Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Bloomberg: Εδιωξαν τον Θεοχάρη γιατί ήθελε να ελέγξει 300 πλούσιους Ελληνες



Στις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg εξαπολύοντας, ωστόσο, μια βόμβα αναφορικά με την παραίτηση του προκατόχου της, Χάρη Θεοχάρη.

Χαρακτηριστικά, σε κείμενό του, το πρακτορείο σημειώνει πως ο λόγος για τον οποίο απομακρύνθηκε ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ήταν ότι προσπάθησε να ελέγξει ορισμένους από τους... πλούσιους της χώρας.

Το Bloomberg αναφέρει ότι ο κ. Θεοχάρης ήθελε να ελέγξει συγκεκριμένα 300 πρόσωπα υψηλής εισοδηματικής στάθμης, ενώ σημειώνει ότι η παραίτησή του δημιούργησε ανησυχία για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της.


Επί των ημερών Θεοχάρη, σημειώνει το πρακτορείο, η Αθήνα πέτυχε το στόχο της για τα φορολογικά έσοδα και εξέτασε τις επιστροφές φόρου για περίπου 300 πλούσιους φορολογούμενους επιβάλλοντας πρόστιμα 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, το Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Μανώλη Γαλενιανού, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία πως η αντικατάσταση Θεοχάρη μπορεί να σημαίνει πολιτική επιθυμία για χαλάρωση των φοροεισπρακτικών προσπαθειών.

«Το κίνητρο της αντικατάστασής του δείχνει να είναι η πολιτική επιθυμία για χαλάρωση των φοροεισπρακτικών προσπαθειών», λέει ο κ. Γαλενιανός και προσθέτει «Η απόλυση ενός αξιωματούχου που υποτίθεται ότι είχε διορισθεί για πέντε χρόνια, χωρίς να δίνεται κάποια σοβαρή δικαιολογία, καθιστά την ανεξαρτησία της φοροεισπρακτικής αρχής μία κοροϊδία».

Τι αναφέρει για την Κατερίνα Σαββαΐδου

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η δουλειά της νέας Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων είναι αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ελλάδα ταλαιπωρείται από δεκαετίες συνεχόμενης φοροδιαφυγής.

Η ίδια είχε μιλήσει στο Bloomberg τον Απρίλιο όταν δήλωνε «Ιστορικοί και πολιτικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων το αδύναμο κράτος, ενίσχυσαν τη διαδεδομένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Για πολλά χρόνια, οι Έλληνες γνώριζαν ότι μπορούσαν να γλιτώσουν. Αυτό αλλάζει αργά, καθώς οι νόμοι και οι κρατικοί έλεγχοι βελτιώνονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου