ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ
«Η κρίσιμη καμπή ήταν η Ντοβίλ»
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 19/4/2015 : «Η βόλτα της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Σαρκοζί, στη γραφική παραλία της Ντοβίλ, τον Οκτώβριο του 2010, δεν ήταν καθόλου «ρομαντική» για την Ελλάδα.
Ήταν η αρχή της διολίσθησης της χώρας σ’ ένα απαγορευτικό διεθνές περιβάλλον, ακριβώς τη στιγμή που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα θετικά δείγματα.
Αυτό εκτιμούν σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες, κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η συνάντηση των ηγετών του γαλλογερμανικού άξονα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις κατά του μνημονίου στο εσωτερικό της Ελλάδας, τη γραφειοκρατική δυσκαμψία και την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, οδήγησαν στο παρατεταμένο «ελληνικό δράμα».
Από το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο του 2010 υπήρχαν ενδείξεις ότι το μνημόνιο μπορούσε να πετύχει. Πολλές από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στους τομείς του συνταξιοδοτικού, των μεταφορών κ.ά. είχαν εφαρμοσθεί στους πρώτους μήνες. Και τα σπρεντ στα ελληνικά ομόλογα είχαν υποχωρήσει» τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Χανγκ Τραν, και προσθέτει:
«Αλλά μετά είχαμε τη γνωστή συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στην Ντοβίλ, όπου για πρώτη φορά ετέθη το θέμα ανάληψης του ρίσκου από τους ιδιώτες.
Μέχρι τότε τα κρατικά ομόλογα και ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών ήταν το θεμέλιο του οικονομικού συστήματος.
Η κρίσιμη καμπή ήταν η Ντοβίλ.
Στο ίδιο συμπέρασμα για την Ντοβίλ είχε καταλήξει και ο τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, δηλώνοντας ότι «το μήνυμα που έστειλαν στους πιστωτές ήταν:
Προσοχή, εάν δανείσετε, κινδυνεύετε να μην πάρετε πίσω τα χρήματά σας.
Εκαναν ακριβώς το αντίθετο απ’ ό,τι θα έκανε ένας επιχειρηματίας που αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση».
Η γαλλογερμανική συμφωνία πανικόβαλε τις αγορές. Οχι μόνο για την Ελλάδα. Στην Ιρλανδία χρεοκόπησαν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες, ενώ ακολούθησε η Πορτογαλία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου