Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Απόφαση ΓΣ Πασοκ Αμβούργου:


Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Στην χθεσινή ΓΣ συζητήσαμε το θέμα που ετέθη με την εγκύκλιο, που εστάλη στην Οργάνωσή μας την 14η Νοεμβρίου 2014, σχετικά με την διαδικασία και την διεξαγωγή συνεδρίου για την δημιουργία της «Δημοκρατικής Παράταξης». Ομόφωνα διαπιστώσαμε τα εξής:

1. Η εγκύκλιος, δεδομένου ότι δεν φέρει ούτε τα στοιχεία του συντάκτη ή του αποστολέα, ούτε το όνομα ή τα ονόματα των υπογραφόντων, ημερομηνία σύνταξης, αποδέκτες κλπ., δεν έχει, τυπικά, την παραμικρή αξία ως «επίσημο» κομματικό κείμενο. Ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αμβούργου αποδέκτης ενός παρόμοιου, απαράδεκτα πρόχειρου κομματικού (;) κειμένου!

2. Η κεντρική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ έχει απαξιώσει με την στάση της στα τελευταία δύο-τρία χρόνια τις Οργανώσεις, και ιδιαίτερα εμάς τις Οργανώσεις του Ελληνισμού Διασποράς. Δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ποτέ δεν λάβαμε απαντήσεις, ούτε εμείς ούτε η Γραμματεία της Ν.Ε. Γερμανίας, σε όποιες επιστολές στείλαμε ή θέσεις διατυπώσαμε. Επίσης, έκπληξη προκαλεί η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο διαδίκτυο, από όπου στο παρελθόν αντλούσαμε με δική μας πρωτοβουλία πληροφορίες για αποφάσεις, εγκυκλίους κτλ. Στην ιστοσελίδα με τη σημερινή της μορφή έχει καταργηθεί ολόκληρο το παρελθόν του Κινήματος! Ούτε καν οι αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου αναφέρονται! Κάποιος που για πρώτη φορά ανοίγει την ιστοσελίδα, θα νομίζει ότι το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες!

3. Στην εγκύκλιο αναφέρεται, πως «Εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λάβαμε…», όμως κανείς από τους συμμετέχοντες συντρόφους δεν ενημερώθηκε σχετικά ούτε γνώριζε, σε ποιες αποφάσεις αναφέρεται το κείμενο, ποιος τις έλαβε και πότε, και, κυρίως, πως αυτές νομιμοποιούνται για να θεωρούνται με βάση το ισχύον καταστατικό του Κινήματος δεσμευτικές για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως αναμφισβήτητα είναι η μορφή, η πορεία και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

4. Το κείμενο, η «εγκύκλιος», αποτελεί μνημείο προχειρότητας, πολιτικής αβελτηρίας και καιροσκοπισμού! Είναι χαρακτηριστική η φράση στην τελευταία σελίδα της: «Φυσικά αν υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις θα υπάρξουν και οι αναγκαίες προσαρμογές στο Συνέδριο» !!! Μα, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι δυνατόν να ασχολούνται κάποιοι με αυτό το για το ΠΑΣΟΚ θεμελιώδους σημασίας θέμα, και να αναφέρουν, ότι η διαδικασία και το Συνέδριο εξαρτώνται από τις πολιτικές εξελίξεις; Η διαδικασία συμμετοχής σε ένα τέτοιο εγχείρημα δημιουργίας μίας νέας Παράταξης, συντρόφισσες και σύντροφοι, αν αποφασιστεί με βάση δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες συμμετέχουν όλες οι Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και οι οποίες εγγυώνται την συμμετοχή της βάσης του Κινήματος, οφείλει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένη, με βάση σοβαρή και επίπονη, διεξοδική συζήτηση σε βάθος, και να μην εξαρτάται από τις οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις. Προφανώς οι συντάκτες της «εγκυκλίου» προσπαθούν εκ των προτέρων να δημιουργήσουν άλλοθι, για να διαφοροποιήσουν τη στάση (και τις θέσεις;) τους με αφορμή οποιοδήποτε πολιτικό γεγονός, που θα κρίνουν αυτοί!


Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:
1. Καλούμε την ηγεσία και το Κίνημα να προχωρήσουν στην προκήρυξη εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με βασικό θέμα συζήτησης την παραπέρα πορεία του Κινήματοςκαι την δημιουργία συμπαράταξης με άλλα κόμματα ή πρόσωπα του ευρύτερου αριστερού, σοσιαλιστικού, σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

2. Το συνέδριο θα αποφασίσει για την περεταίρω διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της εκλογής Προέδρου.

3. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι σταθερή και όχι εξαρτώμενη από οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις και θα εξασφαλίζει την συμμετοχή της ευρύτερης βάσης, των (εναπομεινάντων) μελών και φίλων του Κινήματος και όλων των Οργανώσεων.

Μειοψήφησε η άποψη, ότι μπορεί να προχωρήσει τώρα η δημιουργία Δημοκρατικής Παράταξης, με απαραίτητη προϋπόθεση την διατήρηση της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Για την Γενική Συνέλευση της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αμβούργου
Ο Γραμματέας

Πάνος Γ. Δροσινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου