Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Malala Day


«Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε κάθε γυναίκα, σε κάθε αγόρι και κάθε κορίτσι που έχει ποτέ υψώσει τη φωνή του για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του» — Malala Yousafzai, 12.7.2013, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Malala
Η Malala Yousafzai, η Πακιστανή μαθήτρια εναντίον της οποίας έγινε απόπειρα δολοφονίας τον Οκτώβριο του 2012 από τους Ταλιμπάν, μιλώντας υπέρ του δικαιώματος στην παιδεία για όλους, είπε στα Ηνωμένα Έθνη πως το βιβλίο και η πένα φοβίζουν τους εξτρεμιστές.

Στην ομιλία της, που —όχι τυχαία— συνέπεσε με τα δέκατα έκτα γενέθλιά της, η Malala, αναφερόμενη στους δύο ένοπλους Ταλιμπάν που την πυροβόλησαν μέσα στο σχολικό λεωφορείο για να σταματήσουν την εκστρατεία της υπέρ των δικαιωμάτων των κοριτσιών, είπε πως οι προσπάθειές τους να την φιμώσουν έπεσαν στο κενό.
Η ομιλία αυτή στα αρχηγεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ήταν η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά από το περιστατικού του περασμένου Οκτωβρίου, που συνέβη στην κοιλάδα του Swat, στο βορειοδυτικό Πακιστάν.
Η δράση της Μαλάλα ξεκίνησε μέσα από το προσωπικό της μπλογκ, στο οποίο από την ηλικία των 11 μόλις ετών γράφει για την καταπίεση, τον εκφοβισμό, τη βία και το κάψιμο σχολείων από τους Ταλιμπάν. Το μπλογκ αυτό φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του BBC, με αποτέλεσμα η νεαρή κοπέλα να θεωρείται σήμερα εκείνη η οποία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα του γυναικείου αναλφαβητισμού: Το ένα τέταρτο των νεαρών γυναικών σε όλο τον κόσμο δεν έχουν τελειώσει πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
«Φοβούνται τις γυναίκες»
121019MalalaDoctor_6804483
Μετά από την απόπειρα εναντίον της, η Malala μεταφέρθηκε από το Πακιστάν σε νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου για να της παρασχεθεί επείγουσα ιατρική περίθαλψη, υποβλήθηκε σε δύο δύσκολες επεμβάσεις, επέζησε και εγκαταστάθηκε έκτοτε με την οικογένειά της στο Birmingham της Αγγλίας.
Malala_Yousafzai_on_NEWSWEEK-Μπροστά σε ένα κοινό που συχνά την χειροκρότησε όρθιο, η Malala είπε την περασμένη Παρασκευή, 12 Ιουλίου, στους παρισταμένους πως το μόνο που κατόρθωσε η επίθεση των Ταλιμπάν ήταν να χαλυβδώσει την αποφασιστικότητά της. «Οι τρομοκράτες πίστεψαν πως θα άλλαζαν τους στόχους και θα έσβηναν το όραμά μου», είπε, «όμως τίποτε δεν άλλαξε στη ζωή μου, εκτός από αυτό: η αδυναμία, ο φόβος και η απόγνωση πέθαναν. Η δύναμη, η ισχύς και το κουράγιο ήρθαν στη ζωή». Και συνέχισε: «Θέλω παιδεία για τους γιούς και τις κόρες των Ταλιμπάν και όλων των τρομοκρατών και εξτρεμιστών στον κόσμο».
Φορώντας τη ροζ μαντίλα που ανήκε στην δολοφονημένη Πακιστανή ηγέτιδα Benazir Bhutto, η Malala —που έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για το επόμενο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης— είπε πως αγωνίζεται για τα γυναικεία δικαιώματα επειδή «οι γυναίκες είναι εκείνες που δοκιμάζονται περισσότερο. Οι εξτρεμιστές φοβόντουσαν πάντα —και φοβούνται ακόμα— το βιβλίο και την πένα. Και τις γυναίκες».
Κάλεσε τους πολιτικούς να κάνουν επειγόντως όλα όσα χρειάζεται να γίνουν ώστε να διασφαλίσουν πως κάθε παιδί στον κόσμο θα αποκτήσει το δικαίωμα να πηγαίνει σχολείο. «Ας πάρουμε στα χέρια τα βιβλία και τις πένες μας, είναι τα πιο ισχυρά μας όπλα. Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, μία πένα και ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η παιδεία είναι η μόνη λύση. Πρώτα απ΄όλα η παιδεία».
Η ομιλία της έγινε ενώπιον σχεδόν 1000 μαθητών στα πλαίσια μιας Ειδικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για νέους. Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon την απεκάλεσε «ηρωίδα», ενώ η νεαρή Αγγλίδα μαθήτρια που ήταν υπεύθυνη γιαg9530_malala.indd τη δημιουργία λογαριασμού οικονομικής στήριξης για την Malala τού επέδωσε ψήφισμα με περισσότερες από τρία εκατομμύρια υπογραφές υπέρ του δικαιώματος των παιδιών όλου του κόσμου στην παιδεία. Ο άνθρωπος που οργάνωσε την ειδική Συνέλευση, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός και ειδικός εντεταλμένος στον ΟΗΕ για θέματα παιδείας, Gordon Brown, πήρε πρώτος τον λόγο και είπε απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους νέους ότι αποτελούν τη «νέα υπερδύναμη» στον κόσμο. Τους παρακίνησε να αναλάβουν δράση για καθολική πρόσβαση στην παδεία: «Ως το τέλος του 2015, πρέπει να έχουμε πετύχει κάθε αγόρι και κορίτσι στον κόσμο να μπορεί να πηγαίνει σχολείο, και είναι ένας εφικτός στόχος. Αυτό λέει η Malala, αυτό πιστεύουν και οι νέοι άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο», είπε.
Εν αναμονή της ομιλίας της Malala στα Ηνωμένα Έθνη, η UNESCO κυκλοφόρησε ειδική αναφορά με στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι το 95% των 28,5 εκατομμυρίων παιδιών στον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, είναι παιδιά φτωχών χωρών. 44% εξ αυτών ζούν στην υποσαχάριο Αφρική, 19% στη νότιο και δυτική Ασία και ένα 14% σε αραβικά κράτη. Από αυτά, το 55% είναι κορίτσια.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακύρηξε επίσημα τη μέρα των γενεθλίων της νεαρής Πακιστανής ηρωίδας ως «Ημέρα της Malala».
Malala_2429348b

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου