Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Πρωτοβουλίες κατά της ανεργίας

του Παντελή οικονόμου 

Υποστηρίζουμε σταθερά ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές, δηλαδή το τέλος του μνημονίου χωρίς να προηγηθεί στάση πληρωμών, πρέπει και μπορεί να γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2014. Σε αντίθεση με τους «μνημονιοδίαιτους» που επιμένουν απερίσκεπτα σε έναν διχασμό για κομματικά οφέλη, προτείνουμε μια εθνική ενότητα με σκοπό να οργανώσουμε τη ζωή μας, από δω και πέρα,  με ανθρώπινες συνθήκες, χωρίς να ξανακυλήσουμε στην διάλυση.

Πρώτη προϋπόθεση είναι να μπορούν οι συμπατριώτες μας να έχουν δουλειά, δηλαδή να χτυπηθεί η ανεργία. Ξέρουμε βέβαια ότι η απασχόληση αυξάνεται με παραγωγικές, δημόσιες επενδύσεις. Ασφαλώς το πλαίσιο της αύξησης της απασχόλησης, είναι οι 4 φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση, την κοινωνική ασφάλιση, την επίλυση των διαφορών και την φορολογία. Στο πλαίσιο αυτό όμως θεωρούμε ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης τις παραγωγικές δράσεις σε συλλογική βάση. Σε κλάδους που προσφέρουν ευκαιρίες στην πατρίδα μας και είναι πολύ περισσότεροι από την ναυτιλία και το τουρισμό.
Για τις δράσεις αυτές, είναι ανάγκη να διερευνήσουμε τις παραμέτρους που θα τους εξασφάλιζαν βιωσιμότητα και θα ενίσχυαν την ισορροπία της ανάπτυξης, οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή. Να απαντήσουμε δηλαδή στα ερωτήματα:
- Πως κατανέμεται το προϊόν σε εισοδήματα των παραγωγών και νέες επενδύσεις ;
- Πως χρηματοδοτείται η κοινωνική ασφάλιση του παραγωγού ;
- Ποιες δημόσιες υποδομές στηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες και τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό ;
- Πως δικτυώνονται μονάδες προμηθευτών, παραγωγών, διαθετών και καταναλωτών ;
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, είναι απαραίτητες ώστε αυτές οι συλλογικές παραγωγικές δράσεις να στηθούν σε στέρεες βάσεις. Και, αν τα καταφέρουμε, ίσως αποδειχθούν η δραστική ουσία για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ας βρούμε τις απαντήσεις αυτές μαζί !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου