Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Το πολιτικό σύστημα δείχνει πως ακόμα δεν έχει αντιληφτεί της μεγάλες του ευθύνες

του Γιώργου Σπαθή πρώην δημάρχου Τρικάλων 

Η  οικονομική κρίση   και η ύφεση συνεχώς βαθαίνει   ο ελληνικός λαός  επωμίζεται  νέα   βάρη και καταβάλει  τεράστιες  θυσίες,  ενώ  το πολίτικο σύστημα δείχνει πως ακόμα δεν έχει αντιληφτεί της μεγάλες του ευθύνες. Η κρίση αυτή  δε, αποτελούσε   για το ΠΑΣΟΚ τη  μεγάλη ευκαιρία   επαναπροσδιορισμού  των θέσεων του απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που διέρχεται η χώρα και η κοινωνία , όμως  η παθογένεια του παρελθόντος  οι προσωπικές στρατηγικές  επιλογές με σκοπό την νομή της εξουσίας  ακυρώνουν   τις ελπίδες του ελληνικού λαού για έξοδο από την κρίση αφού μέρα με τη μέρα  βλέπει να γκρεμίζονται  και τα τελευταία θεμέλια του κοινωνικού κράτους . Η απόσταση λόγων και έργων τα προηγούμενα χρόνια  η αναποφασιστικότητα «ίσως σκόπιμη « για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές  και δημοσιονομική πειθαρχεία, έφεραν την οικονομική κατάρρευση το 2009. Ο Γιώργος Παπανδρέου  ανέδειξε ως όφειλε να κάνει το οικονομικό  πρόβλημα και τις αίτιες που οδήγησαν την   χώρα βρίσκετε στο χείλος της   χρεοκοπίας και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν την πατριωτική ευθύνη να μην αφήσουν την χώρα να χρεοκοπήσει.  


Ο κ. Οικονόμου εκτίμησε ότι, εφ όσον έτσι έχουν τα πράγματα, είναι ανάγκη να ξανανέβει η δημοκρατική παράταξη, ώστε να μπορέσει να ξανανέβει ο λαός και η χώρα μας. «Θα δώσουμε εμείς τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε και δεν δίνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση γιατί, απλώς, δεν τις έχουν» είπε.
Σ  Σ Το συνέδριο     του  ΠΑΣΟΚ  γίνετε  στην πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του. Είναι κοινή παραδοχή και απτή πραγματικότητα ότι το ΠΑΣΟΚ καταρρέει  και μαζί του καταρρέουν  και οι ελπίδες του ελληνικού λαού για μια καλύτερη  Ελλάδα για  ένα καλύτερο μέλλον  .  Τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν γίνετε από μόνο του οι  πολιτικές  που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις  του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια  μας οδήγησαν στο εδω.  Το ΠΑΣΟΚ από κίνημα   προβληματισμού  παράγωγης ιδεών και αμφίδρομης λειτουργίας  έγινε  στείρος  μηχανισμός   προσωπικών,  στρατηγικών επιλογών. Οι μεγάλες  εξαγγελίες για κράτος δικαίου με περιφερειακή ανασυγκρότηση εκσυγχρονισμό και αποκέντρωση ώστε  να θεμελιώσουμε, με σιγουριά την πορεία της χώρας προς το μέλλον μετά τις εκλογές αποτελούσαν κενό γράμμα.  Από τις  εξαγγελίες αλλάζουμε η βουλιάζουμε,  δίκαιη κοινωνία όχι στην βαρβαρότητα, το ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή νεοφιλελεύθερη πολική. Η παθογένεια του παρελθόντος η οικογενειοκρατία   και  οι προσωπικές στρατηγικές  που έχουν  και  τοπικά  χαρακτηριστικά  με σκοπό την «νομή της εξουσίας»  οδήγησαν  το ΠΑΣΟΚ εδώ.  Σ. Σ Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων, η   φυγή προς τα μπρος απαιτεί   ρήξη με το παρελθόν,  και μέσα από ριζική ανανέωση  να  απόκτηση και πάλι  το κίνημα να  τον ηγεμονικό του ρολό στον χώρο της κεντροαριστεράς.  Χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα  από μια νέα αφετηρία ένα νέο συμβόλαιο με το λαό για την εθνική ανεξαρτησία την κοινωνική  δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή  περά και έξω από τις παθογένεια του παρελθόντος να δώσουμε νέο όραμα και ελπίδα να   αγκαλιάσουμε όλες εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που  πλήττονται από τις  μνημονικές πολιτικές. Σ Δ δεν πιστεύω ότι το συνέδριο θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτα  ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ώμος η ευκαιρία να άνοιξη ο διάλογος  πάνω σε στέρεες  βάσεις   για την φυσιογνωμία τΙς κατευθυντήριες γραμμές  του ΠΑΣΟΚ στην δύσκολη χρονική συγκύρια που διανύουμε   να δώσουμε ξανά  νέο όραμα  και ελπίδα στον ελληνικό λαό για ένα καλύτερο μέλλον. Βλέπουμε την κοινωνική έκρηξη να γιγαντώνεται. Βλέπομε επίσης την ανικανότητα της κυβέρνησης και την παγερή αντιμετώπισή της σε αυτά τα φαινόμενα.
Το  ΠΑΣΟΚ  σηματοδοτεί μια στροφή προς την κοινωνία στην ουσία προς τα αριστερά, το προγραμματικό πλαίσιο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας στην ομιλία του ότι προσωπικά εγγυάται 10 τομές. Πρόκειται για τομές - μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα. Όπως είπε ο ίδιος, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση έφτιαξε τις υποδομές, τώρα μπορεί να ανοιχτεί στην κοινωνία.
Προβλέπει στο πρόγραμμα συγκεκριμένα μέτρα, με τα οποία πιστεύει ότι θα πετύχει την αναδιανομή του εισοδήματος και την φορολογική δικαιοσύνη.
Προτείνει κυρίως: φορολόγηση του πλούτου και των διανεμομένων κερδών, εφαρμόζοντας και γι αυτά την κλίμακα φορολογίας των φυσικών προσώπων. Επίσης προβλέπει την ανατροπή της σχέσης άμεσων προς έμμεσους φόρους, ώστε να πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες και όχι οι αδύναμοι.
Τέλος υπόσχεται τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα.
Ενισχύει επίσης το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το κράτος πρόνοιας και στο ασφαλιστικό εγγυάται ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας και οι προϋποθέσεις για την συνταξιοδότηση, ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις.
Το πρόγραμμα περιέχει επίσης συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση της βασικής σύνταξης των ανασφάλιστων και της ελάχιστης σύνταξης των αγροτών, για την ενίσχυση της οικογένειας, για την απασχόληση των νέων, όπως και για την αύξηση του επιδόματος της ανεργίας.
Στρέφεται προς τους φτωχούς και τους αδύναμους σε αυτούς που το κίνημα χαρακτήριζε μη προνομιούχους. Και ήταν ακριβώς αυτοί που  το στήριξαν, και  το έφεραν πολλές φορές στην εξουσία και άλλαξε την Ελλάδα.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα μας μέρα με τη μέρα ο κόσμος συσπειρώνεται δίπλα μας. Αντιλαμβάνεται ότι έχουμε να του δώσουμε κάτι διαφορετικό. Πως βάζουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Βάζουμε στο επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και την ισόρροπη ανάπτυξη. Βάζουμε στο επίκεντρο τον πολιτισμό και την παράδοσή μας. Η πρότασή μας είναι διαφορετική και αυτό το διαπιστώνει εύκολα κανείς αν μελετήσει το πρόγραμμα μας.
Μέλημά μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε εμπειρία από τις πρακτικές της βιώσιμης κοινωνικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συνθέσουμε μια πολιτική πρόταση που είναι ρεαλιστική και ταυτόχρονα οραματική, να δίνει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και ελπίδα για το μέλλον.
Να διεκδικεί και να επηρεάζει τις εξελίξεις, να ανοίγει νέες προοπτικές για την ευημερία των πολιτών.
Πρώτο μέλημα μας είναι η προώθηση και η άμεση ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων υποδομής του Νομού μας. Να ολοκληρωθούν οι οδικές συνδέσεις με τους γειτονικούς νομούς και να τεθεί σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος θα έχουμε πολλαπλά οφέλη. Έτσι θα μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε τα τοπικά μας προϊόντα, να τους δώσουμε ονομασία προέλευσης και να στηρίξουμε την τοπική μας οικονομία. Ένα υγιές φυσικό περιβάλλον θα αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, με ότι συνεπάγεται για την Κρίση αξιών και θεσμών του συστήματος, ελεύθερος χρόνος,  ψυχαγωγία πολιτιστική δημιουργία, ανθρώπινες σχέσεις. Κρατική Τρομοκρατία ,ποινικοποίηση δημόσιας ζωής,  Λαϊκή συμμετοχή, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινοβούλιο συνδικαλισμός. Εθνική ανεξαρτησία αντιμπεριαλιστικοι αγώνες, ειρήνη και φιλία των λαών. Ισότητα των δυο φύλων, προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Περιβάλλον,  ποιότητα ζωής, Παιδεία στην υπηρεσία του λαού και του τόπου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου