Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Σουλτς: Να μην πληρώνουν οι πολίτες τα χρέη των τραπεζών


Την ανάγκη για «τη διακοπή του δραματικού φαύλου κύκλου μετατροπής του χρέους των τραπεζών σε δημόσιο χρέος», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε ομιλία του στη Βουλή της Σλοβενίας, επισημαίνοντας πως πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σουλτς: Να μην πληρώνουν οι πολίτες τα χρέη των τραπεζών
Ο κ. Σουλτς ζήτησε, επίσης, διάλογο για το θέμα της Ουκρανίας τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι που συζητούν δεν πυροβολούν ο ένας τον άλλο».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Σλοβενία, μιλώντας στα μέλη της Σλοβενικής Βουλής τόνισε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν αισθάνονται έλξη για την ΕΕ, που έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για σταθεροποίηση, μόνο για να αφήσει τους νέους άνεργους.


Ο κ. Σουλτς ζήτησε δικαιότερο σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου όχι μόνον οι απώλειες, αλλά και τα κέρδη θα μοιράζονται με τους πολίτες, οι οποίοι, όπως εκτίμησε, μπορούν να είναι ασφαλείς μέσω μιας τραπεζικής ένωσης, που ακολουθεί την αρχή «οι τράπεζες σώζουν τράπεζες και όχι οι τράπεζες έχουν απώλειες και χρειάζεται να σωθούν από τους πολίτες».

Ο κ. Σουλτς, ο οποίος είναι υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσδιόρισε την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ως βασικό έργο της ΕΕ και υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις ΜΜΕ, οι οποίες δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή έχουν τα περισσότερα προβλήματα πρόσβασης σε δάνεια.

Επιπλέον επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφευχθεί να πληρώσουν για την κρίση οι νέες γενιές, οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με αυτήν.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος και η αποτροπή ένοπλης σύρραξης και διάσπασης της χώρας.

Παρ” ότι η ΕΕ έχει χάσει αρκετή από τη γοητεία, παραμένει μία κοινότητα δικαιωμάτων και αξιών και τόπος όπου οι αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και του δικαίου που υπερέχει της ισχύος, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Κριμαίας, τόνισε.

Ο κ. Σουλτς απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών επαναλαμβάνοντας κεντρικές θέσεις του, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Σλοβενίας.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε γιατί οι αντίπαλοί του στη μάχη για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκι Φερχόφσταντ (ALDE) και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (EPP) εμφανίζονται να διατυπώνουν τις ίδιες θέσεις με τις δικές του, περί αναγκαίων μελλοντικών βημάτων, είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι αν οι δύο συμφωνούν με τα όσα λέει.

Την υποψηφιότητα του κ. Σουλτς ανακοίνωσε ότι στηρίζει το κόμμα «Αλληλεγγύη», νέο αριστερό κόμμα στη Σλοβενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου