Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Κεραυνοί Χάμπερμας εναντίον της Γερμανίας

Πάμε ολοταχώς για μία «γερμανική Ευρώπη»

Ο διακεκριμένος Γερμανός φιλόσοφος Γιούρκεν Χάμπερμας εξαπέλυσε επίθεση στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα του σε ότι αφορά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και στους σοσιαλδημοκράτες που άλλαξαν ρητορική μετά της είσοδο τους στην νέα γερμανική κυβέρνηση.



Ο Χάμπερμας επέκρινε το SPD για τη στάση που τήρησε στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία. Όπως τόνισε: (Tο SPD) δεν αναφέρεται πλέον σε περισσότερη «κοινοτικοποίηση των χρεών», ούτε στα  «ευρωομόλογα», τα οποία αποτελούσαν βασικό άξονα της ρητορικής των σοσιαλδημοκρατών.

Υπογράμμισε επίσης την «πολιτική απαξίωση ολόκληρων εθνών» και την «πτώση ολόκληρων γενεών» σημειώνοντας ότι αυτά τα λόγια τα χρησιμοποιούσε προεκλογικά το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, ενώ τώρα όσοι τα έλεγαν τα… ξέχασαν.

Σε ότι αφορά την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ μέχρι σήμερα είπε ότι «χρησιμοποίησε την ηγεμονική θέση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επισημαίνοντας ότι και η νέα κυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες θα συνεχίσει την ίδια πολιτική σε ότι αφορά τη διαχείριση του χρέους.

Έκρουσε τέλος τον κώδωνα του κινδύνου για την πολιτική αυτή λέγοντας ότι δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της κρίσης αλλά αντίθετα «εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας γερμανικής Ευρώπης» , όπως είπε ο Γερμανός φιλόσοφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου