Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ «Αργοπεθαίνουν» οι μικρομεσαίοι-Έρχονται 15.000 νέα λουκέτα



Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το Α΄εξάμηνο του 2014, δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαπίστωσαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ότι, μειώθηκε ο τζίρος τους, η ζήτηση  και οι παραγγελίες ενώ η συνολική πτώση στο τζίρο σε ετήσια βάση (Ιούλιος 2013- Ιούλιος 2014) μειώθηκε κατά 20% και από την έναρξη της κρίσης άγγιξε το 74%.

Μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μέχρι τώρα άντεξαν, εκτιμούν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να διακόψουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του χρόνου και κατά συνέπεια τα λουκέτα θα προσεγγίσουν τις 15.000, με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι άλλοι 24.000 απασχολούμενοι (σ.σ. εργοδότες και υπάλληλοι). (Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές ο αριθμός των επιχειρήσεων, που θα κλείσουν από την αρχή της κρίσης, θα ανέλθει στις 230.000.


Πιο δραματική είναι η κατάσταση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς περισσότερες από τις μισές δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Αντίστοιχη εικόνα διαγράφεται στην απασχόληση, στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, στις υποχρεώσεις και στις οφειλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά στην πολιτική κατάσταση το 72,5% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι κανένα από τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα δεν εκφράζει τα συμφέροντά τους ποσοστό που αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με την έρευνα του Ιουλίου του 2013. Στις προτιμήσεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με δεύτερη την Νέα Δημοκρατία ενώ η εικόνα πριν από ένα χρόνο (Ιούλιος 2013) ήταν αντίστροφη με πρώτη την Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου