Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Μ. Κοππά: Μόνο η Ευρώπη της αλληλεγγύης μπορεί να έχει μέλλον


«Η Ευρώπη δεν μπορεί να σκοτώνει τα παιδιά της. Μόνο η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μπορεί να έχει μέλλον. Γιατί κάθε μέρα γίνεται και πιο καθαρό ότι κανείς, δεν μπορεί μόνος του ούτε καν ο πιο ισχυρός», τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΠAΣOK Μαριλένα Kοππά, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου.


«Ελπίζω η ελληνική προεδρία να συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα: να έρθει ξανά η ΕΕ κοντά στην καρδιά του Ευρωπαίου πολίτη», πρόσθεσε η Μ. Koππά, στη συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας.


Aκολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση

«Kύριε Πρωθυπουργέ, θέλω με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην έναρξη της 5ης ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ένωσης.

Η προεδρία αυτή είναι πολύ διαφορετική από όλες τις προηγούμενες που είχε αναλάβει η χώρα. Κυρίως γιατί γίνεται στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης, από την Ελλάδα της κρίσης.

Πολλά άλλαξαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η κρίση άλλαξε τις ζωές των πολιτών που είδαν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν, να χάνουν τη δουλειά τους, να μειώνονται ριζικά οι μισθοί και οι συντάξεις, να απορρυθμίζεται η αγορά εργασίας, να καταρρέει το κοινωνικό κράτος, να αναπτύσσονται φαινόμενα εκφασισμού και έντονου ευρωσκεπτικισμού. Και το πιο τραγικό: οι Έλληνες βλέπουν τα παιδιά τους, την καλύτερη, την πιο μορφωμένη, την πιο εξωστρεφή γενιά που έβγαλε ποτέ η χώρα μου να παίρνει το δρόμο της μετανάστευσης αφού η ανεργία, σ’ αυτούς, αγγίζει το 60% -το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ένωση.

Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη είναι η πάταξη της ανεργίας, κυρίως στους νέους, που τείνει να εξελιχτεί σε δομικό στοιχείο των κοινωνιών σε κρίση. Η μακροχρόνια ανεργία είναι διαλυτική για το άτομο, την οικογένεια, την κοινωνία. Η απουσία κάθε ελπίδας, κάθε προοπτικής αποδομεί τις κοινωνίες διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό. Για αυτό το λόγο θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την έμφαση που δίνει η ελληνική προεδρία στην κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Είναι γεγονός ότι τα πρώτα δημοσιονομικά δείγματα, από τις θυσίες του ελληνικού λαού, είναι θετικά. Έχουμε όμως ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πολίτες προοπτική και ελπίδα, αλλά και να τους πείσουμε ότι η λύση είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη της απασχόλησης, της ανάπτυξης, των ευκαιριών για όλους. Μια Ευρώπη της εργασίας μια Ευρώπη, φιλική και όχι ξένη προς τη νέα γενιά.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να σκοτώνει τα παιδιά της. Μόνο η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μπορεί να έχει μέλλον. Γιατί κάθε μέρα γίνεται και πιο καθαρό ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του ούτε καν ο πιο ισχυρός. Σε λίγους μήνες, εν μέσω της ελληνικής προεδρίας, θα έχουμε τις πιο δύσκολες ευρωεκλογές που γνώρισε η Ένωση. Αν δεν πετύχουμε, όλοι μαζί, να προσφέρουμε προοπτική στους ευρωπαίους πολίτες η μάχη φοβάμαι ότι θα χαθεί.

Εύχομαι σε σας και στην κυβέρνησή σας κάθε επιτυχία. Και ελπίζω η ελληνική προεδρία να συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα: να έρθει ξανά η ΕΕ κοντά στην καρδιά του Ευρωπαίου πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου