Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

O Kαρχιμάκης δηλώνει παρών και ανάβει φωτιές>Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας ενεργός πολιτικός

Ο πρώην γραμματέας και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠαΣοΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, μίλησε χθες στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. 

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την κινητικότητα στο δημόσιο:
«Όταν μιλάμε για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, όταν μιλάμε για την εργασία, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να μιλάμε για απολύσεις. Το θεωρώ κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό παράδοξο. Υπάρχει μια πολιτική αφετηρία, η οποία λέει ότι δεν σε εμπιστεύεται ο κόσμος, όταν βγαίνεις και μιλάς για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, υπεράσπιση της εργασίας κ.λπ. και την ίδια ώρα μιλάς για απολύσεις. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους αυτό το καλαμπούρι που τροφοδοτείται στη σύγκρουση ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ο εργαζόμενος είναι εργαζόμενος, όπου και αν δουλεύει...».



Δημοσιογράφος: Για τον δημόσιο τομέα υπάρχει πάντα η σκιά -άκουσα να τη λέει και σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης-, της συγκρότησης του κομματικού κράτους με τα δύο κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες...

Μ. Καρχιμάκης: «Αυτά να τα πει ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση του πατέρα του, που κυβέρνησε την περίοδο '90 – '93 και είχαμε την “γκανγκστεροφαυλοεπέλαση”. Να την θυμηθούμε. Από το 1994 και μετά, ισχύει ο νόμος ΑΣΕΠ, όπου υπήρχαν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες το 1995 έκλεισαν και αυτές. Λοιπόν, αυτά τα περί κομματικών στρατών πρέπει να τελειώνουν, διότι μετά την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993, αρχές του 1994, φέραμε τον νόμο Πεπονή...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αν θέλει το πολιτικό σύστημα να μεταρρυθμίσει την κατάσταση, πρέπει να συγκρουστεί πρώτα. Και πρέπει να συγκρουστεί με αυτά που νομίζει ο κόσμος ότι φοβάται να συγκρουστεί... Συγκρούεσαι με το τραπεζικό σύστημα, για παράδειγμα; Δεν σε βλέπω να συγκρούεσαι με το τραπεζικό σύστημα. Και τι εννοώ. Δεν εννοώ με κάποια πράγματα τα οποία διαφωνούν μαζί μου κάποιοι και στο κόμμα μου, σε σχέση με την σύγκρουσή μου με τον κεντρικό τραπεζίτη, τον οποίο θεωρώ υπαίτιο μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής, αλλά και ταυτόχρονα της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, με την ομπρέλα προστασίας που έδινε σε διάφορους τραπεζίτες να λεηλατούν τις καταθέσεις των φορολογούμενων Ελλήνων...».

Δημοσιογράφος: Στον κ. Προβόπουλο αναφέρεστε;

Μ. Καρχιμάκης: «Ακριβώς. Μιλάω για έναν νόμο που ψήφισε το κράτος, που μίλησε για την άρση του απορρήτου των καταθέσεων. Ο πολίτης διαπιστώνει ότι το ΣΔΟΕ ζητά -για παράδειγμα-, 5.000 υπόπτους. Απαντούν για τους 124 και επιβάλλονται πρόστιμα για αυτούς 700 εκατομμύρια ευρώ, καθυστερούν για τους υπόλοιπους και τα λεφτά κάνουν φτερά. Σύγκρουση, λοιπόν, με όλα εκείνα τα τραπεζικά συστήματα, που δεν τηρούν τους νόμους...».

* Για την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου:
«Ήταν αντισυστημικό το ΠαΣοΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Βγήκε ο κ. Παπανδρέου και μίλησε για τις άδειες των μέσων ενημέρωσης στο κράτος, για το τραπεζικό σύστημα, τις κοινές και τις προνομιούχες μετοχές για τον έλεγχο, για να μην υπάρχει αδιαφάνεια στις χορηγήσεις. Μίλησε για σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη, για τις καθυστερήσεις και την αρνησιδικία, για το πόθεν έσχες των δικαστών, που δεν δέχονται να δημοσιοποιηθούν. Βεβαίως ήταν αντισυστημικά όλα αυτά». 
* Για την λίστα Λαγκάρντ:
«Να δεχτώ ότι μπορεί να υπάρχουν ευθύνες. Δεν θα κρίνω το έργο της προανακριτικής επιτροπής. Όμως, 18 μήνες αφού αποκαλύφθηκε το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, μπορεί να μου απαντήσει κανείς, αν αυτά τα ονόματα ελέγχθηκαν; Και στους 18 μήνες που υπάρχουν καθυστερήσεις, μπορεί να μου πει κάποιος αν θα αποδοθούν ευθύνες για την καθυστέρηση;».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ήδη μήνυση του ΣΔΟΕ, χτες, για τις κυρίες Παπακωνσταντίνου...

Μ. Καρχιμάκης: «Εδώ μιλάμε για 2.500 ονόματα. Βεβαίως να ψάξουν και τον κ. Παπακωνσταντίνου και όλα στο φως, αλλά κρίνουμε το 9μηνο και αφήνουμε το 18μηνο; Γιατί δεν βγαίνει να πει η σημερινή κυβέρνηση στον ελληνικό λαό τι έχει γίνει με τα υπόλοιπα ονόματα;
Δώσαμε τεράστια έκταση στη λίστα Λαγκάρντ. Καταρχήν, την λίστα Λαγκάρντ την είχε ο κ. Προβόπουλος. Έχει 150 λίστες Λαγκάρντ στην Τράπεζα Ελλάδας. Γιατί όλα τα λεφτά που βγήκαν, βγήκαν με τραπεζικά εμβάσματα μέσω της Κεντρικής Τράπεζας. Άρα, η Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει τα πάντα και τη λίστα Λουξεμβούργου και τη λίστα Λαγκάρντ και των Καναρίων. Όλα τα γνωρίζει. Γιατί λοιπόν η Κεντρική Τράπεζα δεν συνεργάζεται επαρκώς με τις ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή και να βρούμε τους υπόπτους; Ποιος δίνει ομπρέλα προστασίας σε όλα αυτά τα συστήματα; Η Κεντρική Τράπεζα».

* Για την κυβέρνηση: 
«Το κόμμα μου πρέπει να προχωρήσει στις συγκρούσεις -τις οποίες έχω καταθέσει κατά καιρούς- και εντός κυβέρνησης και εκτός και οπουδήποτε. Είχα μια συγκεκριμένη άποψη ότι σε αυτή την φάση βεβαίως δεν έπρεπε να πέσει η κυβέρνηση, αλλά δεν έπρεπε να είναι ο κ. Σαμαράς πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς υπονόμευε την χώρα επί δύο χρόνια, επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, με απίστευτο και ανυπολόγιστο κόστος. Και ο κ. Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ κατέρρευσαν για μέτρα 4 δισ. ευρώ και ο κ. Σαμαράς έχει την αμέριστη υποστήριξη των ΜΜΕ για 15 δισ. ευρώ. Και εν πάση περιπτώσει, πού πήγαν τα Ζάππεια, τα 18,5 δισ. ευρώ εξοικονόμησης πόρων από κωδικούς, οι οποίοι φάνηκε στο τέλος ότι είχαν μόνο 12,5 δισ. ευρώ;
Να τα σταματήσουμε αυτά τα “λεφτά υπάρχουν”, γιατί ο κ. Σαμαράς είπε κάτι πολύ χειρότερο. Ο κ. Παπανδρέου έβαλε προϋποθέσεις στο “λεφτά υπάρχουν”. Ο κ. Σαμαράς είπε “υπάρχουν λεφτά, 18,5 δισ. ευρώ”, που τα βρήκε κωδικό – κωδικό, αλλά οι κωδικοί είχαν 12,5 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η κατάρρευση προήλθε από την διακυβέρνηση 2004 – 2009, από αυτή την φαυλοδιακυβέρνηση».

Δημοσιογράφος: Συμμερίζεστε την εκτίμηση που λέει ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι παρελθόν;

Μ. Καρχιμάκης: «Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας ενεργός πολιτικός και κανένας ενεργός πολιτικός δεν μπορεί να είναι παρελθόν από οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Ακόμα και αυτούς που μπορεί να θεωρούμε παρελθόν ή μπορεί να μην είναι ενεργά στην πολιτική ή έχουν αποχωρήσει, πάντα, ίσως με την παρουσία τους να συμβάλλουν σε κάτι».

* Για την πορεία του ΠαΣοΚ: 
«Στο χέρι μας είναι να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο. Διότι αν η ψήφος του κόσμου έφυγε και πήγε αλλού, η ψυχή του έμεινε εδώ και πρέπει να ξανακατακτήσουμε την ψυχή του, για να ξαναπάρουμε και την ψήφο του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου