Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

του Βασίλη Νούσιου

Οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, με αποκορύφωμα την αυταρχική , μονομερή και βαθύτατα αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Ν.Δ., έφεραν ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση για την συγκρότηση μιας κεντροαριστερής συμμαχίας – πλειοψηφίας.
Η δήθεν μεταρρυθμιστική αντίληψη της Ν.Δ. είναι υποκριτική. Είναι η παράταξη που καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου ( Καλλικράτης, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, κ.λ.π.). Είναι, επίσης, η παράταξη που ενδυόμενη τον μανδύα του αντιμνημονιακού την περίοδο 2009 – 2011, ενθάρρυνε όλες τις ακραίες, λαϊκιστικές, αντιθεσμικές, αντικοινοβουλευτικές και αντικρουόμενες  δυνάμεις (πάνω και κάτω πλατεία των αγανακτισμένων) και σήμερα ανακαλύπτουν πως αποτελούν απειλή για την δημοκρατία.

Τέλος, για να μην ξεχνάμε, είναι η παράταξη που με την πολιτική της την περίοδο 2004-2009 και την απόδραση του Καραμανλή έφερε την χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και για να μη ξεχνάμε επίσης, με πρωταγωνιστές τους πρωτοκλασάτους σημερινούς υπουργούς του κ. Σαμαρά. Αυτή είναι η δεξιά….
Όμως, το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε βαρύτατα το τίμημα της κρίσης, μέσα από την ειλικρινή βούληση για την σωτηρία της χώρας αλλά και για λάθη και παραλήψεις. Ο κόσμος γνωρίζει την μεγάλη ευθύνη της Ν.Δ., όμως απαιτεί από εμάς να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Να πούμε αλήθειες και να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Πρέπει να αποδείξουμε σήμερα ότι η συζήτηση για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν είναι προσχηματική αλλά ουσιαστική πολιτική συζήτηση για το μέλλον του τόπου.
Υπάρχει σήμερα περιθώριο για μια προοδευτική πολιτική πρόταση που δεν θα εξαντλείται στη διαχείριση και την εφαρμογή του μνημονίου. Να αποδείξουμε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το δημόσιο συμφέρον με δημοκρατικό, οικονομικό και κοινωνικό περιεχόμενο.
Να αποτινάξουμε από πάνω μας τον κυβερνητισμό. Δεν πρέπει να μας αρκεί η προοπτική ενός κόμματος που ασκεί ένα μερίδιο της κυβερνητικής εξουσίας.
Κάποιοι σύντροφοι νοιώθουν ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε. Ότι δεν υπάρχει ελπίδα μέσα από το ΠΑΣΟΚ.
Κι όμως η μάχη πρέπει να δοθεί μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Ιστορικά όποτε η δημοκρατική παράταξη ήταν κατακερματισμένη μόνο δεινά έφερε στη χώρα.
Σήμερα είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ η αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς με κορμό το ΠΑΣΟΚ. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και η ροπή της Ν.Δ. προς αντιδημοκρατικές μεθόδους, μας δείχνουν πόσο ανάγκη έχει ο τόπος, το « πραγματικό ΠΑΣΟΚ ».

Ο Νούσιος Βασίλης είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου