Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Χάρης Καστανίδης: «Ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς στη βάση ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση»

Συνέντευξη Χάρη Καστανίδη

Ο κ. Καστανίδης έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για επιτάχυνση των διαδικασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αφού όπως σχολίασε σχετικά «είναι πολύ αργά τα βήματα μέχρι τώρα», προσθέτοντας ότι «ακούω αρκετά λόγια και βλέπω ελάχιστες πράξεις. Θέλει περισσότερη τόλμη, περισσότερη αυτοπεποίθηση, περισσότερη ενέργεια».
Επιπρόσθετα, ο πρώην υπουργός προσδιόρισε τα βασικά ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης Κεντροαριστεράς, ενώ τέλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει «καυστικά» όσους υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ και ότι ο Τσίπρας έχει ‘’κάτι’’ από Ανδρέα, λέγοντας: «Γελώ συγκαταβατικά, αναγνωρίζοντας ότι την ανοησία ουδέποτε κανείς ενίκησε…».
Πως «βλέπετε» μέχρι στιγμής τις διεργασίες, που λαμβάνουν χώρα, για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς; Είστε αισιόδοξος για θετική έκβαση των συζητήσεων για την ενοποίηση των δυνάμεων του χώρου;
«Η ενοποίηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς είναι αναγκαία για το καλό της χώρας, την ευστάθεια του πολιτικού συστήματος και την υπέρβαση μιας ιστορικής αδικίας. Ο σταθερός εκπρόσωπος των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού στον κύκλο της μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, υποχώρησε από την ηγεμονική θέση που κατείχε, σχεδόν διαλύθηκε, εξαιτίας της θυελλώδους κρίσης που κλήθηκε να διαχειρισθεί πρώτο και πλήρωσε δύσκολες και άλλοτε λανθασμένες αποφάσεις, παρότι δεν ήταν ο δημιουργός της κρίσης. Υπό το φως των εμπειριών που αποκτήσαμε ως λαός από τους επόμενους διαχειριστές της κρίσης, δεξιούς και αριστερούς, αντιλαμβάνομαι ως προσωπική και συλλογική πρόκληση να αποκαταστήσουμε σταδιακά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, μακριά από λάθη του παρελθόντος, το κύρος της Κεντροαριστεράς στο τόπο μας. Να κάνουμε μια νέα, δυναμική αρχή μέσα στην κρίση, δείχνοντας ότι αυτή που οδήγησε στη διάλυση και τον κατακερματισμό του χώρου, είναι και η αφορμή για την ενοποίησή του, στη βάση ενός νέου εθνικού σχεδίου για το μέλλον  της χώρας και των πολιτών που πρέπει να εκφωνήσουμε. Θα υπερβούμε  την ιστορική αδικία που έγινε σε βάρος της Κεντροαριστεράς, αναλαμβάνοντας και πάλι την ευθύνη να αφηγηθούμε τη λύση για το αδιέξοδο της χώρας, αλλά και την επίπονη προσπάθεια για να τη φτάσουμε. Ελπίζω όλοι να κατανοούμε την ανάγκη της ενοποίησης και ανασύνταξης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, ελπίζω πως όλοι κατανοούν ότι σε τέτοια μεγάλα εγχειρήματα  χρειαζόμαστε περίσσευμα συλλογικότητας και αφοσίωσης στον σκοπό και όχι αφοσίωσης σε προσωπικές ιδιορρυθμίες και στοχεύσεις. Αν το αποδείξουμε, όλα θα πάνε καλά. Χρειάζεται, όμως, να επιταχύνουμε. Είναι πολύ αργά τα βήματα μέχρι τώρα».
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, που θα πρέπει να έχει το νέο δημιούργημα στο χώρο της Κεντροαριστεράς;
«Χρησιμοποιούμε συνήθως τον όρο «Κεντροαριστερά» για λόγους ευκολότερης και πιο σύντομης συνεννόησης στον δημόσιο διάλογο, αλλά πολλές φορές οι χρήστες του όρου εννοούν διαφορετικά πράγματα. Το «Κεντροαριστερά» είναι χωροταξικός όρος του πολιτικού φάσματος, σύμφωνα με την παράδοση της επαναστατικής γαλλικής εθνοσυνέλευσης. Αποκτά σαφές ιδεολογικό περιεχόμενο, όταν προσδιορίζονται τα συστήματα ιδεών των φορέων και των πρόσωπων που εντάσσονται σε αυτήν. Στην δική μας, σύγχρονη Κεντροαριστερά ενυπάρχουν, συμπληρωματικά μεταξύ τους, τρία βασικά ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα: το ρεύμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, το ρεύμα του πολιτικού φιλελευθερισμού και το ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς – οικολογίας. Τα ρεύματα αυτά πρέπει να ενοποιήσουμε, να ανασυντάξουμε, να αφυπνίσουμε, να τα ξανακάνουμε ορμητικά στην ιστορική κοίτη της Κεντροαριστεράς. Τώρα και σήμερα.
Αλλά, η ενοποίηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς δεν έχει μόνον ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Απαιτείται προγραμματική σύγκλιση προς μια νέα, σαφή, καινοτόμα και μεγαλόπνοη αφήγηση για το μέλλον του ελληνισμού. Χωρίς λαϊκισμούς και εύκολες υποσχέσεις. Θέλουμε εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Εθνικό σχέδιο για το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, για τους ριζικούς εκσυγχρονισμούς και τις αλλαγές στη διοίκηση, την παιδεία, την Δικαιοσύνη. Εθνικό σχέδιο για την επαναθέσμιση της Δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματοςΑυτά είναι τα μεγάλα θέματα, όλα εκτός μνημονίου, με τα οποία δεν ασχολείται κανείς, ενώ αυτά απαντούν στις αιτίες της κρίσης! Τα ρυθμιζόμενα από τα μνημόνια δημοσιονομικά θέματα απαντούν στα επιφαινόμενα της κρίσης και όχι με τον σωστό τρόπο!».
Πως κρίνετε τις μέχρι τώρα κινήσεις της επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά και του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου;
«Ακούω αρκετά λόγια και βλέπω ελάχιστες πράξεις. Θέλει περισσότερη τόλμη, περισσότερη αυτοπεποίθηση, περισσότερη ενέργεια. Πρέπει αμέσως να συνεννοηθούν οι επικεφαλής των επί μέρους κομμάτων και κινήσεων και με τη συνδρομή ανεξάρτητων προσωπικοτήτων να συμφωνηθεί το σχέδιο των αποφάσεων και δράσεων, οργανωτικών και πολιτικών, για την ενοποίηση του χώρου. Αμέσως μετά πρέπει να συγκροτηθεί μια κοινή  και αντιπροσωπευτική επιτροπή, αποτελούμενη από πρόσωπα υψηλού κύρους και από νέους ανθρώπους, που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή  του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου συνασπισμού, της συμμαχίας των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Οι διαδικαστικές λεπτομέρειες δεν με ενδιαφέρουν. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα, αλλά όχι πρόχειρα. Μπορεί να μας προλάβουν άλλες ραγδαίες εξελίξεις».
Το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» και ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελούν καταλύτες των όποιων εξελίξεων;
«Το ‘’Κίνημα’’ θα συμμετάσχει με όλες του τις δυνάμεις, με σύνεση και αποφασιστικότητα στο ενοποιητικό εγχείρημα της Κεντροαριστεράς. Ελπίζω ότι κανείς δεν έχει κατά νου αποκλεισμούς».
Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή-εκτός των άλλων-είναι ένας νέος άνθρωπος. Θεωρείτε ότι έφτασε η ώρα οι λεγόμενοι «παλιοί» να κάνουν πίσω, δίνοντας το βήμα στη νέα γενιά;
«Παρακολουθώ αυτή τη συζήτηση περί παλιών και νέων. Δεν την καταλαβαίνω. Πρόκειται για έναν διαβρωτικό μανιχαϊσμό. Ο χαρακτηρισμός ‘’παλιός’’ ή ‘’νέος’’ δεν αποτελεί από μόνος του διαβατήριο για την πολιτική ζωή, για την σοβαρή και αξιόπιστη πολιτική πράξη. Αυτό που έχει σημασία είναι ποιων ιδεών και νοοτροπιών φορέας είναι καθείς και καθεμιά.
Από το 2012 και ύστερα το Κοινοβούλιο ανανεώθηκε κατά 80%, έχουμε ολόφρεσκια εκτελεστική εξουσία από κόμματα που δεν δοκιμάσθηκαν ποτέ στο παρελθόν, νεαρό πρωθυπουργό, νεαρότατους γενικούς γραμματείς και συμβούλους. Λοιπόν, κάναμε την ανανέωση. Θα μπορούσατε να μου δώσετε το συμπέρασμα…;».
Σας φοβίζει η δυναμική που δείχνει να αναπτύσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Πολλοί μίλησαν για απορρόφηση του χώρου του Κέντρου με την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ.
«Ο κ. Μητσοτάκης θα κριθεί αργότερα. Αλλά, τι είναι το ‘’Κέντρο’’ ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά, ώστε να μπορεί να το καταλάβει η Δεξιά; Υπάρχει ένας αυτόνομος, αυτοτελής πολιτικός χώρος της σήμερον, με ίδια ιδεολογική ταυτότητα και με δήλη συμμαχία συγκεκριμένων κοινωνικών τάξεων που τον στηρίζουν; Αν δεν προσδιορισθούν αυτά, δεν αντιλαμβάνομαι το επίδικο και διακινδυνεύον αντικείμενο της δεξιάς κατάληψης. Ελπίζω να μην εννοούν ορισμένοι ως Κέντρο τη Δεξιά».
Ορισμένοι χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ «νέο ΠΑΣΟΚ». Εσείς τι πιστεύετε; Μπορεί η «νέα Κεντροαριστερά» να πείσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ;
«Όταν ακούω από ορισμένους ‘’αναλυτές’’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ και ότι ο Τσίπρας έχει ‘’κάτι’’ από Ανδρέα, γελώ συγκαταβατικά, αναγνωρίζοντας ότι την ανοησία ουδέποτε κανείς ενίκησε. Η νέα Κεντροαριστερά οφείλει να απευθυνθεί και να κερδίσει πίσω αυτούς που χρόνια τη στήριζαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου