Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Μιχάλης Καρχιμάκης στη Γνώμη: Απόλυτη παράδοση του ΠΑΣΟΚ απο το Βενιζέλο στη σκληρή "σαμαρική" δεξιά - Καμιά συμπόρευση μαζί του -


«Δεν υπάρχει πλέον έδαφος συμπόρευσης με ένα δεξιό ΠΑΣΟΚ. Η απόλυτη παράδοση του ΠΑΣΟΚ από τον Βενιζέλο και την ηγετική του ομάδα στις πολιτικές ορέξεις μιας σκληρής σαμαρικής δεξιάς με την οποία συγκυβέρνησε με ΠΝΠ, εξπρές τροπολογίες και χωρίς ίχνος διάθεσης για τομές και μεταρρυθμίσεις που ήδη είχαν ξεκινήσει από 2011, δεν αφήνει περιθώριο για σύγκλιση» δηλώνει σε συνέντευξη προς την Γνώμη ο πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και σήμερα από τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών υπο τον Γιώργο Παπανδρέου, Μιχάλης Καρχιμάκης και κόβει κάθε συζήτηση για «ένωση» των δύο πολιτικών χώρων.


Ο κ. Καρχιμάκης εξηγεί γιατί δεν κατάφερε να μπει στη βουλή το νεοσύστατο κίνημα και απαντά στο ερώτημα αν έπαψαν να αρέσουν οι Παπανδρέου… «Σκεφτείτε μια Ελλάδα χωρίς τους Παπανδρέου. …Ποια θα ήταν η πορεία της χώρας χωρίς τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου… Αποτέλεσε τεράστιο άθλο ότι το Κίνημά μας μέσα σε μια ακραία πόλωση, τιμήθηκε από 155.000 περίπου Έλληνες ψηφοφόρους. Και μέσα σε ένα πολύ στενό χρονικό διάστημα 20 ημερών και χωρίς να έχουμε προλάβει να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια για το πώς αναγκαστήκαμε χωρίς να μας δανείζουν οι αγορές, να οδηγηθούμε στο μηχανισμό στήριξης το Μάιο του '10».

Ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης μιλά για τη νέα κυβέρνηση αλλά και το δημοψήφισμα… « Η ρήξη δεν θα ωφελούσε κανένα…. Ελπίζω οι δανειστές να έχουν αντιληφθεί τα αδιέξοδα στα οποία μας έχουν-έχουμε οδηγηθεί. Οσο για το δημοψήφισμα φαίνεται ότι στην Ελλάδα της κρίσης ρόλο παίζουν τα πρόσωπα και όχι οι πολιτικές… Τότε το δημοψήφισμα ήταν ένοχο, σήμερα αποτελεί διέξοδο... Σήμερα με όλη αυτή τη συζήτηση, δικαιώνεται πανηγυρικά η πρωτοβουλία, τότε, του Γιώργου Παπανδρέου».

1. Να ξεκινήσω από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Βλέπετε συμφωνία η ρήξη με τους δανειστές; Θα τα καταφέρει η νέα συγκυβέρνηση;


-Από φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος, επιλέγω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο... Η ρήξη δεν θα ωφελούσε καμία από τις δύο πλευρές κάτι που η ελληνική κυβέρνηση το κατάλαβε έστω και καθυστερημένα. Ελπίζω και εύχομαι να το αντιληφθούν και οι δανειστές μας οι οποίοι έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την συμπίεση που έχει υποστεί η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια. Οι δανειστές, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων και όπως σημαίνοντα στελέχη τους έχουν παραδεχθεί, ως προς την συνταγή ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας φέρουν σοβαρή ευθύνη για πολλά αδιέξοδα στα οποία έχουμε οδηγηθεί. Είναι καιρός, ύστερα από 5 χρόνια να το αντιληφθούν.

2. Με τη διενέργεια δημοψηφίσματος τι λέτε; Πριν απο λίγα χρόνια ο Παπανδρέου το πλήρωσε ακριβά...Σήμερα δεν βλέπουμε αντιδράσεις....Τι άλλαξε;

-Φαίνεται ότι στην Ελλάδα της κρίσης, ρόλο παίζουν τα πρόσωπα, τα ονόματα και όχι οι πολιτικές. Τότε το δημοψήφισμα ήταν ένοχο, σήμερα αποτελεί διέξοδο... Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τότε ήταν όλα, διαφορετικά από σήμερα και η επιλογή του δημοψηφίσματος μακράν πιο αναγκαία. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εξαγγείλει δημοψήφισμα υπό το βάρος της κοινωνικής αντίδρασης ύστερα από δύο χρόνια λιτότητας, έστω και αν η τελευταία ήταν αναπόφευκτη ύστερα από αυτό που παραλάβαμε. 


Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κοινωνία στο πλευρό του. Τότε ο Γιώργος Παπανδρέου είχε όλα τα ΜΜΕ εναντίον του λόγω της συγκρουσιακής πολιτικής που επέλεξε να έχει με κάποια από αυτά. Τα παραδείγματα είναι τρανταχτά και χιλιοειπωμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν μη τι άλλο, δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα αυτής της έντασης την πολεμική. Αν τότε είχε γίνει το δημοψήφισμα, κάτι που απέτρεψε, σύσσωμο το πολιτικό - και όχι μόνο - κατεστημένο στην Ελλάδα με πρωτοστάτες τους Σαμαρά, Βενιζέλο, ακόμα και τον Σαρκοζί που σήμερα δηλώνει μετανιωμένος επεδή δεν έγινε τότε το δημοψήφισμα, τα πράγματα σίγουρα θα ήταν διαφορετικά.

Η εντολή του κόσμου θα είχε ακυρώσει τις όποιες λαϊκιστικές φωνές όπως και τα όποια ισχυρά συμφέροντα ήθελαν την παράταση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα και η χώρα θα είχε προχωρήσει με ομοθυμία προς την έξοδο από την κρίση. Σας θυμίζω ότι όταν στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις αντιμετώπισαν την κρίση πιασμένες χέρι - χέρι, στην Ελλάδα κάποιοι έκαναν Ζάππεια και μιλούσαν για ''λάθος μείγματα'' για να πουν αργότερα ''ουδείς αναμάρτητος'', ενώ κάποιοι άλλοι προκαλούσαν χαλασμό στην Αθήνα και πολεμική ατμόσφαιρα σε κάθε γωνιά.

Σήμερα, λοιπόν, όλοι έχουν εμπεδώσει ότι κάποιες ανεπιθύμητες πολιτικές επί ημερών μας ήταν αναπόφευκτες εξαιτίας όσων κληρονομήσαμε από την κυβέρνηση Καραμανλή το '09 και ότι η έκφραση της λαϊκής βούλησης είναι η τελευταία εφεδρεία μιας δημοκρατικής χώρας, όταν οι στιγμές και οι αποφάσεις που καλείται να πάρει μια κυβέρνηση είναι ιστορικές. Σήμερα με όλη αυτή τη συζήτηση, δικαιώνεται πανηγυρικά η πρωτοβουλία, τότε, του Γιώργου Παπανδρέου.

3. Γιατί απέτυχε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών να μπει στη Βουλή; Δεν αρέσουν πια οι Παπανδρέου; Το Κίνημα θα συνεχίσει;
-Θα αντιστρέψω, κατά κάποιο τρόπο, το ερώτημα... Σκεφτείτε μια Ελλάδα χωρίς τους Παπανδρέου. Σκεφτείτε την πορεία που θα έπαιρνε και την τύχη που θα είχε η χώρα μετά τη λήξη του Εμφυλίου αν ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν είχε κρατήσει, τότε, τις λεπτές ισορροπίες στη διεθνή πολιτική σκηνή. Σκεφτείτε μια Ελλάδα χωρίς τον Ανδρέα, σε μια περίοδο η οποία διαδέχθηκε τις δεκαετίες οπισθοδρομικής, ηττοπαθούς και σκληρής Δεξιάς.Και ερχόμενοι στις μέρες μας, στα χρόνια της κρίσης, θα σας παραπέμψω μόνο στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014, η οποία απέδωσε πολιτικό θάρρος στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και την αποφασιστικότητα που χρειάστηκε ώστε να αποτραπεί η πτώχευση της χώρας και η παύση πληρωμών, λίγο αργότερα. Η αλήθεια είναι ότι το πλέγμα συμφερόντων που ενεργοποιήθηκε με την κρίση, αποφάσισε να στοχοποιήσει το όνομα που συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με την εκδημοκράτιση, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.Το όνομα Παπανδρέου. Έτσι, ακούστηκαν διάφορα τερατώδη για τους Παπανδρέου. Υπάρχει, όμως, κάτι ισχυρότερο από όλα αυτά τα συμφέροντα. Η Ιστορία και η λαϊκή συνείδηση, η οποία δεν ξεχνά.


Αποτέλεσε τεράστιο άθλο ότι το Κίνημά μας μέσα σε μια ακραία πόλωση, τιμήθηκε από 155.000 περίπου Έλληνες ψηφοφόρους. Και μέσα σε ένα πολύ στενό χρονικό διάστημα 20 ημερών και χωρίς να έχουμε προλάβει να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια για το πώς αναγκαστήκαμε χωρίς να μας δανείζουν οι αγορές, να οδηγηθούμε στο μηχανισμό στήριξης το Μάιο του '10. Χωρίς να προλάβουμε να αναδείξουμε τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν να αναμετρηθούμε με τη διαδρομή μας, την Ιστορία μας και τη φυσιογνωμία μας. Η συμβολή δε, στην αναχαίτιση της διοχέτευσης της αλήθειας προς τον κόσμο, από ένα μεγάλο μέρος των κεντρικών ΜΜΕ που συμμάχησαν με συμφέροντα και αθέμιτες πολιτικές επιδιώξεις, εμπόδισε αυτή την προσπάθεια.. Η απόφαση του προέδρου μας που είχε περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα έστειλε το σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει, πλέον, έδαφος συμπόρευσης με ένα δεξιό ΠΑΣΟΚ.


Η απάντηση είναι, ΝΑΙ. Συνεχίζουμε και με την άνεση του χρόνου, πλέον, μετά τις εκλογές, οργανώνουμε τα πατήματα του Κινήματός μας σε όλη την Ελλάδα. Με περιοδείες του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και των στελεχών, χτενίζουμε την ελληνική Επικράτεια, ενημερώνουμε, συσπειρώνουμε, υπενθυμίζουμε, συζητάμε και πιστέψτε με, αυτό που προσωπικά εισπράττω από διάφορα μέρη του Λεκανοπεδίου αλλά και της Ελλάδας, με κάνει πολύ αισιόδοξο.

4. Το ΠΑΣΟΚ αρχές Ιουνίου πάει για συνέδριο...Ο Βενιζέλος δήλωσε πρόσφατα οτι είναι ευπρόσδεκτοι όσοι ψήφισαν το Κίνημα σας αλλά ο ίδιος ο Παπανδρέου και ο σκληρός πυρήνας του είναι καλύτερα" να μας αφήσουν ήσυχους"...Τι λέτε;


-Δε νομίζω ότι έχει σημασία, σήμερα, τι κάνει και τι λέει ο Βαγγέλης Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο,τι είχε να κάνει το έκανε. Συνέβαλε το '11 στο να ανατραπεί μια εκλεγμένη κυβέρνηση που πρώτη και μόνη σήκωσε το βάρος της διαχείρισης μιας πρωτοφανούς κρίσης και στη συνέχεια ''κατάφερε'' ο ίδιος να εξαφανίσει το πάλαι κραταιό κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

5. Λέγεται από παράγοντες του ΠΑΣΟΚ ότι θα έπρεπε να ενωθούν ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΗΜΑ αφού αποχωρήσουν Βενιζέλος και Παπανδρέου για να έχει μέλλον ως πολιτικός χώρος...Ποια είναι η άποψη σας;

-Δε νομίζω ότι υπάρχει πεδίο τέτοιων βλέψεων ή προσδοκιών. Η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου και όσων τον ακολούθησαν στο τολμηρό εγχείρημά του τον περασμένο Γενάρη, εδράζεται σε μια τεράστια πολιτική βάση και λογική. Αυτή η λογική λέει πως το σημερινό ΠΑΣΟΚ με αυτήν την ηγετική ομάδα, απέχει από το πνεύμα και τις Αρχές του Κινήματος. Η απόλυτη παράδοση του ΠΑΣΟΚ από τον Βενιζέλο και την ηγετική του ομάδα στις πολιτικές ορέξεις μιας σκληρής σαμαρικής δεξιάς με την οποία συγκυβέρνησε με ΠΝΠ, εξπρές τροπολογίες και χωρίς ίχνος διάθεσης για τομές και μεταρρυθμίσεις που ήδη είχαν ξεκινήσει από 2011, δεν αφήνει περιθώριο για σύγκλιση. 


Όμως! Πάνω στις Αρχές και στις αξίες του Κινήματός μας, που θα αποτελέσει τη βάση και τον πυλώνα της σύγκλισης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, καλούμε όλους τους φίλους και τους συντρόφους μας εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, να προχωρήσουμε σε μια στέρεη και καθαρή βάση προς την επιδίωξη αυτή. Το Κίνημά μας προσδοκά να προσελκύσει την δύναμη που χρειάζεται ώστε να παλέψει για όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που εγκαινίασε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου την διετία '09-'11. 

ΠΗΓΗ: http://www.verena.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου