Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ανοιχτή επιστολή του μαθητή Παναγιώτη Ντούκα προς τον κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, βουλευτή, πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ



Κύριε Παπανδρέου,

            Έχουν ήδη περάσει σαράντα χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια αρκετά δυσμενή θέση. Οι ευθύνες που ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την διετία 2009-2011 για να αντιμετωπίσει ο κίνδυνος της ολοσχερούς δημοσιονομικής κατάρρευσης της χώρας μας οδήγησαν το Κίνημα σε απαξίωση.

            Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ένα τυχαίο Κίνημα για την χώρα, ήταν το πολιτικό κόμμα που εξέφρασε όλους τους μη προνομιούχους, τους αγρότες, τους εργάτες, τους ελεύθερους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους φοιτητές οι οποίοι αποζητούσαν και αποζητούν ένα καλύτερο αύριο. Κατάφερε να αναδιανείμει τον πλούτο προς τα χαμηλά στρώματα, να δημιουργήσει την λεγόμενη μεσαία τάξη. Να βοηθήσει όλους αυτούς που δεν είχαν προνόμια.

            Η Ελλάδα, σήμερα βρίσκεται σε μια τελείως διαφορετική κατάσταση λόγω των πρωτοβουλιών της κυβέρνησής σας σε σχέση με το 2009. Η Ελλάδα γλύτωσε την χρεοκοπία και εσείς αναλάβατε εξ’ ολοκλήρου το πολιτικό κόστος.


            Το ΠΑΣΟΚ σήμερα περνά μια κρίση, η βάση του ΠΑΣΟΚ απαιτεί αλλαγή, όλοι αυτοί που είναι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και τόσοι άλλοι που έφυγαν αλλά ακόμη πιστεύουν στις αρχές και τις ιδέες του Κινήματος.

            Η Αλλαγή του χώρου και της χώρας δεν μπορεί να έρθει μέσω της συγκυβέρνησης με την ακροδεξιά Νέα Δημοκρατία για να κρατήσουν κάποιοι τις υπουργικές καρέκλες. Ούτε μέσω δήθεν επέκτασης του χώρου και άρνησης του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ.

            Το σημερινό ΠΑΣΟΚ, η σημερινή πολιτική του ηγεσία έχει ταυτιστεί με την δεξιά. Τόσοι πολίτες έχουν μείνει πολιτικά άστεγοι. Δεν μπορούν να συναινέσουν στην κυβερνητική πολιτική αλλά και δεν αποδέχονται τον αριστερό συντηρητισμό και λαϊκισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

            Για ακόμη μια φορά, η προοδευτική παράταξη καλείτε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην χώρα μας. Για ακόμη μια φορά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ξεκινήσει δυναμικά μια προσπάθεια για την νέα Αλλαγή.

            Μακριά από την αυτοκατάργησή του. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κηρύξει μια πραγματική επανίδρυση. Να πράξει όλα αυτά που απαιτούνται. Να σηκώσει το ανάστημά του και να μιλήσει καθαρά στον κόσμο για τα λάθη του. Να προβάλλει ένα πλάνο για την νέα αλλαγή. Να κηρύξει τον Ανένδοτο αγώναενάντια στην αριστερή και δεξιά συντήρηση και να βγει μπροστά.

            H Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, η Αλληλεγγύη, η Αξιοπρέπεια πρέπει να αποτελέσουν τους άξονες αυτής της νέας αλλαγής. Ο άνθρωπος στο προσκήνιο, ο πολίτης πρώτος.

            Άνθρωποι με ιδέες, με αξίες, με ιδανικά θα είναι αυτοί που θα δώσουν ξανά την μάχη για την δικαίωση της παράταξης και της χώρας. Μόνο αναστυλώνοντας την πραγματική προοδευτική παράταξη η χώρα μας μπορεί να έχει ένα αξιοπρεπές Ευρωπαϊκό μέλλον.

            Σίγουρα έγιναν λάθη στην διαχείριση της κρίσης, και στην χώρα μας και στην ΕΕ. Η συντηρητική πολιτική της Ευρώπης και η εμφάνιση αποδιοπομπαίων τράγων για να ξεφύγουμε από τις ευθύνες κατέστρεψε τις προσπάθειες για την επανάκαμψη. Η Ευρώπη δεν κατάλαβε εγκαίρως πως είναι μια ενότητα και πως πρέπει να δράσει μαζί για το οτιδήποτε. Δεν κατάλαβε πως σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε στην πραγματική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος των πολιτών και να αντιμετωπίζουμε από κοινού τα προβλήματα.

            Καταλήγουμε, λοιπόν, σε ένα συμπέρασμα. Πως η προοδευτική, σοσιαλιστική, δημοκρατική παράταξη πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά σε όλη την Ευρώπη.

            Η χώρα μας έχει ανάγκη την προοδευτική παράταξη, και αυτό εκπροσωπείται από το ΠΑΣΟΚ στην μεταπολίτευση, την Ένωση Κέντρου πιο πριν. Η προοδευτική παράταξη εκπροσωπείται από τους Παπανδρέου. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ήταν αυτός που έδωσε αγώνες για την πραγματική δημοκρατία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός ο οποίος πάλεψε για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισονομία, την αξιοπρέπεια, τον σοσιαλισμό. Εσείς ήσασταν αυτός που έσωσε την χώρα μας από τα χειρότερα, προσπαθώντας να εφαρμόσει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

            Τον τελευταίο καιρό, συζητείτε η επιστροφή σας στην πρώτη πολιτική γραμμή. Μια τέτοια επιστροφή θα σημάνει την αναστύλωση της παράταξης. Μια τέτοια επιστροφή θα είναι σωτήρια, και για την χώρα, και για το ΠΑΣΟΚ και εν γένει για την δημοκρατική, προοδευτική, σοσιαλιστική παράταξη της χώρας.

            Η διετία σας σαν πρωθυπουργός έδειξε το υψηλό αίσθημα ευθύνης σας και τον πατριωτισμό που έχετε σαν άνθρωπος. Η μεταρρυθμιστική σας πορεία σε όποια θέση και αν περάσατε δείχνει πως μπορούμε να ελπίζουμε σε εσάς, δείχνει πως είστε αντάξιος των προγόνων σας και παλεύετε για τις αξίες, τις ιδέες, τα ιδανικά σας αγνοώντας το όποιο κόστος και την όποια θέση.

            Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε ανίκανος για το οτιδήποτε, δεν μπορεί να συμβάλλει ούτε στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε στην ανασυγκρότηση της χώρας μας.
            Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή. Τώρα πρέπει να βγούμε μπροστά, να διεκδικήσουμε την παράταξη, να διεκδικήσουμε το ΠΑΣΟΚ, να διεκδικήσουμε την ιστορική κληρονομιά της Αλλαγής. Να είμαστε εδώ για την χώρα, για την παράταξη, για όλους αυτούς που νοιώθουν αδικημένοι.

            Κύριε Παπανδρέου, η χώρα χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ, και το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται εσάς. Η βάση του ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για εσάς και σας στηρίζει. Αρκεί να προχωρήσετε μπροστά, να κάνετε μια αυτοκριτική, να προτάξετε μια νέα ατζέντα Αλλαγής, προβάλλοντας μια Νέα Αλλαγή την οποία έχει τόσο πολύ ανάγκη ο τόπος μας και όλοι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΝΤΟΥΚΑΣ
Μαθητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου