Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Δικαίωση για Μιχάλη Καρχιμάκη : Επίχειρηση σύλληψης φοροφυγάδων 300 δις!


karximakis44_aftodioikisi
   Μια επιχείρηση εντοπισμού μεγαλοκαταθετών     φοροφυγάδων βρίσκεται σε εξέλιξη σε βόρεια            και νότια προάστεια μετά την λίστα-φωτιά που        έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος    (όπως αποκαλύπτει το liberal.gr) στον οικονομικό    Εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση.

    
     Πρόκειται για τα 300 δις ευρώ των εμβασματούχων που έβγαλαν χρήματα στην Ελβετία και επικουρικά στη Γερμανία στην τράπεζα UBS, όπως επίσης και σε διάφορους εξωχώριους προορισμούς  και αφορά πρόσωπα που έχουν κάνει αναλήψεις μεγάλων ποσών το διάστημα 1995-2015, αποστέλλοντας διατραπεζικά τα χρήματά τους εκτός Ελλάδος.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης που έδωσε αγώνα ζωής για τις συγκεκριμένες λίστες δήλωσε :

–Αισθάνομαι δικαιωμένος στον αγώνα χρόνων που έκανα μαζί με τον Γρηγόρη Νιώτη, και άλλους συναδέλφους οταν φωνάζαμε καταθέτονταςτας εμμονικα την άποψη μας και τις προτάσεις μας,οτι πρέπει η τραπεζα Ελλαδος που έχει όλες τις λίστες των εμβασματων 1 εκατομμυρίου περίπου καταθετών,των τελευταίων δεκαετιών να τις δώσει για έλεγχο και επεξεργασία αν υπήρξε φοροδιαφυγή.

Αισθάνομαι οτι δικαιωνόμαστε που επιμέναμε, ότι το θέμα με τις διάφορες λίστες που ερχόταν απο το εξωτερικό ηταν ένα επικοινωνιακό σκεύασμα αφού σχεδόν όλες οι λίστες υπήρχαν στην τράπεζα Ελλάδος και δεν άκουγε κανείς.

Το θέμα που προέχει τώρα ειναι τα ελεγκτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν (και σε αυτο είχαμε πρόταση ) έτσι ώστε να μην χρειαστούν 100 χρονια στον έλεγχο και ο θησαυρός να αποδειχθεί μόνο ένας επικοινωνιακός άνθρακας .

Η λίστα καταρτίστηκε μετά από αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση και ήδη έχουν κατατεθεί τα στοιχεία από 2009-2015 και αναμένονται τα στοιχεία για το προηγούμενο διάστημα 1995-2008.

Η επιλογή της UBS δεν γίνεται τυχαία δεδομένου πως (μετά και την έφοδο που αποκάλυψε το liberal.gr) η συγκεκριμένη τράπεζα μέσω και της αντιπροσωπείας της στην Αθήνα ήταν αυτή που προτιμούσαν οι περισσότεροι καταθέτες υψηλού αλλά και μεσαίου βεληνεκούς. Οι οικονομικοί εισαγγελείς, πλέον έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις κινήσεις των λογαριασμών που θα καταγράφονται σε αυτή τη λίστα µε τις κινήσεις των λογαριασμών που περιλαμβάνονται στις άλλες λίστες που έχουν ήδη στα χέρια τους και κυρίως στη λίστα Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Η συγκριτική διαδικασία θα τους βοηθήσει να τσεκάρουν αν κάποιος καταθέτης έκανε, για παράδειγμα, ανάληψη ενός ποσού από λογαριασμό του σε ελληνική τράπεζα και στη συνέχεια τα χρήματα αυτά τα μετέφερε νόμιμα σε υποκατάστημα της UBS σε Ελβετία και Γερμανία. Αν διαπιστώσουν ότι τα ίχνη του χρήματος χάνονται αμέσως μετά την ανάληψη των κεφαλαίων από την ελληνική τράπεζα, τότε οι εισαγγελικές αρχές θα καλέσουν τον καταθέτη να δώσει εξηγήσεις.

Οι εισαγγελείς πάντως συνεχίζουν την εξέταση των στοιχείων που συγκέντρωσαν από την κατάσχεση των σκληρών δίσκων υπολογιστών στην αντιπροσωπεία της UBS στην Αθήνα, αλλά και στο γραφείο ενός μπρόκερ. Η έφοδος απέφερε καρπούς, καθώς από τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών που κατάσχεσαν αλίευσαν σημαντικά στοιχεία, όπως αρχεία µε αριθμούς λογαριασμών, ονόματα και ποσά. Ήδη κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τουλάχιστον 200 µεγαλοκαταθέτες και μέχρι στιγμής προκύπτει ότι η μικρότερη κατάθεση φτάνει το 1,5 εκατ. και η μεγαλύτερη τα 12 εκατ. ευρώ.

στο “Κουρδιστό Πορτοκάλι”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου