Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Θέσεις ΓΑΠ και Σοσιαλιστικής Διεθνούς υιοθετεί ο Περ Στάϊνμπρουκ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΤΗ

Είχαμε γράψει, πριν από ένα μήνα, περίπου, για τις επιδιώξεις της ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, που αποφάσισε να ιδρύσει την «Προοδευτική Συμμαχία», προκειμένου να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο σοσιαλιστικό κίνημα και να περιθωριοποιήσει τη Σοσιαλιστική Διεθνή, αν δεν καταφέρει να τη διαλύσει. 

Τότε, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αντιμετώπισαν το θέμα ως μια δική τους νίκη κατά του Γιώργου Παπανδρέου, Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και έδωσαν μεγάλη έμφαση στο γερμανικό εγχείρημα, στο οποίο μετείχε, ως ιδρυτικό μέλος και το ΠΑΣΟΚ.
 


Πριν από 15 ημέρες γράψαμε και για τα γεγονότα της Λειψίας, για την αποτυχία, ουσιαστικά, του Γραμματέα του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τη λαθροχειρία που επιχείρησε εμφανίζοντας το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ ως μέλος της «Προοδευτικής Συμμαχίας», κάτι που διέψευσε, την ίδια μέρα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κόμματος και τη διαφωνία του μεγαλύτερου μέρους της ηγεσίας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

Μεταξύ άλλων ο Γκάμπριελ είχε κατηγορήσει τη Σοσιαλιστική Διεθνή ότι δεν είχε κάνει τίποτα για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και γενικότερα.

Χθες ήρθε ο Περ Στάϊνμπρουκ, υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας του SPD, για να καταδείξει τις διαφορές που υπάρχουν στην ηγεσία του κόμματος και να καταρρίψει, έστω και έμμεσα, τους ισχυρισμούς του κ. Γκάμπριελ κατά της Διεθνούς.

Μιλώντας σε φοιτητές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Βερολίνο, ο κ. Στάϊνμπρουκ στο Βερολίνο, ζήτησε να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες του νότου, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Πρόκειται για δύο θέματα τα οποία έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, από την αρχή της θητείας του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας, στις Συνόδους Κορυφής, αλλά και στις κατ΄ ιδίαν επαφές του με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί (ο υπογράφων κάλυψε δημοσιογραφικά τις επισκέψεις Παπανδρέου σε Βερολίνο και Παρίσι τον Μάρτιο του 2010) αλλά και στις συναντήσεις που είχε με όλους τους ευρωπαίους αξιωματούχους και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ένωσης.

Τα θέματα αυτά, μαζί με το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου, είχε θέσει ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο στους ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς παράγοντες, αλλά και στον Πρόεδρο Ομπάμα τόσο κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον το 2010, λίγο πριν τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. 

Επίσης όλα αυτά τα θέματα τα έθεσε και στη Σοσιαλιστική Διεθνή, η Επιτροπή Οικονομικών η οποία, από την πρώτη κιόλας συνεδρίασή της, το 2008, είχε υιοθετήσει και προτείνει την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και από τις 24 Νοεμβρίου 2009 αποτελεί πάγια θέση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. 

Ουσιαστικά ο κ. Στάϊνμπρουκ έρχεται να προσχωρήσει στις θέσεις της Σ.Δ. και το Γ. Παπανδρέου, έστω κι αν η πρότασή του υπολείπεται εκείνων της Διεθνούς και του ΓΑΠ. Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής είχε ζητήσει, πριν η ανεργία πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, το σχέδιο Μάρσαλ να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού νότου για να μην αυξηθεί κατακόρυφα η ανεργία, ενώ είχε προτείνει και την έκδοση ευρωομολόγου, κάτι που, ακόμα και σήμερα, αποτελεί ταμπού για τη Γερμανία.

Πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες είχαν ψηφίσει την πρόταση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά, τόσο στην αρμόδια Επιτροπή, όσο και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, στις 8 Μαρτίου 2011. Και ήδη από τις 22 Ιανουαρίου 2013, μετά και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών, οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να εφαρμόσουν τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τον οποίο, στη Επιτροπή του Κοινοβουλίου είχε καταψηφίσει η ΝΔ δια της ευρωβουλευτού Ρόδης Κράτσα.

Θα μπορούσε, επομένως, ο κ. Στάϊνμπρουκ να ζητήσει από την καγκελάριο Μέρκελ να εφαρμόσει η Γερμανία την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου και να συστήσει και στις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο, αντί να προτείνει τη θέσπισή του, όπως αναφέρουν ανταποκρίσεις από το Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου