Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

Επιμένει σε δημοψήφισμα ο Παπανδρέου – Άρθρο στη γερμανική FAZ

Με άρθρο γνώμης του που δημοσιεύεται στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα.
Υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο την εποχή που ο ίδιος ήταν στην πρωθυπουργία «θα είχε αλλάξει το κλίμα», ο Γ.Παπανδρέου υποστηρίζει ότι ελληνικό δημοψήφισμα θα έκανε τους πολίτες «να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Στο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού η διενέργεια δημοψηφίσματος κρίνεται σκόπιμη και θεωρείται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να εξαναγκαστεί σε τέτοιο βήμα «επειδή υποσχέθηκε πάρα πολλά, και θεωρηθεί ότι μπορεί να χρειαστεί νωπή λαϊκή εντολή ώστε να εφαρμοστεί συμφωνία με τους δανειστές».
Κατά την άποψη που εκφράζει ο Γ.Παπανδρέου, με τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2011 «θα είχε παραχθεί συναίνεση στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων». «Αντίθετα από ό,τι στην Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, δεν υπήρχε στην Ελλάδα τέτοια συναίνεση στην ελληνική πολιτική ελίτ αλλά, έτι περαιτέρω, όλα τα άλλα κόμματα και οι φορείς απέρριπταν κατηγορηματικά τις μεταρρυθμίσεις»γράφει.
Το δημοψήφισμα, υποστηρίζει, θα εξανάγκαζε τους Έλληνες «να πάρουν μία απόφαση, να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Επιπλέον, συνεχίζει, θα έβαζε τέλος στη συζήτηση περί Grexit.
Λέγοντας πως η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να στήσει κάλπες δημοψηφίσματος γύρω από τις διαπραγματεύσεις, ο Γ.Παπανδρέου υποστηρίζει πως «τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν καλοδεχούμενο, αλλά μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση έβρισκε το θάρρος να ζητήσει συμφωνία του λαού σε ό,τι καταφέρει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Εάν γινόταν με σωστή προετοιμασία και την στήριξη των εταίρων μας, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν σημαντική νίκη της Δημοκρατίας, και θα δημιουργούσε νέα δυναμική για πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία» καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου