Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Της Αφροδίτης Παπαθανάση: Τα τελευταία δύσκολα χρόνια δεν τα σημάδεψε μόνο η κρίση.


Ο αγώνας αυτοπροστασίας σημαντικού μέρους του πολιτικού προσωπικού ήταν στοιχείο που καθόρισε και συνεχίζει να καθορίζει αρνητικά τα πράγματα...
Το βασικό μοντέλο πάνω στο οποίο χτίζεται η ανάλυση της "αυτοπροστασίας", έχει να κάνει με το τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει για να μην αναλάβουμε ή για να μεταβιβάσουμε ευθύνη.
Με την ανάλυση αυτη περνά σε δεύτερη μοίρα , κατ' αυτούς που το αφηγούνται, η ίδια η ιστορική ευθύνη και οι συνέπειες του απόλυτου χάους.

Όλοι "εμείς" που δεν ρισκάρουμε στα προσωπικά μας να χάσουμε το πλοίο στο λιμάνι , λέμε στον κόσμο , πως απέναντι σε μια Ευρώπη άνετοιμη να διαχειριστεί την κρίση του ευρώ , απέναντι σε μια Ευρώπη πολιτικά συντηρητική και εχθρική , απέναντι στην κερδοσκοπία των αγορών και απέναντι στον χρόνο που δεν υπήρχε , "εμείς" μπορούσαμε να πετάξουμε την μπάλα στην κερκίδα και να πούμε όλα τα άλλα ( που ειναι ωραία και δεν θα μας ξεβολευαν τόσο) εκτός απο το αναλάβουμε την ευθύνη της αντιμετώπισης της κρίσης.

Σίγουρα ούτε καλό ούτε βολικό ειναι να χάνεις βουλευτικές έδρες και ποσοστά αλλά ας σκεφτούμε αν είχε υπάρξει ασύντακτη χρεοκοπία πόση αξία θα είχε το πρότερο καλό καθεστώς;


Σε στιγμές υψίστης εθνικής κρίσης είτε αναλάμβανεις ευθύνες είτε γίνεσαι μοιραίος . Και σε τέτοιες στιγμές δεν εκβιάζονται ούτε τα πρόσωπα ουτε οι παρατάξεις, όσοι αντέχουν το αντέχουν , οι άλλοι θα κρυφτούν προσωρινά πίσω απο σενάρια συνομωσίας και άκρατο επικίνδυνο εθνικά λαϊκισμό.

Να μετανιώσουμε λοιπόν που δεν κρυφτήκαμε στα δύσκολα;
Ειναι αυτό πιο σημαντικό από τα ποσοστά και τις προσωπικές διαδρομές;
Ποιος με το χέρι στην καρδιά και όχι την ματιά στους τηλεοπτικούς δεκτές θα ρισκαρε βουτιά στο απόλυτο κενό;
Γιατί αυτή η μεγάλη προσπάθεια που έγινε πρέπει τεχνικά να ακυρώνεται απο τα "εάν" και τα "ίσως";
Και γιατί δεν τίθεται το ερώτημα για το αν και τι γνώριζε η Ευρώπη για ολα αυτά που ήρθαν και στην δική μας χώρα ως κρίση ελλειμμάτων αλλά για την Ευρώπη ήταν κρίση του ευρώ και κρίση πολιτικού συντηρητισμού.
- See more at: http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/8583-ta-teleftaia-dyskola-xronia-den-ta-simadepse-mono-i-krisi-tis-afroditis-papathanasi#sthash.aBRA1KMw.X8td4JWM.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου