Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

Για «ένα επικίνδυνο καπιταλιστικό σύστημα» γράφει ο Γιώργος Παπανδρέου

Για άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών από την αρχή της κρίσης κάνει λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, με άρθρο του στο site του CNBC.Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας παραπέμπει μια σειρά από πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν την διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος.

Σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam, οι πλουσιότεροι 85 άνθρωποι έχουν συνολικό πλούτο που αντιστοιχεί σε όσα βγάζουν τα 3,5 δισεκατομμύρια φτωχότεροι άνθρωποι στον κόσμο. Από το 2009 το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών έχει καρπωθεί το 95% από την αύξηση του εισοδήματος. Στην Ελλάδα, 505 πολίτες έχουν περιουσία όση και το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας, την ώρα που το ένα τρίτο των Ελλήνων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κατάσταση αυτή είναι ηθικά, οικονομικά και πολιτικά μη βιώσιμη, υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο πως υπολογίζεται η οικονομική πρόοδος και στο πως ορίζεται η “ανάκαμψη”.


Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποιεί πως οι μακροχρόνιες συνέπειες από την ανισότητα απειλούν πολλά περισσότερα από την οικονομία. Όπως υποστηρίζει, διακυβεύεται η κοινωνική συνοχή, καθώς υποχωρεί το επίπεδο διαβίωσης και εξαφανίζονται τα θεμέλια για την κοινωνική κινητικότητα, όπως η οικουμενική παροχή εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλειας. Χωρίς ισότητα ευκαιριών, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν δημιουργικά σε μια δυναμική, παγκόσμια οικονομία, ενώ πολλοί λίγοι θα κερδίσουν από την αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τονίζει.

Oι διακρίσεις αυτές δημιουργούν ένα επικίνδυνο καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο διαστρεβλώνει την οικονομική ανάπτυξη και διαφθείρει τους δημοκρατικούς θεσμούς, προειδοποιεί ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Η δύναμη και η επιρροή συγκεντρώνονται στην κορυφή, επιτρέποντας την ιδιωτικοποίηση των οικονομικών κερδών και την κοινωνικοποίηση των απωλειών, ενώ οι πολιτικές κατευθύνονται από ειδικά συμφέροντα και τους πανικούς στις αγορές.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου οι πολίτες είναι εξαγριωμένοι με την έλλειψη δημοκρατικής νομιμότητας και πολλοί αντιμετωπίζουν ως χρεοκοπημένη την ίδια τη δημοκρατία, απέχοντας από την πολιτική ζωή ή προσφέροντας στήριξη σε ακραίες ομάδες.

«Οι δημοκρατίες μας δεν είχαν σχεδιαστεί για να λειτουργούν αποτελεσματικά σε μια παγκόσμια οικονομία. Αυτός είναι ο λόγος που τα μέτρα για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης πρέπει να αντισταθμιστούν από πολιτικές για την προώθηση της δημοκρατικής ανάκαμψης, με την αναδιανομή όχι μόνο του πλούτου αλλά και εξουσιών για τους πολίτες μας. Τα νομοσχέδια, οι επιτροπές πολιτών, η αποκέντρωση της εξουσίας και η ηλεκτρονική δημοκρατία (edemocracy) είναι μερικά από τα εργαλεία για την ενίσχυση των κοινωνιών μας» καταλήγει ο κ. Παπανδρέου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου