Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΤΕΝΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Απαντήσεις Παπανδρέου για όλους και για όλα


Σχόλια Γιώργου δημοσιεύματα -ρεπορτάζ και Ελενόπουλου, με αφορμή σχολιασμούς- πουακολούθησαν προδημοσίευση του βιβλίου Θαπατέρο:

Μια "εφ' όλης της ύλης" αποστομωτική απάντηση του Γ. Ελενόπουλου, στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου για τα διάφορα που γράφονται -λέγονται και φημολογούνται σχετικά με το δημοψήφισμα. 
Τις τελευταίες ημέρες γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλάσχετικά με την κρίσιμη περίοδο του Νοεμβρίου του 2011.

Βεβαίωςο δημόσιος λόγος επεκτάθηκε και σε άλλες περιόδους στις οποίες κυριάρχησαν σημαντικά γεγονότατα οποία συνδέονται με την πορεία της χώρας κατά την κρίση.
Ο καθένας παρουσιάζει τα πράγματα από την δική του σκοπιάΕίναι θεμιτό
Ωστόσοόταν κανείς έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώραςοφείλει να αναζητήσει όλα τα πιθανά σενάρια για την λύση του προβλήματοςαλλά με μια προϋπόθεσηνα λάβει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και τις υπάρχουσες δυνατότητες
Μάλισταγια αυτό το δεύτεροτις δυνατότητεςθα ήταν καλό να πούμε ότιχρειάστηκε να πάμε ακόμη πιο κεικαθώς υπήρξε ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι εκ του μηδενός

Τον μηχανισμό στήριξηςΓια τη στήριξη μιας χώρας που λόγω της εκτόξευσης του ελλείμματος το 2009, είχε γίνει στόχος αφόρητων πιέσεων από τις διεθνείς χρηματαγορές.
Το βέβαιο είναι ότικανείς δεν μπορεί να παίζει με την τύχη μιας ολόκληρης χώραςμε το μέλλον ενός λαούπόσο μάλλον όταν έχει την ευθύνη να πάρει αποφάσεις για μια χώρα και έναν λαό.


Έχοντας αυτά υπόψηας δούμε ποια ήταν τα θέματα που τέθηκαν:

Πρώτοντο δημοψήφισμα.
Καταρχάςθα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα κάποια άλλη στιγμή,για παράδειγμα πριν από την υπογραφή του μνημονίουόπως έχουν κάποιοι υποστηρίξει.
Τότε λοιπόν,
Δεν υπήρχε κανένα απολύτως χρονικό περιθώριο ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμαμπροστά στην αδήριτη εθνική ανάγκη να αποφευχθεί το ολοκαύτωμα της βίαιης χρεοκοπίας το Μάιο του 2010. Πολύ απλάδεν θα προλαβαίναμε να στήσουμε τον Μηχανισμόπριν χρεοκοπήσουμε.
Αρκεί να υπενθυμίσουμε ένα αδιαμφισβήτητο γεγονόςη εκταμίευση της πρώτης δόσης του Μηχανισμού Στήριξης στην Ελλάδαμετά από όλες τις απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης (ΕΕ και ΔΝΤ), ολοκληρώθηκε μόλις στις 18 Μαΐου 2010 το μεσημέριΛίγες μόνο ώρες πριν από τη λήξη του ομολόγου των 8,5 δισστις 19 Μαΐου 2010. 
Χωρίς την εκταμίευση της πρώτης δόσηςθα οδηγούμασταν στη βίαιη χρεοκοπία της χώραςΠότελοιπόνθα μπορούσαν να χωρέσουν χρονικά οι εκλογές ή το δημοψήφισμα;

Η κυβέρνηση είχε νωπή λαϊκή εντολήαυτή των εκλογών του Οκτωβρίου 2009. Η διαχείριση της ελληνικής κατάστασης άρχισε να βγαίνει εκτός ελέγχουλόγω της αναβλητικότητας της ΕΕ και των επίμονων επιθέσεων των διεθνών αγορώναπό τις αρχές Μαρτίου 2010.

Δεδομένου ότιστα μέσα Μαΐου του 2010 η χώρα θα αντιμετώπιζε αξεπέραστο πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους τηςαπό τη στιγμή που τα spreads δανεισμού από τις αγορές καθίσταντο κάθε μέρα και πιο απαγορευτικάαυτό σήμαινε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε στη διάθεσή της μόνο δύο τρεις μήνες για να πείσει την ΕΕ να δημιουργήσει μηχανισμό στήριξης που θα κάλυπτε το τεράστιο πρόβλημα δανειοδότησης του ελληνικού χρέουςΤο γεγονός ότι αυτό τελικά επετεύχθη και στήθηκε σε σύντομο χρόνο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο για τα δεδομένα της ΕΕ ο Μηχανισμός Στήριξηςο οποίος εξασφάλισε στην Ελλάδα το ιλιγγιώδες ποσό των 110 δισκαι μάλιστασε μία συντηρητικοκρατούμενη ΕΕ που στην αρχή δεν ήθελε να δώσει ούτε σεντ και θεωρούσε μια τέτοια πράξη παραβίαση της Συνθήκες του Μάαστριχτσυνιστά ιστορική και σωτήρια για τη χώρα ελληνική επιτυχία.
Προκήρυξη εκλογών ή διενέργεια δημοψηφίσματος θα συνεπαγόταν εκείνη τη στιγμή απαγορευτική απώλεια τεράστιου και εξαιρετικά πολύτιμου διαπραγματευτικού χρόνου

Και κάτι  εξίσου σημαντικόπαρότι το Σύνταγμα του 1975 προέβλεπε την δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματοςαυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν υπήρχε νόμος που θα εξειδίκευε την εφαρμογή αυτής της Συνταγματικής πρόβλεψηςΚάτι που καμία Βουλή έως τότε δεν είχε κάνειΆρα δημοψήφισμα για να πραγματοποιηθεί θα χρειαζόταν να ψηφιστεί ένας εφαρμοστικός νόμοςιδιαίτερης βαρύτηταςαπαιτώντας αξιόλογο χρόνο που δεν υπήρχε.
Αυτή την  νομοθετική υποχρέωση υλοποίησε τελικά η Κυβέρνηση Παπανδρέου το καλοκαίρι του 2011.   
Γιατίλοιπόνδημοψήφισμα στα τέλη του 2011;
Γιατί υπήρξαν μια σειρά από γεγονότα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός κλίματος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν έκρυθμο.
Στις αρχές της Άνοιξης του 2011, και ενώ μέχρι τότε η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής δέχεται τα εύσημα εχθρών και φίλων και η Ελλάδα εξασφαλίζει ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανείων της στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίουοι αποφάσεις Μέρκελ Σαρκοζί στη Ντοβίλ στα τέλη του 2010, σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους κρατών -  μελώνπυροδοτούν εκ νέου την αντίδραση των αγορώνΤο αποτέλεσμα είναι να επεκταθεί το πρόβλημα και σε άλλες χώρες και τα σπρέντ να εκτοξευθούν και πάλι στα ύψη τόσο για την Ελλάδαόσο και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης
Τότε συνειδητοποιούν (ΕΚΤΕυρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤότιη Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανειστεί αυτόνομα από τις αγορές το 2012, όπως είχε προγραμματιστείΆρα θα χρειαζόταν νέο πρόγραμμα η χώρα μαςνέα βοήθειααλλά και νέα προσέγγιση στην κρίση που περνά η Ευρωζώνη.

Παράλληλαστην ΕΕ και στις διεθνείς αγορές η φημολογίαη αρθρογραφία αλλά και επίσημες δηλώσεις κάποιων αξιωματούχωνανοίγουν διάπλατα το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από το ΕυρώΑυτή η φημολογία αντί να σταματήσειεντείνεται.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στην Ελλάδα αλλά και οικονομική δυσπραγία λόγω της παύσης επενδύσεωντου ακόμη μεγαλύτερου περιορισμού της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα καθώς και της φυγής κεφαλαίων από τους καταθέτες.
Σε αυτή την δύσκολη καμπή ξεκινούν μεγάλες διαδηλώσειςενώ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚορισμένοι βουλευτέςμέλη της Κ.Οτου ΠΑΣΟΚπροχωρούν σε δηλώσεις που πυροδοτούν το κλίμα νευρικότητας.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κινδυνεύει να μην περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο,πράγμα που θα στερούσε από την Ελλάδα τη δυνατότητα να αρχίσει τη μεγάλη και δύσκολη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους τηςενώ θα κυριαρχούσε και το σενάριο GREXIT (εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη).

Ο Γιώργος Παπανδρέου απευθύνεται στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργόπροτείνοντας συνεργασία με συγκεκριμένο πλαίσιοΑξιοποιώντας τη σημαντική πλειοψηφία στην τότε Βουλήνα προχωρήσουν σε βαθιές τομές -από το πολιτικό σύστημα μέχρι την αντιμετώπιση κατεστημένων συμφερόντωνπου εμπόδιζαν την πρόοδο στην Ελλάδα.

Δηλαδήσυμφωνία για μια σειρά πολιτικέςμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συζήτηση για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν αυτές τις πολιτικέςκυρίως μεγάλες μεταρρυθμίσειςώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίαςΟ Γιώργος Παπανδρέουτονίζει ότιεφόσον υπάρξει κατάληξη σε όλα αυτάτότε ο ίδιος μπορεί να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί άλλος πρωθυπουργόςΔυστυχώςο κ.Σαμαράςτο μόνον που κάνειείναι δια των συνεργατών του να διαμορφώσει στα Μέσα Ενημέρωσης κλίμα παραίτησης του ΠρωθυπουργούΜια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική για την χώρα εξέλιξηδυναμιτίζεται.

[Στο σημείο αυτόαν και το έχουμε πει πολλές φορέςαξίζει να σημειωθεί ότι:

Μια κυβέρνηση συνεργασίαςμε αυτό το πλαίσιοθα είχε μια σειρά από θετικές επιπτώσειςΗ συνεργασία θα διαμόρφωνε πεδίο συναίνεσηςθα μπορούσαν να προχωρήσουν και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσειςπου με τη σειρά τους θα είχαν ευεργετικά αποτελέσματα και στα δημόσια οικονομικά (για παράδειγμαένα δίκαιο,αποτελεσματικόδιάφανο φορολογικό σύστημα), με κατάληξη να ελαφρυνθεί το βάρος από το πεδίο των όποιων οριζόντιων μέτρωνπου ταλανίζουν τους πολίτεςΠαράλληλαθα είχαμε κερδίσει περισσότερο από ενάμιση χρόνο και δεν θα είχαν επιβαρυνθεί οικονομικά οι πολίτες με βαρύτερα μέτραΘα δινόταν και περισσότερος χώρος στην ανάπτυξηΑλλάκαι θα είχε ανοίξει ανεπίστρεπτα πλέον ο δρόμος για την ανατροπή των κακοδαιμονιών του πελατειακού κράτουςΑυτό δεν θα πρέπει να διαφεύγει ποτέ της προσοχής μαςγιατί ακόμη και σήμερα αυτή η ανάγκη είναι πρωτεύουσα.

Πολύ περισσότεροπου με τις θυσίες του Ελληνικού λαούβρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματοςτο οποίο μεν μπορεί να μην αποτελεί πανάκειααλλά μετά βεβαιότητας μπορεί να αξιοποιηθεί από τη χώραπροκειμένου έστω και τώραπαρά τον χρόνο που χάθηκενα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσειέναντι των όποιων μέτρων πλήττουν τους πολίτες.

Μάλιστακαι οι εταίροι μας οφείλουν να κατανοήσουν ότιέχουν υποχρέωση μετά από αυτές τις εξελίξεις να πράξουν το αυτονόητο και να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο για μεταρρυθμίσεις και μεγάλες αλλαγέςΜε τον τρόπο αυτόεκτός των άλλωνπέρα από τα καλά λόγια που εκφράζουν για τις προσπάθειες του Ελληνικού λαούθα τις επιβραβεύσουν και εμπράκτωςδείχνοντας ότιενδιαφέρονται πραγματικά για τους Έλληνες.

Αυτή η ανάγκη επισημαίνεται συνεχώς από τον Γιώργο Παπανδρέου στις παρεμβάσεις του σε όλο τον κόσμοΜεταρρυθμίσεις και αλλαγές παντού και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.Και καλό είναι να τονιστεί ότιόλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται αυτήν την αναγκαιότηταακόμη και κάποιοι που μέχρι χθες δεν βρίσκονταν κοντά σε αυτήν την προοδευτική αντίληψη.]
Να επανέλθουμε όμως στα δεδομένα της τότε περιόδου.
Ακολουθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και στα τέλη του καλοκαιριού η διαπραγμάτευση με την τρόϊκαπου αντιμετωπίζει προβλήματαπαρά το ότι αργότερα καθίσταται δυνατόν να διευρυνθεί η αρχική απόφαση του καλοκαιριού για ελάφρυνση του χρέουςαπό λίγο περισσότερα από 20 δισ., στα περίπου 100 δισΕυρώ.
Η εθνική επιτυχία της Συμφωνίας των Βρυξελλών του Οκτωβρίου του 2011, που προέβλεπε νέο πακέτο στήριξης με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και χωρίς ιστορικό προηγούμενο ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδααπορρίπτεται μαζικά από τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα.

Το κλίμα παραμένει τεταμένο και ξεφεύγει από κάθε όριο ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Το ΠΑΣΟΚ και πάλι σηκώνει μόνο του το βάρος της ευθύνης εφαρμογής του δύσκολου προγράμματοςΠου όμωςιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσειςπροϋποθέτει ευρύτατη εθνική συναίνεση.

Όμωςη πόρτα της συνεργασίας και της απαραίτητης εθνικής συνεννόησης για να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Βρυξελλώνέχει κλείσει με ευθύνη ΣαμαράΜοναδική διέξοδος η διενέργεια ενός δημοψηφίσματοςκαθώς μέχρι τότε η ΝΔ παρέμενε δήθεν αρνητής του μνημονίου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την απόφασή τουγια την οποία είχε προϊδεάσει από το καλοκαίρι όλους τους θεσμικούς Ευρωπαίους παράγοντεςόπως και ηγέτες μεταξύ των οποίων και την Καγκελάριο Μέρκελ.

Με την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου δεδομένηοδηγούμαστε στη συνάντηση των Καννώντην παραμονή της συνεδρίασης του G20.

Στη συνάντησηο Γιώργος Παπανδρέου ενημερώνει για τις λεπτομέρειες της απόφασή του.Η αντίδραση Σαρκοζίγια τους δικούς του λόγουςείναι έντονηαλλά δεν υπήρξε ο παραμικρός υβριστικός σχολιασμός εκ μέρους τουΗ Μέρκελ πιο ψύχραιμη κατανοεί και στηρίζει την πρότασηΣημειώνεταιεπειδή είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα αβάσιμα και εκτός πραγματικότητας στοιχείαότι στη συνάντηση αυτή δεν παρίσταται ο ΧΘαπατέρο.

Το ερώτημα του ΔημοψηφίσματοςΝαι ή όχι στη συμφωνία η εφαρμογή της οποίας εγγυάται την παραμονή μας στο Ευρώ.

Ο Γιώργος Παπανδρέουεπιμένει στην απόφασή τουΓνωρίζει ότιτο ζήτημα αυτό θα επηρεάσει ολόκληρη την ΕυρώπηΈτσι κι αλλιώς από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίσηείχε τονίσει προς τους εταίρους μας ότιτο πρόβλημα δεν αφορά μόνον την Ελλάδα αλλά συνολικά την ΕυρώπηΑλλά είναι η ώρα της αλήθειας για όλους.

Πιστεύει ότιμε τα δεδομένα που υπήρχανμε την παντελή απουσία πολιτικής συναίνεσης και σωφροσύνης κάτι που δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερη δυσπιστία στους εταίρους μας και στις αγορές -, οι πολίτες έπρεπε να αποφασίσουν για το συγκεκριμένοθεμελιώδες ζήτημαΜόνο έτσι θα μπορούσε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της Συμφωνίας των ΒρυξελλώνΜε μία ξεκάθαρη απόφαση των Ελλήνων πολιτώνπέρα από μικροκομματικά παιχνίδια και υπολογισμούς.
Οι εκλογές δεν θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδοκαθώς όλοιπέραν της κυβέρνησης,παρέμεναν στις αδιέξοδες θέσεις που είχαν διατυπώσειΌλοι θα απέφευγαν να απαντήσουν ευθέως στο θεμελιώδες ερώτημα“αν αποδέχονται τη Συμφωνία με ό,τι αυτή μας διασφαλίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή την απορρίπτουν όποιες και αν είναι οι συνέπειες”Όλοι θα οχυρωνόντουσαν πίσω από μία Παράταξη και μία Κυβέρνηση που έκανε το εθνικό της καθήκονγια να την πετροβολούν εκ του ασφαλούς

Η ώρα όμως απαιτούσε μια συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απάντησηΑφού το πολιτικό σύστημα αδυνατούσε να διαμορφώσει συνθήκες συναίνεσηςο λόγος έπρεπε να δοθεί στους πολίτες.
Ήταν η ώρα να μιλήσει ο κάθε Έλληνας πολίτης
Να ορίσει ο ίδιος την πορεία της χώρας
Με όλα αυτά ξεκαθαρισμένα μέσα τουο Γιώργος Παπανδρέουδεν υποχωρεί και η συνάντηση των Καννών ολοκληρώνεται με αυτό το δεδομένο.
Μέρκελ και Σαρκοζίστις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση μιλούν και αυτοί με δεδομένο το ότι θα γίνει δημοψήφισμα. (παρότι ο Σαρκοζί δίνει τη δική του ερμηνεία στο ερώτημα του δημοψηφίσματος).
Το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθείαλλά μετά την ιλιγγιώδη στροφή Σαμαρά σε σχέση με τη Συμφωνία των Βρυξελλώνσχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας
Μια κυβέρνηση συνεργασίας για να στηριχθεί η Συμφωνία των Βρυξελλών.
Μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα μπορούσε να σχηματιστεί νωρίτερα αν ο κΣαμαράς είχε συμφωνήσει.
Και δεν θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμαγιατί συνέτρεξαν μια σειρά λόγοι
Ορκισμένοι εχθροί των εταίρων μαςπου ξιφουλκούσαν εναντίον του μνημονίου,μετατρέπονται ξαφνικά σε θιασώτες τουτονίζοντας ότι ο Παπανδρέου οδηγεί τη χώρα στην καταστροφήΑρκετά μέσα Ενημέρωσης και "ενδιαφερόμενοιπάσης φύσεως,υπερασπίζονται ό,τι μέχρι εκείνη την ώρα ύβριζαν

Ακόμη και ο οπαδός των δημοψηφισμάτων κατά το παρελθόνΠρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,εκφράζει τη διαφωνία τουΚατά τα λοιπάυπερασπίζεται τους πολίτεςΌμωςμε αυτή του τη στάσηδεν επιδεικνύει σεβασμόούτε και εμπιστοσύνη στην κρίση τους.
Όλα αυτά δυναμιτίζουν το κλίμαενώ εκτός της δήλωσης του Ευάγγελου Βενιζέλουστην οποία αναφέρθηκε ο ίδιος και πριν λίγες μέρεςμικρός αριθμός μελών της Κ.Οτου ΠΑΣΟΚ,αλλά ικανός για να μην επιτρέψει την έγκρισή της από τη Βουλήδεν συναινεί στην πρόταση για δημοψήφισμα και διατυπώνει δια δημοσίων δηλώσεων την διαφωνία αυτή.Γίνεται έτσι φανερόότι η πρόταση για δημοψήφισμα δεν είχε υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν δυνατότητα υλοποίησης.

Έτσι χάνεται μια ευκαιρία να αποφασίσουν οι πολίτεςόπως θέλει και η δημοκρατίαεπί ενός μείζονος σημασίας ζητήματος για το μέλλον της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας.

Χάθηκε και μια ευκαιρία να ξεκαθαριστούν οριστικά μια σειρά από μυθοπλασίεςπίσω από τις οποίες ακόμη και σήμερα κάποιοι κρύβονται και συνεχίζουν να ομιλούν άκοπα και βεβαίως,ανεύθυνα.

Ένα "ναιστο δημοψήφισμα θα έστελνε ένα διπλό μήνυμα στους δύσπιστους εταίρους μας:ο Ελληνικός λαός υπεύθυνα αναλαμβάνει την ευθύνη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και πια δεν υπάρχουν περιθώρια για εικασίες περί της εξόδου της Ελλάδας από το ΕΥΡΩΈνα μήνυμα που θα έφερνε σιγουριά και ταχύτερα αποτέλεσμα από την εφαρμογή του προγράμματος αποφεύγοντας και κόστος και χρόνο που χάθηκε με τις εκλογικές μάχες που ακολούθησαν.

Ένα "όχιστο ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είχε συνέπειεςαλλά θα ήταν κυρίαρχη απόφαση του Ελληνικού λαού και άρα σεβαστή από όλους.

Και σε κάθε περίπτωσηας σταματήσουμε να υποτιμούμε την ικανότητα του Ελληνικού λαού να παίρνει σωστές αποφασίσεις για καίριας σημασίας ζητήματα.

Μόνοπου μαζί με όλα αυτά αποδεικνύεται για μια ακόμη φοράότι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Ελλάδαπέραν του δημοσιονομικούκαι η Ευρώπηπέραν των συστημικών αδυναμιών του Ευρώ και των θεσμικών αδυναμιών της ΕΕείναι η ΔημοκρατίαΓια τη χώρα μας προσθέτωςοι κακοδαιμονίες του πελατειακού κράτους.

Δεύτεροντο μνημόνιο.

Ας ξεκαθαρίσουμε εξ´ αρχής ότιη κρίσηδεν αφορά μόνον την Ελλάδααλλά συνολικά την Ευρώπη και βεβαίωςπερισσότερο τις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής,όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ή ακολουθούν αυστηρά μέτρα λιτότηταςόπως η Ισπανία και η ΙταλίαΑλλά επίσηςας ξεκαθαρίσουμε ότιδεν είναι ίδιες όλες οι περιπτώσεις.

Με πιο απλά λόγιαη Ισπανία είχε πρόβλημα με τον τραπεζικό της τομέαως αποτέλεσμα της κρίσης στην αγορά ακινήτωνΔεν είχε παραβιάσει τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότηταςαντιθέτως ήταν υπόδειγμα σύμφωνα με τα κριτήριά τουΗ Ελλάδα είχε βαθύτερο πρόβλημαπου αφορούσε συνολικά τα δημόσια οικονομικά τηςΥπενθυμίζεται ότι,πρόβλημα αντίστοιχο με της Ισπανίας -τραπεζικού τομέαείχαν και οι δύο χώρες του Βορρά,Ιρλανδία και ΙσλανδίαΜιλάμε επομένωςγια εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.

Επίσηςη Ελλάδαπαρουσίασε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δύο βαρύτατα συμπτώματα της κρίσης.

Το πρώτοαφορούσε αυτά τα ίδια τα δημόσια οικονομικά που είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης της χώραςαπό τα τέλη του 2009 - αρχές του 2010.

Το δεύτεροαφορούσε την έλλειψη εμπιστοσύνης αλλά και την επίθεση των αγορών στο Ευρώ μέσω της Ελλάδας που εκδηλώθηκε τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 2010.

Προσθέτωςσήμερα όλοι γνωρίζουνότι χρήματα διαθέσιμα με χαριστικούς όρους δεν υπήρχανούτε από τη Ρωσίαη οποία μας προέτρεψε να πάμε στο ΔΝΤ και μάλισταμε επίσημη δήλωση του τότε Πρόεδρου τηςούτε από Αραβικές χώρεςούτε από οπουδήποτε αλλού.

Κατέπεσαν αυτοί οι μύθοι από τις εξελίξειςμε τελευταία την περίπτωση της Κύπρουγια την οποία ας σημειωθεί η αναγκαία χρηματοδότηση ήταν πολύ μικρή σε σχέση με τις ανάγκες της Ελλάδας.

Και όλα αυτάμε δεδομένο ότιοι συστημικές αδυναμίες του κοινού νομίσματος είχαν καταστήσει είδος εν ανεπαρκεία ένα μηχανισμό βοήθειας προς τις χώρες που θα μπορούσαν να χτυπηθούν από μια κρίση.
Ας μην αγνοούμε ότιη Ελλάδα αντιμετώπισε μια Ευρώπη που αρνιόταν κάθε παρέμβαση στις αγορές ενώ σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται εκτός μνημονίων διότι η ΕΚΤ(ειδικά ο Ντράγκιανακοίνωσε προ έτους ότι είναι διατεθειμένος να κάνει "ό,τι χρειαστεί"και να αγοράσει ομολόγα των κρατών που ακολουθούν ένα σοβαρό πρόγραμμα προσαρμογής από τη δευτερογενή αγοράώστε να πιέσει προς τα κάτω τα spreadΔηλαδήη ΕΚΤ βοήθησε ενεργάώστε οι χώρες αυτές να συνεχίσουν να δανείζονται από τις αγορές,αντί να υποχρεωθούν να ζητήσουν δανειοδότηση από τον μηχανισμό στήριξης

Και ας θυμίσουμε ότιπαραγνωρίζοντας το βάθος της κρίσης στη Ευρωζώνηη ΕΕ δεν έδωσε στην Ελλάδα παρόμοια στήριξη τον Μάρτιο του 2010. Παρά τις δικές μας ορθές επισημάνσεις και εκκλήσεις.

Μια ανάλογη στήριξηθα είχε ουσιαστικά δώσει την δυνατότητα στη χώρα μας να αποφύγει την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης.
Αυτό και μόνον το τελευταίοεκείνη την περίοδοθα αποτελούσε πιθανότατα ικανή παράμετρο αποφυγής της κρίσηςΜε λιγότερο κόστος και για τον Έλληνα και τον Ευρωπαίο φορολογούμενο.

Και πρέπει να συμπεριλάβουμε στο σκεπτικό μαςτη διάσταση που αφορούσε τη συντηρητική αντίληψη που επικρατούσε στην ΕΕΑντίληψη που οδηγούσε τις λεγόμενες ισχυρές χώρες να επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποτινάξουν τον... σατανάλέγοντας ότιτο πρόβλημα αφορά την Ελλάδα ας το λύσειλοιπόνμόνη τηςΕπικρατούσε δηλαδή η άποψη,ότι η εφαρμογή και μόνον ενός ικανού προγράμματος προσαρμογής από την Ελλάδαθα ηρεμούσε τις αγορέςΟ Γιώργος Παπανδρέου είχε αντιτείνει ότιπαράλληλα χρειάζεται ισχυρή παρέμβαση της ΕΕ στις αγορές αλλά και απέναντι στην γενικευμένη ύφεση με επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεν χρειάζεται περισσότερα γιαυτόούτε και για το τι λέγεται ακόμη και σήμερα για τις χώρες του Νότου.
Να προστεθεί μόνονγια να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των δεδομένωντο γεγονός ότι,το ΔΝΤεπειδή έχουν ακουστεί πολλά και κατά το μάλλον ανερμάτιστααπό μόνο του,ακόμη και αν υπήρχε δυνατότητα προσφυγής σε αυτό χωρίς συζήτηση στην Ευρώπηδεν θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες στης χώραςπαρά μόνον σε πολύ μικρό βαθμό
Aς σημειωθεί ότιστο πλαίσιο των προσπαθειών του Γιώργου Παπανδρέου για την εξεύρεση λύσηςτο ενδεχόμενο μονομερούς προσφυγής στο ΔΝΤδεν ήταν επιλογήΉταν αρχικά -όσο δεν υπήρχε ευρωπαϊκός μηχανισμόςη μόνη πιθανή διέξοδοςέστω και εάν αυτή η λύση θα είχε κοντά ποδάρια λόγω του μεγέθους της βοήθειας που χρειαζόμασταν.Παράλληλααυτή η διαπίστωσημε την κατάλληλη αξιοποίηση τηςσυνέβαλε τα μέγιστα ώστε να ξυπνήσουν τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικάΛειτούργησε αποτελεσματικά ως μοχλός πίεσηςαν όχι σχεδόν διλημματικού ή ακόμη και "εκβιαστικούτύπου χειρισμών προς τους Ευρωπαίους εταίρουςπροκειμένου να αναγκαστούν να αντιδράσουν και να συζητήσουν μια ευρωπαϊκή λύση
Ένα ακόμη στοιχείο για το ΔΝΤΗ παρουσία του στην ΕΕπροϋπήρχε της συμφωνίας για τη βοήθεια προς την Ελλάδακαθώς κάποιες χώρεςμε πρωταγωνίστρια την Γερμανίαδεν εμπιστεύονταν τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςτόσο στον ελεγκτικό τομέαόσο και σε αυτόν της τεχνογνωσίαςΜάλισταμέχρι και λίγες ώρες πριν από την τελική απόφαση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμόυπήρχαν Πρωθυπουργοί της Ευρωζώνης που δημόσια παρέπεμπαν την Ελλάδα στο ΔΝΤ και μόνο.
Και βεβαίωςας ξεκαθαρίσουμε ότιδυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους εκείνη την περίοδο δεν υπήρχεΕίχε τεθεί ας το πούμε σήμερα και από την ελληνική πλευρά κατά τις διαπραγματεύσειςόχι δημοσίωςαλλά ούτε η ΕΚΤούτε η Γερμανίαόπως και πολλές άλλες χώρεςούτε συνολικά η ΕΕ ήταν έτοιμοι να αποδεχτούν κάτι τέτοιοΠαράλληλαμια οποιαδήποτε τέτοια μονομερής απόφαση ή εξέλιξηχωρίς προηγούμενη προετοιμασίαθα οδηγούσε σε βίαιη χρεοκοπία και έξοδο από τις αγορές για δεκαετίεςΥπενθυμίζεται ότι,ακόμη και ο κΣαμαράςπολύ αργότερατον Μάρτιο του 2011, σε συνέντευξη τουερωτηθείς να επιμείνει να αρνείται την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους είχε απαντήσει«Ασφαλώς και επιμένωΟι συνέπειές της θα διαλύσουν και τις τράπεζες και την οικονομίαΣε μια τέτοια περίπτωσηη Ελλάδα θα κινδύνευε να βγει από τις διεθνείς αγορές για χρόνιαΚαι θα ανέβαινε το κόστος του μελλοντικού δανεισμού της».
Όπως επίσηςας ξεκαθαρίσουμε ότιτα επίσημα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης,επιβεβαιώνουν ότιοι ξένες τράπεζες δεν "ξεφόρτωσανόπως υποστηρίζουν κάποιοι πριν από το κούρεμα τα ελληνικά τους ομόλογα που ανέρχονταν σε δεκάδες δισευρώπαρά ένα μικρό μέρος.
Ας αναλογιστούμε τέλοςένα από τα ουσιαστικότερα ζητήματαΕάν κάναμε "παιχνίδιαμε το χρέοςόπως κάποιοι απαιτούσανυπήρχε μεγάλη πιθανότητα και να οδηγηθούμε σε χρεοκοπία και παράλληλαχωρίς καν να ρωτηθεί ο Ελληνικός λαόςνα βρεθούμε ξαφνικά εκτός ευρωζώνης.
Γίνεται φανερό σιγά σιγάότι αυτή η απλή παράθεση των δεδομένωνοδηγεί σχεδόν αβίαστα στην επιλογή που στη συνέχεια ακολουθήσαμεδηλαδή την συμφωνία με τους εταίρους μαςαυτό που ονομάζουμε μνημόνιο.
Ποιες ήταν οι πραγματικές δυνατότητες δεδομένων όσων προεκτέθεισαν
Μόνον δύο:
Παύση πληρωμώνδηλαδή βίαιη χρεοκοπία ή διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας μέσω μιας συμφωνίας με τους εταίρους της.
Για να επιτευχθεί όμωςαυτή η ζωτικής σημασία τότε εξέλιξηαπαιτήθηκε μεγάλος κόπος και διπλωματικός "μαραθώνιοςχιλιάδων μιλίων.
Η πραγματικότητα και η αλήθεια είναι ότιοι εταίροι μας δεν ήθελαν να μας δώσουν τον μηχανισμό στήριξηςΕπέμεναν ότιτο πρόβλημα είναι μόνο δικό μαςΜόνον μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις κατέστη δυνατόν να συμφωνήσουν.
Και η διαπραγμάτευση και σκληρή ήταν και σε περιβάλλον εντάσεων πραγματοποιήθηκε.Πάντα έτσι γίνεται και αυτό το γνωρίζουν όσοι έχουν εμπειρία διαπραγματεύσεων
Πόσο μάλλονγια ένα θέμα πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή δεδομένα -αφού αφορούσε χώρα μέλος μιας ζώνης κοινού νομίσματος.
Και η διαπραγμάτευση έγινε πρωτίστως γιαυτό
Να στηθεί εξ´ αρχής κάτι που δεν υπήρχε
Ένας μηχανισμός στήριξης που θα επέτρεπε μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και των εταίρων της και τη δανειοδότηση της πρώτης με πρωτόγνωρα ποσά.

Πολλοί δήθεν υπερπατριώτεςπου... δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τουςαγνοούν ότι,διαπραγμάτευση δεν γίνεται στα λόγια και σίγουρα όχι με κραυγέςαλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεωνΑπαιτεί γνώσηστρατηγικήεπιχειρήματα και διπλωματικές κινήσειςπριν και κατά τη διαπραγμάτευσηΚαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεωνυπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμέςΜια από αυτές διαδραματίστηκε στα τέλη Μαρτίου του 2010, στις Βρυξέλλεςόταν μετά από ένα μαραθώνιο συναντήσεων και διπλωματικών χειρισμών,κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί η συμφωνία για την χρηματοδότηση της χώρας,προκειμένου να αποφευχθεί μια βίαιη χρεοκοπίαπου θα ισοδυναμούσε με εθνική καταστροφήΉταν μια από τις πιο δύσκολες και πιο σκληρές διαπραγματεύσειςσε περιβάλλον μεγάλης έντασης για την οποία θα μιλήσουμε με άλλη ευκαιρίαΈγινε όμως,όπως έγιναν και πολλές άλλεςΑνάλογης έντασης διαπραγματεύσεις έχουν γίνει και στο παρελθόνόταν η χώρα δεν βρισκόταν σε κρίση και έγιναν για μεγάλα εθνικά ζητήματα,όπως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕαλλά και κατά της διάρκεια αυτής της κρίσης υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασηόπως για παράδειγμα όταν ετέθη θέμα στέρησης ψήφου κρατών μελών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής στις αποφάσεις της ΕΕ επομένως και της ΕλλάδαςΗ σύγκρουση που υπήρξε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου του2010 για να διαφυλαχθεί η κατοχυρωμένη θεσμική ισοτιμία όλων των κρατών μελών έχει μείνει στην ιστορία για την έντασή της και κάποια στιγμή θα δει το φως της δημοσιότητας.

Έτσι γίνεται στις διαπραγματεύσεις και πρέπει να παλεύεις μέχρι να κερδίσεις.

Τρίτοντα "γαλλικάτου Σαρκοζί.

Πριν από οτιδήποτε άλλο πρέπει να σημειωθούν δύο πράγματα:
Πρώτονδεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιλαμβάνεται στο βιβλίο Θαπατέρο θα το δούμε όταν το έχουμε στη διάθεσή μας.
Δεύτερονο ΧΘαπατέρο δεν συμμετείχε στη συνάντηση των Καννών.
Σε αυτήν τη συνάντησηο Νικολά Σαρκοζί δεν εξέφρασε υβριστικού χαρακτήρα σχολιασμούς ενώπιον του Γιώργου ΠαπανδρέουΑν το έκανε θα υπήρχε και η ανάλογη απάντηση.
Στη συνάντηση πράγματι υπήρξαν στιγμές έντασης αλλά αυτό δεν έχει ουδεμία σχέση με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότηταςΠράγματι ήταν έντονη η αντίδραση Σαρκοζίαλλά όχι και αυτή της Μέρκελόπως προαναφέραμε.

Σε κάθε περίπτωσηη αντίδραση του καθενός χαρακτηρίζει τον ίδιον.
Δεν γνωρίζουμε αν οι σχολιασμοί που αποδίδονται στον κΣαρκοζίέγιναν κάπου αλλού και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουμε αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αν υπάρχουν και έχουν εκφραστεί σε κάποια άλλη συνάντησηείναι προφανώς απαράδεκτοι.
Είναι όμως απορίας άξιοπως κάποιοι που μιλούν για τα ανύπαρκτα ενώπιον του Γιώργου Παπανδρέου "γαλλικάτου Σαρκοζίεντέλει συμφώνησαν με τον τελευταίο σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμαΕίναι βέβαιο ότικατανοούν απολύτως την ανακολουθία τους και την ασυνέπειά τους έναντι των διακηρύξεών τους περί της υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας και του Ελληνικού λαούαλλά μπροστά στους λόγους που τους επιβάλλουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουνδεν ενδιαφέρονται και για την αξιοπιστία τους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πίστευε και πιστεύει στην ορθότητα της τότε απόφασής τουγιατί έπρεπε να δοθεί μια λύση ουσιαστικήπου δεν θα σήκωνε ήξεις αφήξεις και λόγια του αέρα,ούτε και δήθεν λύσεις κατά πως βολεύουν τους άκαπνους παίκτες του πολιτικού τζόγουοι οποίοι ενεργούν στο όνομα των σκοπιμοτήτων και των επιδιώξεών τους που ουδεμία σχέση έχουν με το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.
Και πολύ περισσότεροπίστευε και πιστεύει στην ορθότητα της απόφασής τουγιατί εμπιστεύεται τους πολίτεςΥπενθυμίζεται ότι και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει να γίνει δημοψήφισμα για την τότε νέα Συνθήκη της ΛισσαβώναςΠιστεύει ότιτα δημοψηφίσματα θα επέτρεπαν να ακουστεί ο Ελληνικός λαός και σε πολλά άλλα μείζονος σημασίας θέματαόπως για παράδειγματης παιδείαςτου πολιτικού συστήματοςτων αλλαγών στο κράτος.
Αυτό κάνει και την διαφορά με τους δήθεν προστάτες των συμφερόντων του λαούΤουςilluminati.

Ας αναρωτηθούνγιατί ταυτίστηκαν με τις επιλογές εκείνων με τους οποίους υποτίθεται ότι διαφωνούσαν και συνεχίζουν να διαφωνούν;
Και ας εξηγήσουνγιατί μετετράπησαν εν μια νυκτί σε θεματοφύλακες των μέχρι τότε επιλογών με τις οποίες διαφωνούσανδιακηρύσσοντας ότι ο Παπανδρέου μας οδηγεί στην καταστροφή με το Δημοψήφισμα;

"Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ", δεν γίνεταιπαρά μόνον για έναν λόγοΓια να μην επιλύεται τελικώς ένα μεγάλο ζήτημα και όλοι να κρύβονται πίσω από αυτόεκτός από εκείνον που αναλαμβάνει την ευθύνη να το διαχειριστεί.

Έτσι όμωςκαι το ζήτημα δεν επιλύεται οριστικά εποφελεία της χώρας και των Ελλήνων και τα όποια συμφέροντα καταφέρνουν να αποκρύπτουν τις σκοπιμότητες τους,επιρρίπτοντας το ανάθεμα σε αυτόν που παλεύει για να το επιλύσει.

Αυτό κρύβεται πίσω από την κάθε τρεις και λίγο επαναφορά υποτιθέμενων ή ακόμη και κατασκευασμένων γεγονότων.
Όλα τα αλλά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου