Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Κρεμαστινός : Να πάρει θέση ο Σαμαράς

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2013

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
O καθηγητής Δ. Κρεμαστινός και βουλευτής ζητά από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ να πάρει θέση σχετικά με την αμφισβήτηση της προσωπικότητας του Ανδρέα Παπανδρέου και του ρόλου του στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε ύστερα από την αμφισβήτηση του ιστορικού ρόλου και της συμβολής του Ανδρέα Παπανδρέου, εκ μέρους του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ ο οποίος καταχειροκροτήθηκε στο συνέδριο της ΝΔ, τίθεται κατά τη γνώμη μου θέμα παρέμβασης και αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ. Ο σεβασμός της προσωπικότητας του Ανδρέα Παπανδρέου από τη ΝΔ πρέπει να είναι ανάλογος του σεβασμού της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι έργο των κομματικών εκπροσώπων να αποκαταστήσουν την ιστορική αλήθεια. 

Διερωτάται με θλίψη κάθε εχέφρων πολίτης πώς είναι δυνατόν να υπάρξει συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που να οδηγήσει τη χώρα με επιτυχία εκτός της μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης, όταν η μικροπολιτική επικρατεί ακόμα και σήμερα στον τόπο αυτό.
Έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και ακόμα γίνεται προσπάθεια κακοποίησης της προσωπικότητάς του από πολλούς και για διάφορους κατά περίπτωση λόγους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε το 1996 από τη ζωή, αφήνοντας μια χώρα σε πρωτοφανή ευημερία. Υπήρξε ο άνθρωπος που πέτυχε τη μεγαλύτερη ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Ήταν αυτός που πίστεψε και διακήρυξε την κεϋνσιανή θεωρία ότι το χρέος δεν αποτελεί κατ’ ανάγκην απειλή για μια χώρα όταν συνοδεύεται από ανάλογη ανάπτυξη, άποψη την οποία συμμερίζεται σήμερα ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο οποίος σημειωτέον με τον τρόπο αυτό έχει βγάλει την Αμερική από την οικονομική κρίση.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είπε ποτέ ότι η χώρα δεν πρέπει να δανείζεται για να επιβιώνει. Αντίθετα είπε ότι «αν η χώρα δεν αφανίσει το χρέος, τότε το χρέος θα αφανίσει τη χώρα». Και πάντως δεν ήταν εκείνος που είχε την οποιαδήποτε συμμετοχή στα γεγονότα από το 1996, που εξέλιπε, μέχρι το 2009 που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση. Στην ιστορία θα καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός που εφάρμοσε πολιτική παροχών εναλλάξ με λογική λιτότητα αλλά πάντα προασπίζοντας τον οικονομικά αδύναμο πολίτη.
Πώς είναι δυνατόν να λησμονήσει ποτέ ο ελληνικός λαός τον άνθρωπο που οικοδόμησε εκ του μηδενός το κοινωνικό κράτος (Εθνικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας), τον άνθρωπο που επιδίωξε τον εκσυγχρονισμό της Ανώτατης Παιδείας καταργώντας τον μεσαιωνικό θεσμό της έδρας και αποκεντρώνοντας τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην ελληνική περιφέρεια;
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο άνθρωπος εκείνος που ύψωνε φωνή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με απήχηση σε Δύση και Ανατολή, γι’ αυτό άλλωστε και εξασφάλισε τα Μεσογειακά Προγράμματα για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού Νότου, παρά την πεισματική άρνηση των πλούσιων συντηρητικών χωρών του Βορρά.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ο άνθρωπος που πέτυχε στην πράξη την εθνική συμφιλίωση, τιμώντας έμπρακτα την εθνική αντίσταση μετά από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Γι’ αυτό βρίσκεται ακόμα και σήμερα στην καρδιά του απλού ανθρώπου, ο οποίος του χάρισε την τελευταία εκλογική του νίκη με 48% στις εκλογές πριν από τον θάνατό του, όταν ακόμα και ο Ελευθέριος Βενιζέλος έφυγε πικραμένος από τη ζωή, έχοντας ηττηθεί εκλογικά.
Αυτά είναι μερικά από τα μεγάλα επιτεύγματα του Ανδρέα Παπανδρέου, τα οποία δεν θα λησμονηθούν ποτέ.»

Boυλή των Ελλήνων, 100 21 Αθήνα, τηλ. 210 3707035-6, Fax: 210 3707037
Βουλής 4, 105 62 Αθήνα, τηλ. 210 3706261, 210 3706461, Fax: 210 3706061
Καναδά 69, 851 00 Ρόδος, τηλ. 22410 20480, 22410 20580, Fax: 22410 22320
E-mail: kremastinos@parliament.gr kremastinos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου