photo Bασίλης Ασβεστόπουλος
O άνθρωπος που μέσα από την Κίνηση των 75 κράτησε όρθιους τους παπανδρεικούς αισθάνεται σήμερα δικαίωση καθώς είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας με το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Ο γεννημένος αγωνιστής και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, που ανδρώθηκε πολιτικά δίπλα στον Ανδρέα, σήμερα βρίσκεται στο πλευρό του Γιώργου.
Κύριε Καρχιμάκη, στο πέρασμά σας μέσα από την τηλεόραση και τις πολιτικές συζητήσεις των τελευταίων 20  ημερών, δεν ξέρω πόσους κατορθώσατε να πείσετε για τα επιχειρήματα και τις θέσεις του Κινήματός σας, αλλά φάνηκε να κερδίσατε ως πρόσωπο την συμπάθεια των συναδέλφων τηλεπαροουσιαστών που ενώ είχαν τη διάθεση να σας στριμώξουν και να σας διαλύσουν, τελικά σας άκουγαν σαν αιχμαλωτισμένοι... Κατ’ επέκταση και πολλοί τηλεθεατές. Το αντιληφθήκατε; Και από πηγάζει αυτός ο αυθορμητισμός;
Πηγάζει από την απέχθειά μου απέναντι στην πολιτική αδικία και την όποια διαστρέβλωση των γεγονότων και παραχάραξη της Ιστορίας. Και αυτό όχι τόσο επειδή αποβαίνει εις βάρος πολιτικών προσώπων και διαδρομών, αλλά κυρίως επειδή θολώνει την εικόνα και παραμορφώνει τα γεγονότα, κάτι που δεν βοηθά να ασκήσεις πολιτική με γνώμονα την Ιστορική αλήθεια, τον ρεαλισμό και το συμφέρον του απλού κόσμου.
Κλασσικό παράδειγμα το μεγάλο ψέμα για το δήθεν ‘’λεφτά υπάρχουν’’. Ποιος από τους έμπειρους πολιτικούς που το επικαλέστηκαν, δεν άκουσαν…, ή δεν κατάλαβαν τι ακριβώς είπε ο Παπανδρέου; Ότι μίλησε για τους πακτωλούς χρημάτων που χάνονται, που δεν ελέγχονται, που δεν φορολογούνται, που δεν επενδύονται; Και όχι για τα λεφτά που δήθεν ο Παπανδρέου έταξε στον Ελληνικό λαό και τον κορόιδεψε. Αυτό, λοιπόν, τι στοίχισε στον Ελληνικό λαό; Τον παραπλάνησε, τον έκανε να θυμώσει για κάτι που ποτέ δεν είχε συμβεί και τελικά στηρίχθηκε πάνω σ’ αυτό το ψέμα, μια ολόκληρη και μάλιστα κρίσιμη πολιτικά περίοδος για τη χώρα και τους πολίτες. Ε, αυτό, λοιπόν, εμένα με εξεγείρει και με κάνει να το πολεμώ με όλες μου τις δυνάμεις και με όλη μου την ψυχή.
Πέρα από την καταιγιστική εκφορά των επιχειρημάτων, διακρίνει εύκολα κανείς μια εύγλωττη συναισθηματική επικοινωνία με το όνομα Παπανδρέου. Κάποιοι το χαρακτηρίζουν εμμονική προσωπολατρία, κάποιοι άλλοι, κρητική παλικαριά από την οποία πηγάζει ο ανόθευτος πολιτικός και προσωπικός θαυμασμός και η έκφρασή του! Τι από τα δύο είναι;
Σίγουρα δεν είναι το πρώτο, καθ’ ότι δεν ανήκω σ’ αυτούς που κολλάνε στα πρόσωπα. Δεν είμαι ούτε προσωπολάτρης, ούτε σεχταριστής. Απλώς, με γοητεύουν οι προσωπικότητες που αγγίζουν το λαϊκό αίσθημα και αντιστρόφως, το λαϊκό αίσθημα τις αγκαλιάζει. Μια τέτοια προσωπικότητα ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.Ενέπνευσε τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ενέπνευσε και γοήτευσε, όμως, και μεγάλες  προσωπικότητες, όπως ήταν ο Αντώνης Καράς, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Αναστάσιος Πεπονής και τόσοι άλλοι άνθρωποι και πολιτικοί της προσφοράς. Και δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Δεν έμεινε μόνο στην συναισθηματική σχέση με το λαό. Έδωσε σ’ αυτόν χαμόγελο. Έδωσε στην ύπαιθρο, πνοή, ζωή, ελπίδα. Έδωσε ευκαιρίες, έδωσε χαρά. Όσο για τον Γιώργο, είναι ο άνθρωπος και πολιτικός που έχει πολιτικό και προσωπικό εκτόπισμα, όχι μόνο στον ιδεολογικό χώρο που εκπροσωπεί. Έχει την εκτίμηση απλών ανθρώπων που τους κερδίζει χάρη στην ευγένεια και ειλικρίνειά του, αλλά και ανθρώπων με ευρύ γνωστικό πεδίο και καλλιέργεια που του αναγνωρίζουν την ιδιότητα του πολίτη του Κόσμου, του Ευρωπαίου, του πρωτοπόρου, του θαρραλέου.
Έχετε καταχωρηθεί στην συνείδηση ακόμα και των πολιτικών σας αντιπάλων, ως ο μαχητής που έχει άγνοια κινδύνου…  Ο τολμηρός πολιτικός, που δεν διστάζει να τα βάλει με πρόσωπα και ομάδες που εκπροσωπούν υψηλά και ισχυρά συμφέροντα. Πολλοί συνέδεσαν αυτή σας την τακτική, με την δικαστική, ας την πούμε, περιπέτεια που είχατε το ’14.
 Είμαι και αισθάνομαι τόσο καθαρός ώστε να μη με ενδιαφέρει η γνώση ή η άγνοια κινδύνου. Θεωρώ χρέος μου να παρακολουθώ στενά την δημόσια ζωή και όπου διαπιστώνω κάτι που θίγει τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων θέλω να παρεμβαίνω. Η περίπτωση της κατηγορίας που μου απαγγέλθηκε, αντιστοιχεί όπως αποδείχθηκε σε μια λάθος εκτίμηση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία αντιλαμβανόμενη την αλήθεια, με απάλλαξε.