Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΑΛΛΗ ΗΓΕΣΙΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ

Βαρείς χαρακτηρισμούς για την ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης χρησιμοποίησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας στη Βουλή για την επιχειρούμενη κατάργηση του νόμου για το «πόθεν έσχες», ώστε να μην προχωρήσει ο έλεγχος για όσους  πλούτισαν ασκώντας δημόσιο λειτούργημα.

Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι ο λαός μας, σήμερα, έχει ανάγκη από «ηγέτες που θα του εμπνέουν εμπιστοσύνη με την εντιμότητά τους», και τέτοιοι «δεν είναι όσοι γίνονται «υποπόδια των ποδών» του οποιουδήποτε τηλεπαρουσιαστή-εκπροσώπου των μεγάλων οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων».

Λόγω της συγκυρίας, του γεγονότος, δηλαδή, ότι όσα ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης ειπώθηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν και οι ρυθμίσεις για τους καναλάρχες,  ευλόγως μπορεί να θεωρηθεί ότι πρόκειται και για αιχμή, που λίγο απέχει από την ευθεία κατηγορία», προς την ηγεσία της κυβέρνησης, ότι λειτούργησε και ως «υποπόδιο» στην περίπτωση των καναλαρχών.


Ο Απ. Κακλαμάνης κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι καταργώντας το νόμο για το «πόθεν έσχες», αποτρέπει τον έλεγχο των πολιτικών προσώπων που άσκησαν δημόσιοι λειτούργημα από το 1974 μέχρι σήμερα. Είναι προφανές πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν πειστεί ότι αν γίνει ο συγκεκριμένος έλεγχος, θα υπάρξουν πολλοί που θα πρέπει να κάνουν παρέα στον Άκη Τσοχατζόπουλο, στον Κορυδαλλό.

Στην περίπτωση ελέγχου, επίσης, είναι ο πολύ πιθανό να αποκαλυφθούν και τα ονόματα όσων δωροδόκησαν πολιτικούς και αυτοί δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού, όπως στην περίπτωση της Siemens, η οποία, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, τα οποία δεν αντικρούστηκαν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, είχε δωροδοκήσει και πολιτικές οικογένειες.

Η κατάργηση του νόμου για το «πόθεν έσχες», πέρνα του ότι ελέγχεται τουλάχιστον ηθικά και πολιτικά, αποτελεί και μνημείο υποκρισίας για πολλούς από τους βουλευτές που ψηφίζουν την κατάργησή του. Ο νόμος είχε ψηφιστεί ομόφωνα το 2012, πριν τις εκλογές που έφεραν στην εξουσία τον κ. Σαμαρά και ψηφίστηκε και από βουλευτές (της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) που σήμερα ψηφίζουν την κατάργησή του.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με το θέμα, ενώ θα μπορούσε, τουλάχιστον, να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, αλλά, κυρίως, να δείξει ότι δεν χαρίζεται σε πολιτικούς οι οποίοι πλούτισαν παράνομα.

Ο κ. Κακλαμάνης κάνει και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, στην ίδια κατεύθυνση. Προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία θα διερευνήσει κατά πόσο οι νόμοι που ψηφίστηκαν περιλαμβάνουν μόνο τα προαπαιτούμενα της τρόϊκας ή και ρυθμίσεις που επιδίωξαν διάφορες ισχυρές ομάδες πίεσης, οι οποίοι, πάντως, δεν είναι συνδικαλιστικές. Από μια παρόμοια διερεύνηση ίσως προκύψουν πολλές και μεγάλες σχέσεις διαπλοκής, αλλά ούτε αυτή η πρόταση του κ. Κακλαμάνη φαίνεται να εισακούεται.

Ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε  επίσης  ότι «όσοι νομίζουν ότι η πορεία τους μέχρι τώρα είναι θετική για τη χώρα κάνουν λάθος, είτε κυβερνούν και πιστεύουν ότι είμαστε κοντά στο τέλος του «τούνελ», είτε αντιπολιτεύονται και νομίζουν ότι θα βρεθούν σύντομα στη θέση των κυβερνώντων. Τότε θα αντιληφθούν ότι είναι «άνθρακες ο θησαυρός» της εξουσίας για όσους θέλουν να υπηρετήσουν πραγματικά τον τόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου