Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΙΩΧΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ.

Συνέντευξη 
στην Πέγκυ Ντόκου 
Του Μιχάλη Καρχιμάκη
Μέλους της εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής,
Β περιφέρεια Αθήνας-Δυτικός Τομέας
[Αγία Βαρβάρα,Αιγάλεω,Χαιδάρι,Περιστέρι,Αγιοι Ανάργυροι-Καματερό,Ίλιον,Πετρούπολη]

«Τα κόμματα δεν είναι τσιφλίκια των εκάστοτε στελεχών» δηλώνει σημερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική, ο πρώην υπουργός, μελος της εκτελεστικής γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής (Β’ περιφέρεια Αθήνας Δυτικός Τομέας) κ. Μιχάλης Καρχιμκης. Υπό αυτή την έννοια, «στόχος του ΚΙΝΑΛ δεν είναι άλλος από το να καταστήσουμε σαφές πως ο προοδευτικός, δημοκρατικός χώρος στην Ελλάδα με όραμα και σχέδιο για το μέλλον είναι το ΚΙΝΑΛ».
Για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Καρχιμάκης δηλώνει ότι παρέλαβε μια κατάσταση μη διαχειρίσιμη και αν δεν υπήρχε η αναγκαστική απομάκρυνση της κυβέρνησης, η χώρα θα είχε βγει από την κρίση πολύ νωρίτερα και με πολύ λιγότερες θυσίες του ελληνικού λαού.
Επιπροσθέτως, σχετικά με την δικαστική του περιπέτεια, δηλώνει ότι πρόκειται για σκευωρία εξηγώντας τους λόγους.
............... η εναντίον μου σκευωρία στήθηκε ταυτόχρονα (ακριβώς την ίδια ημέρα 13-4-2013), με την κατάθεσή μου στον εισαγγελέα κ. Πεπόνη για το σκάνδαλο της PROTONBANK.
Κάποιοι φαίνεται θεωρούσαν ότι θα έκαμπταν τον αγώνα μου ενάντια στην διαφθορά και θα με φόβιζαν κατασκευάζοντας μια τέτοια υπόθεση.

Ενας λοιπόν από τους στόχους που θεωρώ οτι υπηρετήθηκε με την στημένη δίωξη μου,ήταν γιατί συγκρούστηκα αποτελεσματικά σε ενα μεγάλο βαθμό,με συστήματα διαφθοράς και ανομίας.
Επρεπε λοιπον να απασχολούμαι  με την δίωξη μου,για να αισθάνονται κάποιοι οτι δέν κινδυνευουν,με την ηθελημένη η αθέλητη συμβολή καποιων.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Καρχιμάκη, πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά τις αποχωρήσεις των Θεοδωράκη και Ραγκούση; Είστε αισιόδοξος ότι θα ακολουθήσει μια πιο ανοδική πορεία μέχρι τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εθνικές εκλογές);

Αυτό είναι ένα πολύ καλό ερώτημα. Νομίζω ότι η απάντηση που θα μπορούσατε να λάβετε, ποικίλει ανάλογα με την άποψη του καθενός για τις κομματικές διεργασίες.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα κόμματα δεν είναι τσιφλίκια των εκάστοτε στελεχών, αλλά είναι συλλογικό κτήμα των μελών τους.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της όλης προσπάθειας συνάντησης του προοδευτικού χώρου, μέσα από την δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών. Επομένως δεν με προβληματίζουν οι όποιες στελεχιακές αποχωρήσεις, η δύναμη του κινήματος μας είναι το μωσαϊκό του κόσμου που το απαρτίζει.

Το ΚΙΝΑΛ είναι το συλλογικό υποκείμενο που προέκυψε από την γενιά της μεγάλης αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου, από την γενιά του 90’ που διέπρεψε στον οικονομικό και επιστημονικό τομέα, αλλά και την σημερινή νεολαία που ζητάει μια νέα μεγάλη προοδευτική αλλαγή, για να μην είναι η πρώτη γενιά μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς της.

Με ένα τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό, με μια διαχρονική προσφορά στον ελληνικό λαό από την παράταξη μας, αλλά και με προτάσεις και πρωτοβουλίες για το μέλλον των 

• Θα ήθελα το σχόλιό σας για τις δημοσκοπήσεις. Αισιοδοξείτε, ότι θα λάβετε στις εκλογές, περισσότερα απ’ αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, διψήφιο ποσοστό; Εν τέλει, ποιος είναι ο στόχος σας;

Θεωρώ ότι υπάρχει ένα βουβό για τις δημοσκοπήσεις, αλλά αρκετά εμφανές στην κοινωνία ρεύμα υπέρ της προσπάθειάς μας.

Μπορείτε να το δείτε να αποτυπώνεται θεσμικά στις εκπροσωπήσεις σε χώρους δουλειάς, συνδικαλιστικούς φορείς κ.ο.κ.

Βασικά όμως είναι εμφανές στις καθημερινές κουβέντες που ανταλλάσσει ο κόσμος στα καφενεία, σε χώρους εργασίας και στις παρέες του,έχοντας μέτρο σύγκρισης διαχρονικά, ποιος υπηρέτησε τα συμφέροντα του παρά τα λάθη και τις όποιες αστοχίες..

Ο στόχος μας δεν είναι άλλος από το να καταστήσουμε σαφές πως ο προοδευτικός, δημοκρατικός χώρος στην Ελλάδα με όραμα και σχέδιο για το μέλλον είναι το ΚΙΝΑΛ.

 Μετά από τόσα χρόνια θεωρείτε ότι η πολιτική που ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει δικαιωθεί σε κάποια σημεία;

Δεν έχει σημασία τι θεωρώ εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος, γιατί δεν χωρεί υποκειμενική κρίση.
 Η αντικειμενική πραγματικότητα είναι αμείλικτη απέναντι στα Ζάππεια κάθε τύπου και στους έμπορους ψεύτικης ελπίδας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, παρέλαβε μια κατάσταση μη διαχειρίσιμη, ενώ οι τότε επίσημοι φορείς (κυβέρνηση Καραμανλή και ΤτΕ) που όφειλαν να έχουν ενημερώσει για το μέγεθος της κρίσης όχι μόνο δεν έπραξαν σχετικά, αλλά στην επίσημη ενημέρωση πριν τις εκλογές παρουσίαζαν οικονομικά στοιχεία παρασάγγας διαφορετικά από αυτά που παρέλαβε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν υπεύθυνη για τις μικρότερες περικοπές από όλες τις κυβερνήσεις της κρίσης,αλλά και τις περισσότερες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση,που απέτρεψε πάνω από 3 δις κλοπές δημοσίου πλούτου αποδεικνύοντας ότι λεφτά υπάρχουν,η διαύγεια, η άρση του απορρήτου των καταθέσεων,το λαθρεμπόριο καυσίμων,το λαθρεμπόριο τσιγάρων,οι τριγωνικές συναλλαγές,η κατοχύρωση του ακατάσχετου, της πρώτης κατοικίας, που η τωρινή κυβέρνηση έχει άρει κ.λπ.

Αν λοιπόν δεν υπήρχε η αναγκαστική απομάκρυνση της κυβέρνησης του 44% από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, αν υπήρχε πολιτική συνεννόηση και κάποιοι δεν είχαν ως προτεραιότητα την καρέκλα, αλλά το συμφέρον του ελληνικού λαού, θα είχαμε βγει από την κρίση πολύ νωρίτερα και με πολύ λιγότερες θυσίες του ελληνικού λαού.

• Η κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση, για την πορεία στα οικονομικά. Εκτιμάτε ότι θα καταφέρει η χώρα μας, να σταθεί στα πόδια της και να βγει από τα μνημόνια, όπως λέει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -ο οποίος αναμένεται να έρθει τον Αύγουστο , για εξαγγελίες;

Δεν ανήκω σε εκείνους τους πολιτικούς που ελπίζουν στο ατύχημα των αντιπάλων τους, για να κάνουν “πολιτική” πάνω στον πόνο του Ελληνικού Λαού
. Μακάρι, για την χώρα, τους πολίτες, τα παιδιά μας να να σταθούμε στα πόδια μας…

Παρόλα αυτά τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά, η ενισχυμένη σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης εποπτεία θα συνεχιστεί, τα περιθώρια για μη περικοπή των συντάξεων φαίνεται να μην είναι ρεαλιστικά, ενώ νέα μέτρα φαίνονται στον ορίζοντα.

Πρακτικά δηλαδή θα μιλάμε για συνέχιση του λεγόμενου μνημονίου χωρίς χρήματα, και με μια στάσιμη ανάπτυξη,που δεν θα οδηγεί σταδιακά έστω, στην έξοδο από την κρίση.

• Κατά την άποψή σας, ποιοι βρίσκονται πίσω από την δικαστική σας περιπέτεια που σας ταλαιπωρεί εδώ και αρκετό καιρό;Όργανο τής εναντίον μου δίωξης είναι ένας παρακρατικός του κοινού ποινικού δικαίου, ο οποίος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την ανθρωποκτονία, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για εκβιάσεις, πλαστογραφία και απάτη.
 Ο συγκεκριμένος μάλιστα για να πετύχει τους σκοπούς του δεν δίστασε να στηρίξει την συκοφαντία του σε ανύπαρκτη διαρροή εγγράφων της ΕΥΠ.
Έχω πει όμως πολλάκις ότι η δίωξη μου είναι πολιτική και την άποψη αυτή την βασίζω σε δύο λόγους:

Πρώτον η εναντίον μου σκευωρία στήθηκε ταυτόχρονα (ακριβώς την ίδια ημέρα 13-4-2013), με την κατάθεσή μου στον εισαγγελέα κ. Πεπόνη για το σκάνδαλο της PROTONBANK.
Κάποιοι φαίνεται θεωρούσαν ότι θα έκαμπταν τον αγώνα μου ενάντια στην διαφθορά και θα με φόβιζαν κατασκευάζοντας μια τέτοια υπόθεση.

Ενας λοιπόν από τους στόχους που θεωρώ οτι υπηρετήθηκε με την στημένη δίωξη μου,ήταν γιατί συγκρούστηκα αποτελεσματικά σε ενα μεγάλο βαθμό,με συστήματα διαφθοράς και ανομίας.
Επρεπε λοιπον να απασχολούμαι  με την δίωξη μου,για να αισθάνονται κάποιοι οτι δέν κινδυνευουν,με την ηθελημένη η αθέλητη συμβολή καποιων.

Δεύτερον, η δίωξη είναι πολιτική γιατί βασίζεται σε μία νομικά και πολιτικά έωλη επιμονή στην ποινικοποίηση του ύψιστου και συνταγματικά κατοχυρωμένου μέσου εκπροσώπησης του λαού που είναι η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η δίωξη λοιπόν για ερώτηση που κατέθεσα στο κοινοβούλιο ως εκλεγμένος βουλευτής και σκιώδης υπουργός Άμυνας της αντιπολίτευσης που αφορούσε τον κίνδυνο για την ζωή στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, θα έχει σαν αποτέλεσμα τον εκφοβισμό και άλλων συναδέλφων που πλέον θα διστάζουν να συγκρουσθούν με την αδιαφάνεια και την διαφθορά, καθώς το ενδεχόμενο μιας πιθανής διωξής τους, θα θεωρούν ότι είναι υπαρκτό.

Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε να κάνω κι ένα σχόλιο για τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική. Σε τέτοιες στιγμές δεν χωράνε πολλά λόγια, δεν βοηθάνε ούτως ή άλλως.
 Αυτό όμως που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να εκφράσουμε πρώτα απ όλα την λύπη μας για τους ανθρώπους που χάθηκαν σε αυτή την τραγωδία και να είμαστε αλληλέγγυοι στην πράξη, να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε και σήμερα και αύριο, και όσο χρειαστεί ώστε να ξανασταθούν στα πόδια τους, οι συμπολίτες μας που σήμερα βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται. 
Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε όλοι μας και με όλες μας τις δυνάμεις,είναι να αγωνιστούμε να αποκαταστήσουμε την φύση που σήμερα καταστρέφεται, ώστε ο ζωτικός χώρος στον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να είναι αντάξιός τους.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου