Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Στοιχεία «φωτιά» για τις τράπεζες από τον Νικολούδη


Στοιχεία φωτιά για κυκλώματα εσωτερικής καταλήστευσης των τραπεζών που την περίοδο 2007-2009 ανέπτυξαν ένα νέο είδος εγκληματικότητας, παρουσίασε στη Βουλή ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Παναγιώτης Νικολούδης.

 Ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επί της έκθεσης πεπραγμένων της Αρχής για το 2013, ο Παναγιώτης Νικολούδης αναφέρθηκε στην εγκληματικότητα σε βάρος των τραπεζών εκ των έσω, κάνοντας λόγο για ένα παζλ εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος τραπεζών που δεν έχει συμπληρωθεί ούτε για τον ίδιο. «Τις πιο πολλές φορές μιλάμε για δάνεια εντός εισαγωγικών, δάνεια φερετζέ, γιατί ήταν το πρόσχημα και τα χρήματα αυτά πήγαιναν στις τσέπες των διοικήσεων των τραπεζών», είπε, αποκαλύπτοντας ότι το 2009 υπήρξε ένα ντελίριο σε βάρος της Proton Bank, της FPB Bank, του ΤΤ, της Τράπεζας Πελοποννήσου και της Τράπεζας Χαλκίδας, με ποσά της τάξης των 529 εκατ., των 300 εκατ. και άλλα που είναι πολλαπλάσια των διαρρήξεων τραπεζών που θυμάται στην εισαγγελική του καριέρα.


 Όπως είπε υπήρξε «ένα καινούριο μοντέλο εγκληματούντος ανθρώπου, που δεν είναι άνθρωποι περιθωρίου, αλλά έχουν πολύ καλές σπουδές και έχουν «σπουδάσει» το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καλά», ενώ «τα όπλα που χρησιμοποιούσαν αυτοί οι άνθρωποι  ήταν ότι ο καθένας από αυτούς είχε στην ιδιοκτησία του ένα ΜΜΕ ή και αν δεν είχαν φρόντιζαν να είχαν μισθώσει».

Εξέφρασε δε, την εκτίμηση –«δεν έχω χειροπιαστά στοιχεία», είπε, πως από πίσω είχαν δουλέψει νομικά επιτελεία που ήξεραν καλά τι να κάνουν και με καυστική διάθεση πρόσθεσε πως σε αυτόν τον ιδιαίτερο τύπο εγκλήματος δεν υπάρχουν, όπως είπε, ούτε καλάσνικοφ, ούτε κοντόκανες καραμπίνες.
 «Όποιος ετοιμαζόταν να πάρει ένα δάνειο, πρώτη φροντίδα του ήταν μετά να κρύψει την περιουσία του, είναι ένας λαβύρινθος ο τρόπος που επεχείρησαν να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, δείχνει ότι ουδέποτε είχαν πρόθεση να επιστρέψουν τα δάνεια πίσω», υπογράμμισε.

 Ο επικεφαλής της Αρχής αναφερόμενος στη διαφθορά και την διαπλοκή, είπε πάντως, ότι ο πολιτικός κόσμος παίζει τριτεύοντα ρόλο. «Όσον αφορά τη διαπλοκή στις άλλες χώρες  το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ – πολιτική ελίτ – ΜΜΕ, εδώ είναι ανάποδα οικονομική ελίτ –ΜΜΕ – και τρίτη η πολιτική ελίτ», είπε και πρόσθεσε πως «τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο».

 Σε ότι αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, κούνησε το δάχτυλο στις εφορίες, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι έτοιμες ακόμη να δεχτούν τις πληροφορίες που έχουμε». Ο Παναγιώτης Νικολούδης ανέφερε πως εάν οι εφορίες αξιοποιούσαν τον θησαυρό πληροφοριών «θα είχαμε κάνει πολλά πράγματα». «Θα είχαμε πετύχει τον πειθαναγκασμό κάποιων ανθρώπων που χρωστάνε φόρους και δεν πληρώνουν, γιατί η διαβίβαση αυτών των πληροφοριών πάνε προς το ΣΔΟΕ, όμως οι εφορίες δεν είναι έτοιμες ακόμη να δεχτούν τις περίπου 10.000 πληροφορίες που έχουμε», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου