Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ανασχηματισμός και στο βάθος εθνικές εκλογές του Νικόλαου Ερμή


Τα αποτελέσματα των απερχόμενων εκλογών του Μάη, απέδειξαν έμπρακτα ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει. Πολλά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ανέβασαν τα ποσοστά τους ενώ άλλα όπως το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο αναδείχθηκαν πρωτα. Στην Ελλάδα, η δυσφορία των πολιτών απέναντι στην πολιτική της λιτότητας εκφράστηκε μέσω της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, της μείωσης των ποσοστών της ΝΔ και της αύξησης αυτών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Αμέσως μετά τις εκλογές ξεκίνησε ένα «ράλι» ονοματολογίας αναφορικά με τον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό. Μεγάλες ήταν οι προσδοκίες. Αυτές διαψεύστηκαν. Απότελεσμα του ανασχηματισμού αυτού λοιπόν ήταν η επιστροφή λαϊκοδεξιών, παρελθοντικών προσώπων που είχαν περισσότερες επιτυχίες στα πάνελ τηλεοπτικών δικτύων παρά στο ίδιο το κοινοβούλιο.

Ο ανασχηματισμός, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έδειξε ότι η νέα αυτή κυβέρνηση έχει κατασκευαστεί με φόντο πρόωρες εκλογές κάπου στο φθινόπωρο και όχι για μια υποτιθέμενη αλλαγή της πολιτικής συνταγής που ακολουθείται επί τέσσερα συναπτά έτη. Είναι δηλαδή μια προεκλογική κυβέρνηση που ίσως προς όφελος των κομμάτων που την απαρτίζουν, να θελήσει μερικές αλλαγές όπως για παράδειγμα ο εκλογικός νόμος και το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Σίγουρα επίσης αν της δοθεί η δυνατότητα θα δώσει παροχές με στόχο την αλίευση ψήφων για τις επικείμενες εκλογές. Πιθανόν η κυβέρνηση να επιθυμεί ακόμα και την μετάθεση σε μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των (όποιων) συμμάχων του, της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους και σε περίπτωση αποτυχίας της να αμφισβητήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί για πρόεδρο της Δημοκρατίας από αυτόν με στόχο να τραπούμε σε νέες εκλογές με ένα εκλογικό νόμο στα μέτρα της Νέας Δημοκρατίας. Σενάρια είναι όλα αυτά. Το σίγουρο είναι ότι βαίνουμε προς ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Και αυτό διότι παράλληλα με τον ανασχηματισμό προέκυψε και η έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει δημοσιονομικό κενό στα 2 δις ευρώ για το 2015 και υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που θα αφορούν είτε σε έκτακτη εισφορά επί των εισοδημάτων είτε σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Κοινώς, είμαστε προ σημαντικών εξελίξεων τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου