Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


 
Πριν έξη περίπου μήνες, μετά μια ακόμα αγωνιώδη έγκριση δόσης δανείου προς τη χώρα μας, δήλωσα ότι η επιστροφή μας στις αγορές, πριν το τέλος του 2014, είναι «η μητέρα όλων των μαχών».
 
Από τότε, για το θέμα αυτό, επακολούθησαν αντιφατικές δηλώσεις μελών της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Και η σιωπή της αξιωματικής, αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Μέχρι που την περασμένη εβδομάδα, ο κύριος Στουρνάρας τόλμησε να ψελλίσει ότι σχεδιάζει την έκδοση ομολόγου για το 2014, για να εισπράξει την επισήμανση ότι η τρόικα δεν θα επιτρέψει επιστροφή της χώρας μας στις αγορές πριν το 2020!
 
Αναδεικνύεται λοιπόν, όλο και περισσότερο, ότι η έξοδος της χώρας μας από το καθεστώς δημοσιονομικού προτεκτοράτου χωρίς, φυσικά, στάση πληρωμών είναι, πράγματι, ζήτημα καθοριστικής σημασίας. Και το ερώτημα πια δεν είναι αν δίνουμε τη μάχη αυτή, αλλά πως την κερδίζουμε. Μόνο που για το σκοπό αυτό έχουμε ανάγκη από τρία απαραίτητα εφόδια:
 
1. Εφόδιο πρώτο, μια πολιτική ηγεσία με ενισχυμένη νομιμοποίηση. Για κάτι τέτοιο όμως, θα ήταν επιθυμητή η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση. Και είναι ο κύριος Σαμαράς, από τη θέση του, που φέρει το βάρος της πρόσκλησης αυτής ώστε η μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια να εξαιρεθεί από το πεδίο της κομματικής αντιπαράθεσης και να προχωρήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
2. Εφόδιο δεύτερο, ένα πρόγραμμα τεσσάρων φιλολαϊκών  αλλαγών, προσανατολισμένο στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Δημόσια Διοίκηση, Κοινωνική Ασφάλιση, Φορολογικό Σύστημα και Απονομή Δικαιοσύνης (επίλυση των διαφορών πρωτίστως) τα πεδία των αλλαγών αυτών. Μιλάμε στην πραγματικότητα, για ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, το οποίο θα εξάλειφε και τους παραλογισμούς «μνημονιακής» προέλευσης. Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, οι αγορές θα ανταποκρίνονταν, πιθανότατα, με καλύτερα επιτόκια από αυτά που δανειζόμαστε σήμερα.
3. Εφόδιο τρίτο, η προσπάθεια για μια Ευρωπαϊκή Ένωση με περισσότερο πραγματισμό. Η υπέρβαση της στείρας και παρωχημένης αντιπαράθεσης μονεταριστών και κρατικιστών στον ευρωπαϊκό χώρο, θα ήταν μια θετική πολιτική εξέλιξη για την Ευρώπη, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Και πάντως θα πιστώνονταν θετικά σε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να είναι μια μεγάλη ευκαιρία, στο πλαίσιο αυτό.  

Με αυτά τα τρία εφόδια, η μάχη μπορεί να κερδηθεί. Θα είχε τεράστια σημασία, αν η ελληνική προεδρία της Ένωσης, μπορούσε να συμπέσει με μια τόσο ουσιαστική επιτυχία για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες που δοκιμάζονται στην ήπειρό μας. Άλλωστε, οι αντοχές χωρίς ελπίδα έχουν εξαντληθεί, ιδίως για τους πιο νέους από εμάς.
του Παντελή Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου