Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

«Ανύπαρκτα» 220 εκατ. παιδιά στον κόσμο...

Με τους προβολείς της δημοσιότητας στραμμένους στο βασιλικό μωρό του θρόνου της Αγγλίας, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο μικρός νεογέννητος Γεώργιος Αλέξανδρος Λουδοβίκος Γουίνσδορ δεν θα μείνει ποτέ στη σκιά. Το ίδιο όμως δεν ...
ισχύει για τα 51 εκατομμύρια «συνομιλήκους» του, δηλαδή το ένα τρίτο των παιδιών που γεννιούνται στον πλανήτη κάθε χρόνο Αυτά τα παιδιά δεν έχουν πιστοποιητικό γεννήσεως και σύμφωνα με τον νόμο είναι «ανύπαρκτα».

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον κόσμο περίπου 220 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μέχρι πέντε ετών των οποίων η γέννηση δεν καταγράφηκε ποτέ σε κανένα ληξιαρχείο.

Ένας άνθρωπος χωρίς πιστοποιητικό γέννησης δεν μπορεί να αποδείξει ούτε την ηλικία ούτε την εθνικότητά του. Είναι ευάλωτος στην καταναγκαστική εργασία, το λαθρεμπόριο, την καταναγκαστική στρατολόγηση και την κακομεταχείριση. Χωρίς το πιστοποιητικό αυτό δεν δικαιούται να πάει σχολείο, να βγάλει διαβατήριο, να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, να ψηφίσει ή να βρει δουλειά. Με λίγα λόγια δεν μπορεί να ζήσει κανονικά.

Το πρόβλημα μαστίζει πολλές χώρες της γης, σε σημείο που τα ποσοστά των παιδιών χωρίς πιστοποιητικά γέννησης είναι άκρως ανησυχητικά. Σύμφωνα με την UNICEF, στη Σομαλία το ποσοστό αυτό είναι τεράστιο: αγγίζει το 97% των νεογέννητων, ενώ σε περιοχές της Νότιας Ασίας το 63%. 
Στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, εκτός από τα Βαλκάνια, η εγγραφή της γέννησης ενός παιδιού από το κράτος αποτελεί ατομικό δικαίωμα. Εντούτοις, πολλοί γονείς δυσκολεύονται να πληρώσουν το υψηλό πρόστιμο, ενώ μπορεί να προκύψουν και τεχνικά προβλήματα ή ανεπαρκής ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη του πιστοποιητικού γέννησης.

Χώρες, όπως η Νιγηρία, η Σενεγάλη και η Κένυα, δείχνουν να έχουν βρει μία απλή, αν και αμφισβητούμενη για την αποτελεσματικότητά της, λύση: εγγραφή στο μητρώο γεννήσεων με ένα απλό μήνυμα στο κινητό!

Η Βραζιλία έχει χαράξει άλλο δρόμο, πιο αποτελεσματικό, εδώ και μια δεκαετία: η εγγραφή είναι δωρεάν για όλους και σχεδόν όλα τα παιδιά εκεί, σε μία τεράστια χώρα 191 εκατομμυρίων, έχουν πιστοποιητικά γέννησης.


Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας του ΟΗΕ υπόσχονται την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής μέχρι το 2015. Οι εμπειρογνώμονες ελπίζουν πως η «αυξανόμενη δυναμική» που υπάρχει τώρα θα ενισχύσει τα δικαιώματα αυτών των παιδιών και θα δώσει σε πολλά από αυτά το πολυπόθητο διαβατήριο για μια καλύτερη ζωή: ένα πιστοποιητικό γέννησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου