Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Όραμα, σχέδιο και σοβαρότητα

Του Θόδωρου Τσίκα
πολιτικού επιστήμονα-διεθνολόγου,
μέλους της Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ

Τα τελευταία χρόνια, είναι βέβαιο ότι υπήρξαν λάθη, αδυναμίες, και παραλείψεις. Η κριτική αποτίμηση της πορείας είναι απαραίτητη. Αλλά αυτή δεν πρέπει να παίρνει τη μορφή απαξίωσης, γκρίνιας και μιζέριας. Τώρα θα κριθεί, αν στη νέα περίοδο επικρατήσουν δυνάμεις που επιθυμούν να διασφαλίσουν τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της χώρας και να ξεπεράσουν καθυστερήσεις και στρεβλώσεις. Ή αν ανακοπεί αυτή η πορεία από δυνάμεις λαϊκισμού, αναχρονισμού, δημαγωγίας, οπισθοδρόμησης και συντηρητικής παλινόρθωσης.

Η συζήτηση δε μπορεί να περιορίζεται μεταξύ στελεχών που, χρησιμοποιώντας δική τους «διάλεκτο», προσπαθούν να αποδώσουν ή να αποσείσουν ευθύνες. Αντιθέτως, πρέπει να είναι ανοιχτή σε κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, καθώς και να παρακινήσει σε προγραμματική ευρηματικότητα και καινοτομία.

Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό αν όλοι σηκωθούμε λίγο ψηλότερα από το εσωκομματικό πεδίο, αν δεν περιοριστούμε σε «στενές» διαδικασίες που θεωρούνται κέντρο της Γης και αν προσπαθήσουμε να συνδεθούμε με τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών. Αν αντιληφθούμε ότι η πολιτική δεν γίνεται με γκρίνιες, εσωκομματικούς υπολογισμούς και χαρακτηρισμούς, αλλά με όραμα , σχέδιο και σοβαρότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου