Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνική κοινωνία και Χρυσή Αυγή

Του Θόδωρου Τσίκα*

Στο έδαφος αυτό μπορούν να αναπτυχθούν πιο εύκολα αντιδραστικές θεωρίες, αυταρχικές πρακτικές, λαϊκιστικές και δημαγωγικές εξαγγελίες. Πάνω σε παλαιότερες εθνικιστικές αντιλήψεις, στον φόβο έναντι της ευρωπαϊκής ενοποίησης και στη δαιμονοποίηση της παγκοσμιοποίησης, που οδηγούν σε εκκλήσεις για «ενίσχυση» των συνόρων και για εθνική περιχαράκωση και απομόνωση, προστίθεται τώρα η αντισημιτική και ισλαμοφοβική αντίληψη της ιστορίας και του κόσμου.
Είναι σίγουρο ότι η κρίση δημιουργεί πιο γόνιμο έδαφος για τις αντιλήψεις και τις πρακτικές της ακροδεξιάς. Δεν μπορούμε, όμως, να οδηγηθούμε εύκολα στην εκτίμηση ότι κρίση οδηγεί απευθείας στην ανάπτυξη του ρατσισμού και της Χρυσής Αυγής. Αλίμονο αν αποδεχθούμε τη θεωρία ότι η οικονομική κρίση, η φτώχεια, η ανεργία, μπορούν να δικαιολογήσουν την προσχώρηση σε ναζιστικές, φασιστικές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις και πρακτικές. Θα ήταν σαν να δικαιολογούσαμε αναδρομικά την άνοδο του φασισμού στην Ιταλία και τη Γερμανία του πολέμου. Υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που εφαρμόζουν δύσκολα προγράμματα προσαρμογής και εντούτοις δεν έχουν επιτρέψει οι κοινωνίες τους ν’ αναπτυχθούν τέτοια φαινόμενα.

Το ότι ένα κόμμα είναι αντισυνταγματικό, δεν σημαίνει ότι η λύση είναι η τυπική απαγόρευσή του. Η ελληνική έννομη τάξη έχει μηχανισμούς που μπορούν να οδηγήσουν σε ισοδύναμο και καλύτερο αποτέλεσμα με την ποινική και διοικητική νομοθεσία και τον κανονισμό της Βουλής. Ο εγκωμιασμός του ναζισμού, το κήρυγμα ξενοφοβικού και ρατσιστικού μίσους, η πολιτική και οργανωτική ενθάρρυνση πράξεων βίας κατά μεταναστών ή κοινωνικών ομάδων με βάση το θρήσκευμα ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αντιβαίνει στο ελληνικό σύνταγμα. Η υποκατάσταση του κράτους, η διείσδυση σε θύλακες της αστυνομίας, η αναζήτηση προσχημάτων για βίαιες ή αντικοινωνικές συμπεριφορές, δεν είναι ανεκτή επιλογή. Σε καμία περίπτωση η έννομη τάξη δεν ανέχεται ενθάρρυνση, οργάνωση ή κάλυψη εγκληματικών πράξεων βίας, στις οποίες βουλευτές, στελέχη κομμάτων, μέλη διοίκησης κόμματος, είναι όχι μόνο ηθικoί αλλά και φυσικοί αυτουργοί.
Στο νομοσχέδιο για τη ρατσιστική βία να προστεθεί κεφάλαιο με το οποίο να τροποποιούνται όλες οι κρίσιμες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα γύρω από τα θέματα αυτά. Γιατί πρέπει να απειλούνται κακουργηματικές ποινές, παρεπόμενες ποινές στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για μια σειρά από εγκλήματα.
Με τη συσπείρωση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων στη χώρα μας, καθώς και με την ευρωπαϊκή και διεθνή αλληλεγγύη, θα πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, κρίσιμη θα είναι η σωστή λειτουργία των εθνικών και των διεθνών θεσμών και, κυρίως, μία επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση, που θα αποτελεί ορατό πρότυπο δημοκρατικής και διαφανούς λειτουργίας, αποτελεσματικής διαχείρισης, ειρηνικής και ισότιμης συνύπαρξης, με σεβασμό στην πολυμορφία και τη διαφορετικότητα.

* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας - διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου