Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει ν αποδείξει ότι είναι κοντά στους άνεργους

Του Οδυσσέα Κορακίδη
Διεύρυνση των δικαιούχων επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας με κοινωνικά κριτήρια και ενίσχυση του προγράμματος από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο
Η επέκταση του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων και σε άλλες ηλικιακές ομάδες πέραν των 45-65 ετών που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, είναι μια απόφαση στη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο μια σειρά από περιορισμούς που θέτει ο ΟΑΕΔ με πρόσφατη εγκύκλιο του αποκλείουν ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των μακροχρόνια ανέργων. Πιο συγκεκριμένα αποκλείει όσους έχουν λάβει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για διάστημα 12 μηνών και έχει λήξει για διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών.


Ουσιαστικά δηλαδή την συντριπτική πλειονότητα των μακροχρόνια ανέργων.
Επίσης γεννά ζήτημα άνισης μεταχείρισης των μακροχρόνια ανέργων διότι δημιουργεί δύο τάξεις. Εκείνων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα επιδοτούνται στην πράξη για 2 συνεχόμενα έτη, δηλαδή 2013-2014 και εκείνων που μπορεί για παράδειγμα να είναι για 5 χρόνια άνεργοι και εν μέσω της οικονομική κρίσης να μην έχουν στηριχτεί από την πολιτεία ούτε με ένα ευρώ.
Θεωρώ κατά συνέπεια ότι θα έπρεπε να τεθούν σύνθετα κοινωνικά κριτήρια με δημόσιο σύστημα μοριοδότησης. Και με γνώμονα την συνολική οικονομική, οικογενειακή και υγειονομική κατάσταση του ανέργου να προηγούνται οι ευπαθείς ομάδες (Αμέα, μονογενεϊκές, οικογένειες με δύο και πλέον ανέργους κλπ), να ακολουθούν όσοι είναι για χρόνια άνεργοι και να έπονται όλοι οι υπόλοιποι.
Είναι ίσως αδιανόητο για κάποιους αλλά το να μένεις για 2,3,4 χρόνια άνεργος είναι ίσως ότι ποιο τραγικό για έναν άνθρωπο της δημιουργικής ηλικίας. Συνεπώς θεωρώ ύψιστη και αποκλειστική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων. Για αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί η οικονομική ενίσχυση του προγράμματος καθώς σύμφωνα με τους αρμοδίους οι πόροι επαρκούν μόλις για 35.000 δικαιούχους, αριθμός τραγικά μικρός μπροστά στις εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια ανέργων.
Η Αναζήτηση επιπρόσθετων πόρων όχι μόνο από τα Εθνικά διαθέσιμα αλλά και μέσα από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 μαζί με ένα σύνολο δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι κατά τη γνώμη μου ένας από τους βασικούς λόγους που πρέπει να αποδείξει το ΠΑΣΟΚ ως ανάγκη για να παραμείνει στην Κυβέρνηση.
Τέλος αν κάτι θεωρώ ότι πρέπει να μας μάθει η κρίση την οποία ζούμε ως χώρα τα τελευταία χρόνια είναι η κρίση αξιοπιστίας. Δεν μπορούμε λοιπόν να δημιουργούμε εντυπώσεις και προσδοκίες για επιδόματα σε εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους και τελικά να το λαμβάνουν μερικές μόνο χιλιάδες. Διότι και ασέβεια δείχνουμε προς τον δοκιμαζόμενο πολίτη και δημιουργούμε το έδαφος της αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Ο Οδυσσέας Κορακίδης ειναι μέλος της κίνησης των 75 του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου