Λένε, λένε για το έλλειμμα, για δήθεν φούσκωμα και αλλοίωση στοιχείων για να δικαιολογήσουν οι γαλάζιοι τα αίσχη τους, αντί να ψάχνουν τρύπα να κρυφτούν. Η αλήθεια όμως είναι εδώ και είναι κραυγάζουσα.
Το ΠΑΣΟΚ δεν γνώριζε ότι στο Eurogroup του Ιουλίου 2009 υπήρξε κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο προβλεπόταν ότι το έλλειμμα του 2009 θα ξεπεράσει το 10%. Το κείμενο αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Δεν γνώριζε επίσης τα Δελτία Εκτέλεσης Προϋπολογισμού για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο 2009, τα οποία η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε, για πρώτη φορά, να μην δημοσιοποιήσει.
Στα δελτία αυτά φαινόταν ήδη ότι το έλλειμμα έως τον Αύγουστο ήταν περίπου 21 δισ. ευρώ δηλ. ήδη κοντά στο 10% του ΑΕΠ. Δηλαδή στους πρώτους 8 μήνες του έτους είχαμε ήδη έλλειμμα 10%.
Γνώριζε ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμούσε ότι έτσι όπως πήγαινε η κατάσταση στην οικονομία ήταν πολύ πιθανό το διψήφιο έλλειμμα.
Γνώριζε ότι στις 5/9/2009, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που είχε συναντηθεί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, διαβεβαίωνε με τον πιο επίσημο τρόπο: «Το δημόσιο έλλειμμα, αλλά και η ανεργία, παρά την αύξησή τους, παραμένουν σε επίπεδα καλύτερα από το μέσο όρο της Ε.Ε.» (δηλαδή περίπου 6% για το έλλειμμα).
Γνώριζε ότι στις 2/10/2009, μόλις 2 ημέρες πριν τις εκλογές, παρά τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της, η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει πρόβλεψη με την επίσημη ενημέρωση στην Ε.Ε. για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ το 2009.
Στις 8/10/2009, τέσσερεις μέρες μετά τις εκλογές, ο Διοικητής της ΤτΕ δηλώνει για το έλλειμμα του 2009 «Εγώ αισιοδοξώ ότι δεν θα ξεπεράσει το 10%».
Την επόμενη ημέρα όμως, στις 9/10/2009, έχοντας πλέον τα στοιχεία του εννιαμήνου του 2009, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δηλώνει: «Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του α’ εννιαμήνου προκύπτει ότι το έλλειμμα είναι της τάξης του 10%. Εάν συνυπολογίσει κανείς τη δυναμική όπως έχει διαμορφωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι ττους επόμενους μήνες θα μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει με σχετική βεβαιότητα ότι το έλλειμμα -δυστυχώς, το ξαναλέω- θα αγγίξει αν δεν ξεπεράσει τα επίπεδα του 12%».
Στις 9 Οκτωβρίου 2009 λοιπόν πληροφορούνται όλοι, ότι η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παρέλαβε έλλειμμα με δυναμική που όχι μόνο προσέγγιζε το 10% αλλά ξεπερνούσε το 12%. Πρώτος ο Διοικητής της ΤτΕ μίλησε για έλλειμμα που θα ξεπεράσει το 12% του ΑΕΠ, όταν και αυτός μόλις την προηγούμενη μέρα αισιοδοξούσε ότι δεν θα ξεπεράσει το 10%.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γνώριζε ότι το 6% έλλειμμα για το οποίο δεσμευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, ότι το έλλειμμα πήγαινε για διψήφιο – δεν γνώριζε ότι το έλλειμμα είχε φτάσει ήδη στο οχτάμηνο το 10%, ότι η Ε.Ε. προειδοποιούσε από τον Ιούλιο για έλλειμμα μεγαλύτερο του 10%. Η κυβέρνηση Καραμανλή γνώριζε, αλλά απέκρυπτε.
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, είχε προσαρμόσει τον προεκλογικό του λόγο στο χειρότερο σενάριο, με βάση τα τότε δεδομένα: το έλλειμμα να προσεγγίζει διψήφιο αριθμό, δηλαδή όχι 6%, αλλά 8%, 9%, 10%. Αλλά ούτε το χειρότερο σενάριο ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Κανείς δεν γνώριζε ούτε για 12,5% που το έμαθαν όλοι μετά τις εκλογές, ούτε για 13,6% που το έμαθαν όλοι 6 μήνες μετά τις εκλογές, ούτε για 15,6% που το έμαθαν όλοι ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2009. Άλλο το 8%, άλλο το 10%, άλλο το 12,5% και άλλο το 15,6% (κάθε μονάδα ΑΕΠ ήταν περίπου 2,5 δισ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου