Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Η αβασταχτη ελαφρότητα της υποκρισίας

Λίαν προσφάτως ανακαλύψαμε- έκπληκτοι και πάλι- ότι υπήρξαν αμαρτωλές ΜΚΟ. Οργανώσεις που με πρόσχημα -πολλές φορές ευφάνταστες είναι η αλήθεια- δράσεις , οι οποίες χρηματοδοτούνταν από το Υπουργείο Εξωτερικών και όχι μόνο.
Πολλά μπορεί κανείς να καταμαρτυρήσει και για την "επιλεκτική" προβολή μιας εξ αυτών, ενώ αποσιωπώνται και υποβιβάζονται άλλες αινιγματικές περιπτώσεις.


Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν κανείς δεν ρωτά για τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, τον Γραμματέα ΝΕΟΛΑΙΑΣ της ΝΔ που ήλεγχε 5 ΜΚΟ, οι οποίες χρηματοδοτούνταν από κρατικά κονδύλια κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ.:

1. ΟΝΝΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
2. ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
3. BALKAN A.I.D.
4. Πρωτοβουλία για την ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
5. Δίκτυο πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.
περισσότερα εδώ

Από την άλλη βέβαια, κανείς δεν συζητά τα εκατομμύρια (230 εκατομμύρια) που ουσιαστικά "χαρίστηκαν" με τη  διαγραφή των χρεών του Μεγάρου Μουσικής από δάνεια με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο

Όμως σίγουρα δεν είναι όλοι όσοι εμπλέκονται σε  ΜΚΟ άνθρωποι που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα. Για το λόγο αυτό  με κοινή ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις Greenpeace, ActionAid και WWF προειδοποιούν ότι «Οι συνεχείς και επίμονα γενικευμένες αναφορές οδηγούν στην καθολική απαξίωση ενός από τους λίγους εναπομείναντες υγιείς χώρους της ελληνικής κοινωνίας, αυτού της Κοινωνίας των Πολιτών»

«Η αδιαφάνεια και μη νομιμότητα των σκοπών κάποιων οργανώσεων δεν μπορεί να οδηγήσει στην συνολική καταδίκη όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», οι οποίες «έχουν δεχθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον τους τις τελευταίες ημέρες.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις οργανώσεις, ως μη κυβερνητικές και οι ίδιες, ζητούν σεβασμό για τους 300.000 υποστηρικτών τους, τα δεκάδες κοινωφελή ιδρύματα που στηρίζουν τις δράσεις τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και τα εκατομμύρια των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο «που έχουν δει τη ζωή τους να βελτιώνεται, τα δικαιώματα και το περιβάλλον τους να προστατεύονται μέσω των προγραμμάτων μας εδώ και δεκαετίες», ενώ παράλληλα αναφέρονται και στις εταιρείες ορκωτών λογιστών που ελέγχουν κάθε χρόνο τα οικονομικά τους στοιχεία, τα αποτελέσματα των οποίων κοινοποιούν, όπως επισημαίνουν, στις ετήσιες εκθέσεις τους και αναρτούν στις ιστοσελίδες τους.

Καλούν τέλος τις υπόλοιπες οργανώσεις, ιδρύματα, συλλόγους και ομάδες πολιτών, τοπικές ή διεθνείς, μικρές ή μεγάλες, που μοιράζονται τις ίδιες αξίες διαφάνειας, λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας, να αντιδράσουν.

«Είναι ώρα η Ελληνική Πολιτεία να δημιουργήσει στη χώρα μας ένα νομικό πλαίσιο λειτουργίας για τις ΜΚΟ, που να επιτρέπει στους πολίτες που πιστεύουν στην προσφορά και στον εθελοντισμό να κάνουν τα οράματά τους για ένα καλύτερο κόσμο πράξη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου