Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Μ. Καρχιμάκης: Η ανατροπή του Παπανδρέου κόστισε την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο

Καταπέλτης ήταν σήμερα ο Μιχάλης Καρχιμάκης μιλώνας στον ρ/σ Sky και στην εκπομπή της Μαίρης Φώτη για τις πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Καρχιμάκης έκανε λόγο για επίθεση που δέχονται τα νησιά από την κυβέρνηση και επισήμανε πως ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αποκρούσει κάθε απόπειρα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και δήλωσε βέβαιος ότι αν τον είχαν αφήσει να ολοκληρώσει το έργο του ως πρωθυπουργός, δεν υπήρχε περίπτωση να έφταναν τα νησιά και η χώρα στο σημείο που είναι σήμερα. Όπως εξήγησε αν υπήρχε αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων, δεν θα υπήρχε ανάγκη για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά.  «Η ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο κόστισε πολλά στην χώρα. Σήμερα, αν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ολοκληρώσει το έργο του ως πρωθυπουργός η Ελλάδα δεν θα ήταν στο μνημόνιο» επισήμανε ο κ. Καρχιμάκης.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Sky:
Αν ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε ανατραπεί, σήμερα θα μιλούσαμε για έξοδο από το Μνημόνιο!
Η κυβέρνηση έρχεται να πληρώσει όλα αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά. Δυστυχώς έταξε πολλά πράγματα τα οποία γνώριζε ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει γιατί βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο. Αν υπήρχε μια ομαλή πολιτική πορεία από το 2009 μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 οπότε και έκλεινε η συνταγματική τετραετία, η θητεία της τότε κυβέρνησης, και υπήρχε μια πραγματικά πολιτική και εθνική συνεννόηση σήμερα δεν θα μιλούσαμε για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά. Οι Τροϊκανοί επιχείρησαν και επί πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου να καταργήσουν τους μειωμένους συντελεστές, αλλά η απαίτησή τους αυτή δεν πέρασε. 
Αν ο Γ. Παπανδρέου είχε παραμείνει στην θέση του, σήμερα θα μιλούσαμε για έξοδο από την κρίση, όπως πέτυχαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μέσα από εθνική συνεννόηση και εσωτερική ομαλότητα κατάφεραν να βγουν στις αγορές. Σε αυτόν εδώ τον τόπο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν. Είχαμε από την μια μεριά τις ψεύτικες ελπίδες που έδινε στον λαό ο Αντώνης Σαμαράς και από την άλλη την ελάσσονα τότε αντιπολίτευση να δημιουργεί συνθήκες αναταραχής και να βρίσκεται στους δρόμους, αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό δεν δημιουργούσε προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση.  
Ταυτόχρονα δεν υπήρχε εσωκομματική συνοχή, αφού ο Βαγγέλης Βενιζέλος έψαχνε τρόπους να ανατρέψει τον Παπανδρέου φιλοδοξώντας να γίνει εκείνος αρχηγός και στην συνέχεια πρωθυπουργός. Αυτά λοιπόν τα τρία στοιχεία και το γενικότερο κλίμα οδήγησαν τον Γιώργο Παπανδρέου, μετά την συμφωνία για το δεύτερο δάνειο να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού αν συμφωνούσε με το πρόγραμμα, κι αν συμφωνούσε να πάρουμε το δάνειο με ευρύτερο διακύβευμα την παραμονή ή όχι στο ευρώ.  
Τότε αντέδρασαν όλοι στο δημοψήφισμα. Ο σημερινός πρωθυπουργός μιλούσε για τρικ, ο Αντώνης Σαμαράς τότε ήταν στα κάγκελα και ο Βαγγέλης Βενιζέλος βγήκε να το υπερασπιστεί και στη συνέχεια όταν πήγαν στις Κάννες συνεννοήθηκε με τον Μπαρόζο και τον Σαμαρά ότι πρέπει να «σκοτώσει» το δημοψήφισμα, γι΄αυτό έστειλε από το αεροπλάνο το περιβόητο e mail ότι ο ίδιος διαφωνεί και δεν θα συμβάλει στην υποτιθέμενη κατάρρευση της χώρας.
Αν υπήρχε συνοχή στο ΠΑΣΟΚ όλα σήμερα θα ήταν διαφορετικά
Ο Γ. Παπανδρέου λοιπόν, τότε δεν είχε κανένα περιθώριο για να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αφού είχε χάσει την πλειοψηφία στο εσωτερικό του κόμματός του. Θα μπορούσε να είχε ρισκάρει πολιτικά, θα μπορούσε ίσως και να το είχε κερδίσει. Αν όμως μία στις χίλιες, δημιουργούνταν μια τέτοια αναταραχή που δεν θα επέτρεπε την καταβολή μισθών και συντάξεων, ο Παπανδρέου θα ήταν ο τζογαδόρος που έπαιξε τη χώρα στα ζάρια. Προτίμησε να μην παίξει την χώρα στα ζάρια. 
Προτίμησε να έχει μια ισορροπημένη πολιτική, για να είναι βέβαιος ανεξάρτητα από το προσωπικό πολιτικό του κόστος ότι η χώρα θα συνεχίσει να υπάρχει. Ο Γ. Παπανδρέου το πήρε πάνω του ενσυνείδητα. Επιμένω όμως, πως όποιους κι αν είχαμε απέναντί μας, αν υπήρχε συνοχή εντός του ΠΑΣΟΚ, δεν θα υπήρχε κανένα θέμα. Και το δημοψήφισμα θα είχαμε κάνει και θα το κερδίζαμε και όλα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, σήμερα θα είχαμε βγει από το μνημόνιο.
Η κυβέρνηση «αθώωσε» τον Καραμανλή
Σήμερα έχουμε μια νέα κυβέρνηση στην οποία δικαίως ο κόσμος εναπόθεσε την ελπίδα του και ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι απολύτως σεβαστή και αυτό που λέω δεν είναι προσχηματικό. Το λέω γιατί το πιστεύω και γιατί παρεμποδίστηκε η ετυμηγορία του ελληνικού λαού όταν ανετράπη ο Γ. Παπανδρέου και δεν του επετράπη να συνεχίσει την θητεία του, κάτι που δημοσίως υποστήριξε και ο σημερινός πρωθυπουργός.
Σε αντίθεση με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο ο Γ. Παπανδρέου δεν επενδύει στην καταστροφολογία της χώρας γι’ αυτό και είναι σε μια λογική ειλικρινούς συναίνεσης και συνεννόησης με τον Α. Τσίπρα. Διότι αν υποστεί και ο σημερινός πρωθυπουργός ό,τι υπέστη ο Γ. Παπανδρέου θα πάθει ζημιά η χώρα και οι άνθρωποι. Αυτή και η διαφορά του με τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά, ότι επενδύουν στην καταστροφολογία για να πάρουν την ρεβάνς. 
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν θα παρεμβαίνει και δεν θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός και να μην το κρίνουμε ότι αυτή η κυβέρνηση «αθώωσε» ουσιαστικά τον Κ. Καραμανλή με την εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, όταν εκείνος ήταν που πέταξε στα χέρια του Γ. Παπανδρέου την χειροβομβίδα της κρίσης. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η Αριστερά έχει καταργήσει τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές και γίνεται ένα μείγμα με μια δεξιά αντίληψη.
 Εξόρμηση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών σε όλη τη χώρα
Έχουμε ξεκινήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα, με μπροστάρη τον Γιώργο Παπανδρέου για να πούμε την αλήθεια μας σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε ο πυλώνας της Ανασύστασης και της Ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου. 
Καλούμε και τους συντρόφους μας από το ΠΑΣΟΚ και τους δημοκράτες να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες και τις πραγματικές προσδοκίες του ελληνικού λαού. Συναντάμε πλέον ένα καλύτερο κλίμα, όσο λέμε την αλήθεια, όσο αντιλαμβάνεται ο κόσμος τι καταφέραμε να αποτρέψουμε, δικαιώνεται ο Γ. Παπανδρέου και η πολιτική που ακολούθησε.

                    Ακούστε τη συνέντευξη του Μιχάλη Καρχιμάκη εδώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου