Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας Ποιες είναι οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο


Στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Διεθνής Διαφάνεια επισημαίνει ότι η διαφθορά επιδεινώνεται σε διάφορες χώρες με ισχυρή ανάπτυξη, ενώ παράλληλα ζήτησε από τα μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα να καταβάλουν προσπάθειες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Κάτω από τη μέση στην κατάταξη διαφθοράς παγκοσμίως βρίσκεται η Ελλάδα.

Στην κατάταξη που δημοσιεύθηκε στην έδρα της, το Βερολίνο, η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει ότι το Σουδάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία θεωρούνται οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, ενώ η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Φινλανδία θεωρούνται οι πιο αδιάφθορες.

Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2014 ταξινομεί 175 χώρες σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, αρχίζοντας από την πιο διεφθαρμένη και καταλήγοντας στην πιο αδιάφθορη. Η Ελλάδα είναι στην 69 θέση (43 μονάδες), μαζί με τη Βραζιλία, τη Bουλγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Σενεγάλη και τη Σουαζιλάνδη. Η οργάνωση τονίζει ότι είναι αδύνατο να μετρηθεί η διαφθορά, γιατί είναι παράνομη και συγκαλυμμένη. Για τον καθορισμό του δείκτη της, η Διεθνής Διαφάνεια συλλέγει απόψεις εμπειρογνωμόνων οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann. Η Διεθνής Διαφάνεια δίνει έμφαση φέτος στις δυσκολίες ορισμένων χωρών με αναδυόμενη οικονομία να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.


Η βαθμολογία της Κίνας, για παράδειγμα, 100η σε ένα σύνολο 178 χωρών, μειώνεται κατά τέσσερις βαθμούς (στις 36 μονάδες) και κατά 20 θέσεις σε σχέση με το 2013, ενώ η Τουρκία, 64η στην κατάταξη, χάνει από την πλευρά της πέντε βαθμούς (45 μονάδες) και 11 θέσεις. Όσον αφορά την Κίνα, η Διεθνής Διαφάνεια αποκαλύπτει ότι «αν υψηλόβαθμοι πολιτικοί και ορισμένοι χαμηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί συνελήφθησαν για διαφθορά, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι διώκονται πρέπει να είναι πιο διαφανής. Η Κίνα πρέπει να παρέχει καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση και να δημιουργήσει μεγαλύτερες εγγυήσεις προστασίας για όσους προβαίνουν σε καταγγελίες, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα στη νομοθεσία της», επισημαίνει η έκθεση.

Για την Τουρκία, η Διεθνής Διαφάνεια υπογραμμίζει ότι «η γενική αντίληψη της διαφθοράς στη χώρα αυξήθηκε σημαντικά, κυρίως λόγω μιας σειράς ερευνών και απαγγελιών κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος προσώπων ... στην κυβέρνηση». Το γεγονός ότι δημοσιογράφοι που επέκριναν το καθεστώς εξεδιώχθησαν και συνελήφθησαν συνέτεινε στην επιδείνωση της εικόνας της χώρας.

Η διαφθορά είναι επίσης σημαντικό πρόβλημα σε άλλες χώρες με αναδυόμενη οικονομία, προσθέτει η έκθεση, που αναφέρεται στη Βραζιλία (69η θέση, 43 μονάδες) και τις υποψίες για διαφθορά του πολιτικού της προσωπικού από τις πετρελαϊκές εταιρίες.

Η Ινδία (85η θέση, 38 μονάδες) είναι επίσης μια χώρα δακτυλοδεικτούμενη από τη Διεθνή Διαφάνεια, που καταγγέλλει την προσφυγή σε τραπεζικούς λογαριασμούς τοποθετημένους σε φορολογικούς παραδείσους, όπως ο Μαυρίκιος.

Οι επενδύσεις πλουσίων Ρώσων πολιτών στην Κύπρο η οποία βρίσκεται στην 31η θέση (63 μονάδες), προσελκύουν επίσης την προσοχή της ΜΚΟ, που κατατάσσει επίσης τη Ρωσία στην 136η θέση (27 μονάδες).

«Οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες των οποίων οι κυβερνήσεις αρνούνται να είναι διαφανείς δημιουργούν μια κουλτούρα ατιμωρησίας στην οποία η διαφθορά ευημερεί», δήλωσε ο Χοσέ Ουγκάζ, νομικός και πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας. Ωστόσο για την ΜΚΟ, η διαφθορά είναι φαινόμενο που αφορά όλες τις οικονομίες. Περισσότερες από τα δύο τρίτα των χωρών που συμπεριελήφθησαν στην έκθεση φθάνουν εξάλλου σε μια βαθμολογία μικρότερη από το 50, με τη μέση βαθμολογία να είναι 43.

Από την άποψη αυτή, η ΜΚΟ επιμένει στο απαραίτητο έργο που πρέπει να γίνει από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Η Διεθνής Διαφάνεια θεωρεί ότι οι πολυεθνικές του τραπεζικού τομέα και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα ενδεχομένως μπορούν να κάνουν περισσότερα για να παρεμποδίσουν ορισμένες αμφιλεγόμενες ελίτ στις χώρες με αναδυόμενη οικονομία, με τη σιωπηρή υποστήριξη των οικονομικών αυτών κέντρων, να βρίσκουν τρόπους νομιμοποίησης χρημάτων που απέκτησαν από παράνομες δραστηριότητες.

«Σχεδόν όλα τα τραπεζικά σκάνδαλα που έχουν σχέση με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν αφορούν πλέον μόνο μικρά νησιά που είναι φορολογικοί παράδεισοι αλλά αφορούν επίσης ύποπτα κεφάλαια, διεφθαρμένα, που καταλήγουν σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη ή η Φρανκφούρτη", υπογραμμίζει η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας στη Διεθνή Διαφάνεια.

Ακολουθεί μια γενική επισκόπηση της κατάταξης για το 2014 με τις πιο διεφθαρμένες  σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια. Στον κατάλογο ξεκινούν οι πιο αδιάφθορες:

1. Δανία (92 μονάδες)

2. Νέα Ζηλανδία 91

3. Φινλανδία 89

4. Σουηδία 87

5. Νορβηγία 86

= Ελβετία 86

7. Σιγκαπούρη 84

8. Ολλανδία 83

9. Λουξεμβούργο 82

10. Καναδάς 81

(...)

12. Γερμανία 79

(...)

14. Βρετανία 78

15. Ιαπωνία 76

(...)

17. ΗΠΑ 74

(...)

26. Γαλλία 69

(...)

64. Τουρκία 45

(...)

69. Βραζιλία 43

69. Ελλάδα 43

(...)

85. Ινδία 38

(...)

100. Κίνα 36

(...)

136. Ρωσία 27

(...)

166. Ερυθραία 18

= Λιβύη 18

= Ουζμπεκιστάν 18

169. Τουρκμενιστάν 17

170. Ιράκ 16

171. Νότιο Σουδάν 15

172. Αφγανιστάν 12

173. Σουδάν 11

174. Βόρεια Κορέα 8

= Σομαλία 8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου