Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Συστράτευση προοδευτικών δυνάμεων για την εκ βάθρων Αλλαγή στην Χώρα.

Δημοσιογράφος: Με χαρά ανοίγουμε παράθυρο διαλόγου από την πόλη της Χαλκίδας, όπου βρίσκεται απόψε ο πρώην Υπουργός και μέλος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, κος Μιχάλης Καρχιμάκης. Καλησπέρα, κύριε Καρχιμάκη, χαίρομαι πους σας βλέπω, μετά από πολύ καιρό.
Μιχάλης Καρχιμάκης: Καλησπέρα, χρόνια πολλά στους συνεργάτες σας, στους τηλεθεατές σας, σε όλο τον κόσμο. Με μια και μοναδική ευχή να έχουμε υγεία. Οτιδήποτε επιδιώξουμε στην ζωή μας χωρίς υγεία μένει ανεκπλήρωτο. Υγεία για να μπορούμε να αγωνιζόμαστε, να έχουμε δυνατότητα να στοχεύουμε εκεί που θέλουμε, πάντα για το καλύτερο.
Δημοσιογράφος: Θα συμφωνήσω. Είναι στόχος το καλύτερο και με ποια συνταγή το επιδιώκουμε τώρα; Με προκαλείται να σας ρωτήσω.

Μιχάλης Καρχιμάκης: Αλλοίμονο αν δεν παλεύαμε και δεν επιδιώκαμε πάντα το καλύτερο. Βεβαίως οι συνταγές ποικίλλουν. Ο καθένας εξιστορεί το δικό του αφήγημα το οποίο κρίνεται στην διαδρομή του χρόνου. Όπως κρίθηκε το αφήγημα της Δεξιάς αλλά και της Αριστεράς.
Διότι αυτοί οι δύο χώροι, στηρίχτηκαν σε μυθεύματα, σε διασπορά ψευδολογιών, σε ψεύτικες ελπίδες προκειμένου να καταλύσουν την Εξουσία και βεβαίως όταν έρθει η ώρα της κρίσης, αυτές οι δύο παρατάξεις οι οποίες παρουσίαζαν τα τεράστια προβλήματα στους πολίτες ως εύκολα και απλά, ο ένας, αναφέρομαι στον κ. Σαμαρά «καθάρισε» με το ουδείς αναμάρτητος, αφού βεβαίως δεν δέχθηκε να συναινέσει στην προσπάθεια που είχε αναλάβει η Κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου, το 2009, μετά την καταστροφική πολιτική του Κώστα Καραμανλή και έτσι οδηγηθήκαμε σε μια παράταση της κρίση, την οποία διαιώνισε η σημερινή Κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Ελπίδα έρχεται, λέγοντας ότι θα καταργήσει μια σειρά από πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας ότι θα σκίζει το μνημόνιο με ένα άρθρο και ένα νόμο, φτάσανε στο σημείο, όταν εισήλθαν στον γνώριμο κυκεώνα των προβλημάτων, διότι και ο Σαμαράς αλλά και ο Τσίπρας, γνώριζαν τι παρέλαβαν σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος είχε το τεράστιο πρόβλημα της απόκρυψης του τι παρελάμβανε.

Δημοσιογράφος: Οπότε λέτε τα λάθη τα οποία χρεώνονται στον Γιώργο Παπανδρέου, οφείλονται σε άγνοιά του ;

Μιχάλης Καρχιμάκης: Βεβαίως υπήρξε άγνοια, παραπλάνηση και απόκρυψη στο τι παραλάμβανε από την κυβέρνηση Καραμανλή. Θέλω όμως να τονίσω με το πώς ο κ. Τσίπρας μπροστά στα κρίσιμα θέματα, αιτιολόγησε την εκτροπή του από τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε, ισχυριζόταν ότι τάχα μου ζούσαμε με ψευδαισθήσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι ουδείς αναμάρτητος και οι ψευδαισθήσεις ήταν η επιβεβαίωση της πολιτικής την οποίαν άρχισαν κόντρα σε μια Κυβέρνηση η οποία τους ζητούσε, να υπάρξει μια συνεννόηση, να έρθουν σε μια Εθνική Σύγκληση εξόδου της χώρας από την κρίση μετά από την καταστροφική διακυβέρνηση Καραμανλή.
Δημοσιογράφος: Αυτή η συζήτηση για την πολιτική συνεργασία σε εθνικό επίπεδο, μπορεί να ξεκίνησε επί ημερών Κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου που είδε ποια είναι η κατάσταση και που μας έφερε στον δρόμο του Δ.Ν.Τ., Τρόικας και Μνημονίων. Μπορεί λοιπόν, να το ζητούσε από τότε, έχουν περάσει αρκετά χρόνια, δεν την έχουμε δει σε κανένα επίπεδο και οδηγούμαστε συνεχώς σε εκλογές. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι πολιτικοί με όμικρον γιώτα και η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα με ήτα, έχει ωριμάσει τόσο, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για συνεργασία; Εμείς δεν βλέπουμε συνεργασία και συμφωνία, ούτε στα ουσιαστικά σημαντικά θέματα που μας καίνε. Έχετε δει εσείς πουθενά συνεργασία;
Μιχάλης Καρχιμάκης: Εμείς, ως Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, καταθέσαμε προτάσεις, ασκήσαμε δημιουργική κριτική, είπαμε την άποψή μας σε πάρα πολλά θέματα, παράδειγμα, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών που τώρα έρχεται και εφαρμόζει η Κυβέρνηση, ήταν νομοσχέδιο με κατεύθυνση του Γιώργο Παπανδρέου το 2012, το είχαμε καταθέσει 27 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και δεν ψηφίστηκε. Αυτομάτως είναι ορατό, ότι εμείς δεν αποκρύψαμε όλα αυτά τα δημιουργικά και αποτελεσματικά, το οποία θέλαμε να εφαρμοστούν στην Ελληνική Κοινωνία, επιζητούμε ότι χρήσιμο έγινε να εφαρμοστεί, διότι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει Νέος Πλούτος. Το μεγάλο πρόβλημα, είναι ότι δεν υπάρχουν έσοδα, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η αδυναμία ύπαρξης του νέου πλούτου που οδηγεί; Οδηγεί στην αφαίμαξη των πολλών, των μόνιμων θυμάτων της κρίσης και των πραγματικών δημιουργών της Οικονομίας.
Εμείς είχαμε σχέδιο. Η συνεννόηση όμως και από την Δεξιά και από τον Σύριζα, θυμάστε τότε τους Αγανακτισμένους Πολίτες, αλήθεια που πήγαν σήμερα; Όμως η ουσία ποια είναι; Εμείς θέλουμε αυτή η αξιολόγηση η οποία είναι σε εκκρεμότητα να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. Εμείς δεν επενδύουμε στην καταστροφή του πολιτικού μας αντιπάλου, εμείς θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος αποτροπής επενδυτικού κλίματος.
Δημοσιογράφος: Μα αν δεν κλείσει η αξιολόγηση και μένοντας ανοιχτή, ξέρετε καλύτερα από εμένα, η ζημιά είναι για το γενικό Σύνολο, δεν είναι μόνο για τους πολιτικούς που μας κυβερνούν.
Μιχάλης Καρχιμάκης: Μα αυτό ακριβώς λέω. Το ότι δεν κλείνει η αξιολόγηση α. είναι ζημιά γενικότερα για το κοινωνικό σύνολο, για την Οικονομία. Β. Υπάρχει κακό κλίμα και μήνυμα στο επενδυτικό περιβάλλον. Γ. Παρεμποδίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσουμε σε ποσοτική χαλάρωση, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία, έξοδος στις αγορές.
Εμείς το ευχόμαστε αυτό και θέλουμε να κλείσει. Έχουμε επανειλημμένως δείξει ότι δεν επενδύουμε στην εξουδετέρωση του Πολιτικού μας αντιπάλου. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, είναι εκείνοι, οι οποίοι δεν δέχθηκαν να συνεννοηθούμε προκειμένου η χώρα να είχε βγει από την κρίση πολλά χρόνια νωρίτερα.

Δημοσιογράφος: Ποιοι είναι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, κύριε Καρχιμάκη γιατί και τώρα με το πολιτικό συνοικέσιο που έγινε πρόσφατα, αναφέρομαι στην συνεργασία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τι θέση προσδοκάτε, τι θέλετε να γίνει, για να καταλάβουμε ποιοι είναι οι αντίπαλοί σας;

Μιχάλης Καρχιμάκης: Σας λέω λοιπόν, ότι η αδυναμία της συνεννόησης, οδήγησε να έχουμε Υπουργό της Κυβέρνησης ο οποίος σήμερα λέει, ότι για να φτάσουμε στα οικονομικά επίπεδα του 2011 θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις 80 δις, δηλαδή στέλνει ταυτόχρονα και ένα πολιτικό μήνυμα πέρα από το οικονομικό, ότι θέλουμε 5 χρόνια απόλυτης κοινωνικής ηρεμίας και να τρέχουμε με ρυθμούς Κίνας για να γίνει αυτό και δεύτερον στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα ότι μετά από την αναγκαστική απομάκρυνση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία που κόπηκε στην μέση της τετραετίας η κατάσταση επιδεινώθηκε. Αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, χαλάλι τους, αλλά αυτό που παρατηρούμε είναι η επιδείνωση της κατάσταση.
Έρχομαι στο σήμερα. Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συνταχθούμε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, να δώσουμε μια μάχη ιδεών, μάχη προτάσεων, μάχη μεταρρυθμίσεων και να πείσουμε τους πολίτες, οι οποίοι είτε δεν πήγαν να ψηφίσουν είτε αισθάνονται εξαπατημένοι από την πολιτική που άσκησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, του καλούμε ακριβώς επειδή προέρχονται από τον Δημοκρατικό χώρο μέσα από μια άλλη ομπρέλα πολιτικής και προγραμματικής ασφάλειας, μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο, να συμβάλλουν στην προσπάθεια ενδυναμώνοντας την σύμπραξη αυτή, για την έξοδο της χώρα από την κρίση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου