Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Γιώργος Παπανδρέου: Η Διαφάνεια πρώτο βήμα για την Αξιοπιστία



Οταν ο πρωθυπουργός της χώρας προσπαθούσε να επιτύχει την συναίνεση για να καταπολεμηθεί η Διαφθορά και όλοι υποστήριζαν ότι συκοφαντεί την χώρα

Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς και την επιβολή συνθηκών Διαφάνειας στη δημόσια ζωή

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την τελευταία πενταετία, είδαμε την Ελλάδα να κατεβαίνει κάθε χρόνο και πιο χαμηλά στα σκαλοπάτια της κατάταξης των χωρών του κόσμου με την υψηλότερη διαφθορά. Από την 49η θέση παγκοσμίως το 2004, το 2009 κατρακυλήσαμε στην 71η, με τη διαφθορά να εντοπίζεται κυρίως στο κράτος, στους δημοσίους υπαλλήλους και στα πολιτικά κόμματα.


Σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει ότι αναγκάζεται να δωροδοκήσει για να εξασφαλίσει βασικές υπηρεσίες, όπως είναι οι υπηρεσίες υγείας. Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα. Είναι εικόνα που πληγώνει την αξιοπρέπεια όλων μας. Κατ” εξοχήν, πληγώνει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας.

Με πληγώνει όταν προχθές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε μία από τις πολλές μάχες που δώσαμε με ξένους δημοσιογράφους, για να ανατάξουμε την εικόνα της πατρίδας μας, με ρώτησε κάποιος: «γιατί να επενδύσουμε στην Ελλάδα; Δώστε μας ένα λόγο. Ξέρουμε πού θα πάνε τα χρήματα; Ξέρουμε αν θα μπουν σε μια μαύρη τρύπα της διαφθοράς, η οποία είναι» – όπως είπε χαρακτηριστικά – «ενδημική στην Ελλάδα;».

Είναι αδιανόητο, η χώρα μας, που είχε κύρος και αξιοπιστία στο διεθνές στερέωμα, σήμερα να λοιδορείται και να υπονοούν διάφοροι καλοθελητές ότι η διαφθορά είναι στο DNA μας. Ξέρω και ξέρετε ότι όχι μόνο δεν είναι αλήθεια, αλλά και ότι έχουμε, σε τόσες στιγμές της ιστορίας μας, αναδείξει την Ελλάδα του φιλότιμου, της δημιουργίας και της παραγωγής, των αξιών και της αυτοθυσίας. Αγώνες και κατακτήσεις, για τα οποία η ανθρωπότητα μας τίμησε.

Αρκεί να υπάρχει η αίσθηση δικαίου, η αίσθηση ευνομίας, κοινής προσπάθειας και συλλογικής αλληλεγγύης. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά, όχι προνόμια για τους «ημέτερους» και αλαζονεία για τους υπόλοιπους.

Δυστυχώς, αυτό θέριεψε τα τελευταία χρόνια. Ένα κράτος αδικίας και ανισότητας, το πελατειακό κράτος, η αδιαφάνεια, η διαφθορά, ο σφετερισμός της εξουσίας, η λεηλασία του δημοσίου πλούτου, είναι η πρακτική διακυβέρνησης που μας οδήγησε εδώ όπου είμαστε σήμερα.

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, καλωσορίζω την πρόταση του κ. Σαμαρά, για συζήτηση σχετικά με τη διαφάνεια, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ας την εκλάβουμε ως μία θετική πρωτοβουλία, πρώτο βήμα αυτοκριτικής εκ μέρους του κόμματος που κυβέρνησε την Ελλάδα από το 2004 μέχρι προχθές.

Αλλά το ερώτημα παραμένει. Παραμένει αμείλικτο για την παράταξή σας κ. Σαμαρά, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας: γιατί; Γιατί τόσα χρόνια, παρά τις παραινέσεις μας, δεν έγινε ούτε ένα βήμα; Η πρώτη μου αναφορά στο ζήτημα αυτό δεν ήταν το 2009, αλλά το 2004, μόλις είχατε εκλεγεί. Και προσφέρθηκα, προσφερθήκαμε να συμβάλουμε, να βάλουμε πλάτη, ν” ανοίξουμε όλες τις υποθέσεις, όποιον και αν αφορούσαν, να διαμορφώσουμε νέους κανόνες, να εγγυηθούμε τη χρηστή διοίκηση προς όφελος κάθε πολίτη.

Το αρνηθήκατε, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες σας. Το φοβηθήκατε, το εκμεταλλευθήκατε. Τα παραδείγματα, δεκάδες. Από τη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων με τα δομημένα ομόλογα, ως τις προκλητικές φοροαπαλλαγές που δόθηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Από τις εκατοντάδες άχρηστες, υψηλά αμειβόμενες Επιτροπές, έως τους προκλητικούς μισθούς στις ΔΕΚΟ, που χρηματοδοτούσε ο Έλληνας φορολογούμενος από το υστέρημά του. Από τη διαφθορά που εκτοξεύθηκε στα ύψη, επιβαρύνοντας το μέσο πολίτη και παρεμποδίζοντας την προσέλκυση επενδύσεων, έως βεβαίως τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, με υποθέσεις όπως αυτή του Βατοπεδίου.

Από το όργιο αδιαφάνειας που επικράτησε στις προμήθειες των νοσοκομείων και οδήγησε σε χρέη ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως τους εξωφρενικούς λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων και τη γενικότερη χλιδή, με την οποία φρόντισαν να περιβληθούν οι Υπουργοί της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Αμέτρητα τα παραδείγματα, απύθμενη η ζημιά. Όλα αυτά τα φαινόμενα, που μας κόστισαν και τα πληρώνουμε σήμερα, θα τα πληρώνουμε δυστυχώς για πολλά χρόνια ακόμα, πανάκριβα. Είχαν πίσω τους ένα σταθερό παρανομαστή, μία εξουσία αδιαφάνειας, υποταγμένη στην εξυπηρέτηση άδηλων συμφερόντων, ξένων προς αυτά της πλειοψηφίας των πολιτών.

Αν κάποιες από τις προτάσεις μας είχαν γίνει δεκτές, δεν θα είχαμε τοξικά ομόλογα, δεν θα είχαμε Βατοπέδια και σίγουρα θα είχαμε ελάχιστη σπατάλη και μικρότερο έλλειμμα.

Η έλλειψη διαφάνειας είναι από τα σοβαρότερα διαρθρωτικά, χρόνια και οριζόντια προβλήματα της χώρας. Είναι η αιτία για τις τεράστιες άσκοπες δαπάνες, που εκτόξευσαν στα ύψη το δημόσιο χρέος και δημιούργησαν υπέρογκα ελλείμματα, χωρίς να πάνε σε παραγωγικούς στόχους.

Είναι η βαθύτερη αιτία για την αναξιοπιστία της Ελλάδας σήμερα στο εξωτερικό. Είναι η αιτία για το αυξημένο κόστος του δανεισμού μας. Έτσι, η χώρα μας βρέθηκε ευάλωτη σε όλα τα επίπεδα. Καταφέρατε με τις πολιτικές σας, να κάνετε την Ελλάδα, αναξιόπιστη, εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία, με αποτέλεσμα να στηθεί κι ένα τεράστιο κερδοσκοπικό παιχνίδι από τους ίδιους τους υπαίτιους της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Από τη μια, οι σοβαρότεροι επενδυτές να διστάζουν, με ερωτηματικά για την αξιοπιστία μας. Από την άλλη, να υπάρχει παιχνίδι δισεκατομμυρίων στην πλάτη του Ελληνικού λαού από γνήσιους τοκογλύφους, τα hedge funds των διεθνών αγορών. Παιχνίδι, που προφανώς έχει διαστάσεις πολύ ευρύτερες απ” την Ελλάδα, που αφορούν στο ίδιο το νόμισμα του ευρώ.

Από τη μία λοιπόν, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σ” αυτούς τους κερδοσκόπους, που έχουν ως Θεό την απληστία και μόνο αυτόν αναγνωρίζουν, κανέναν άλλο Θεό δεν ξέρουν, ενώ από την άλλη, εταίροι μας και σοβαροί επενδυτές, ζητούν αιματηρές θυσίες, ως απόδειξη της βούλησής μας για αλλαγές, για αξιοπιστία.

Το παιχνίδι λοιπόν είναι γνωστό. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει την κάθε χώρα ξεχωριστά από τις δικές της ευθύνες. Και η ευθύνη της Ελλάδας, ευθύνη όλων μας, είναι σήμερα να συμμαζέψουμε την οικονομία μας και να σταματήσουμε να δίνουμε αφορμές που διευκολύνουν όσους, είτε από πολιτική σκοπιμότητα, είτε από απληστία, επιτίθενται στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Γι” αυτό, μετατρέψαμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της χώρας, με ριζικές αλλαγές, που αντιμετωπίζουν σε βάθος χρόνιες παθογένειες. Είναι ένα Πρόγραμμα που νοικοκυρεύει την οικονομία, αντιμετωπίζει το έλλειμμα και το χρέος, βάζει τη χώρα σε νέα τροχιά βιωσιμότητας και ανάπτυξης.

Είναι το πιο άρτιο και ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, που παρουσίασε ποτέ η χώρα. Ένα Πρόγραμμα που έγινε θετικά δεκτό τόσο από τους Έλληνες πολίτες, όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Ένα Πρόγραμμα, το οποίο θα επικυρώσει μεθαύριο, Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το οποίο κάνουμε μεγάλες τομές και αλλαγές, πάντα με τρόπο δίκαιο για τους Έλληνες πολίτες, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους.

Όμως σήμερα, κυρίες και κύριοι, η χώρα μας δέχεται επίθεση. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, σ” ένα ευρύτερο διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι, που στόχο έχει, όπως είπα, και το ίδιο το ευρώ. Εξαιτίας πάντα των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος, έχει γίνει η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης.

Αποτέλεσμα, οι όροι δανεισμού του μεγάλου δημοσίου χρέους μας να γίνονται κάθε μέρα και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία, ν” ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιων αλλαγών, αλλά και απαραίτητων προσαρμογών. Να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του Ελληνικού λαού.

Είναι εθνικό χρέος να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Σήμερα, τώρα και άμεσα, να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να σπρώξουν τη χώρα μας στο γκρεμό. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί, για να μην επιτρέψει σε αυτό τον κίνδυνο να γίνει πραγματικότητα.

Ξέρουμε ότι οι πολίτες στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες, γιατί όσα κάνουμε βασίζονται σ” ένα αίσθημα δικαίου. Γιατί όλους αυτούς τους μήνες, έχουν δει και δείγματα γραφής. Ζητάω λοιπόν απ” όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να μας στηρίξουν σ” αυτή την εθνική προσπάθεια. Και μάλιστα, σας καλώ αύριο σε διμερείς συναντήσεις, τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής, για να σας ενημερώσω και να ζητήσω και τη συμπαράστασή σας στη στήριξη αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζουμε ότι χρήματα υπήρχαν, και πολλά. Απλώς, το πού πήγαν ήταν το μεγάλο ερώτημα. Πού πήγαν 100 δισεκατομμύρια.

Γελάτε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Εκατομμύρια δις επιπλέον στο χρέος του κράτους σήμερα. Και μας αντιμετωπίζουν ως αναξιόπιστους όταν ζητάμε δάνεια στο εξωτερικό. Εσείς, δεν ντρέπεστε γι” αυτή την πολιτική σας; Εσείς, δεν έχετε καμία αίσθηση για ν” απολογηθείτε και γελάτε γι” αυτό το θέμα;

Πού πήγαν λοιπόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ, που αυξήθηκε το χρέος επί των ημερών σας; Τα ελλείμματα; Στο 12,7%.

Αλλά, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πέραν των χρημάτων, αυτό που χαρακτήρισε την πολιτική σας, αυτή η διαφθορά η οποία υπήρξε, δημιούργησε μια αντίληψη διακυβέρνησης, που έδινε το σήμα, το παρασύνθημα, σε ολόκληρη την κοινωνία, ότι η ανομία και η αυθαιρεσία είναι ανεκτή και μάλιστα, προτιμητέα. Αυτό δυσκόλεψε, αδίκησε την ελληνική οικογένεια, αδίκησε τον σωστό και τον αδύναμο, με επιπτώσεις στην καθημερινή ποιότητα ζωής, όπου το δικαίωμα, μέσα από αυτή τη διαφθορά, γίνεται προνόμιο όσων έχουν ή μπορούν να συναλλαγούν με την ισχύ τους, από την υγεία μέχρι την παιδεία, από την απλή αδειοδότηση μιας κατοικίας, μέχρι την άδεια για επένδυση μιας επιχείρησης.

Βεβαίως, η εκτεταμένη διαφθορά χτυπά άμεσα και τα έσοδα των Ταμείων, κρατικών και Ασφαλιστικών όπου ο φορολογούμενος λέει απλά: «μιας και αυτοί εκεί πάνω», εμείς δηλαδή, οι πολιτικοί, «κάνουν πάρτι με τα λεφτά του Δημοσίου, φτιάχνουν offshore και μοιράζουν δουλειές σε φίλους και «ημετέρους», εγώ γιατί να είμαι το κορόιδο;»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γι” αυτό η πάταξη της διαφθοράς είναι και ζωτική οικονομική ανάγκη. Γιατί η διαφθορά και η αδιαφάνεια στη χώρα μας είναι πια βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξή μας, συνυφασμένες και με το λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, που απομυζά χρόνο και χρήμα από την επιχειρηματικότητα, αλλά και τις σωστές υπηρεσίες.

Τα τελευταία χρόνια, όσο κατρακυλούσε η θέση μας σε θέματα διαφάνειας, κατρακυλούσε παράλληλα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Και εκεί βρεθήκαμε στην 71η θέση το 2009, από την 35η του 2003.

Από την πρώτη στιγμή, κηρύξαμε τον πόλεμο στη σπατάλη παντού. Από τις αχρείαστες και πολυδάπανες Επιτροπές, έως τα πολυπληθή δαπανηρά Διοικητικά Συμβούλια κρατικών εταιρειών. Από τις φαύλες προσλήψεις στο Δημόσιο από το παράθυρο, έως τις προκλητικές αμοιβές στελεχών, σε φορείς που χρηματοδοτούνται από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Με τον Προϋπολογισμό του 2010, κάναμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα της μεγάλης στροφής στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας. Όμως, δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση, αν δεν γυρίσουμε σελίδα, αν δεν δούμε την κρίση ως ευκαιρία ριζικών ανατροπών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήδη στον τομέα αυτό, κάναμε τρεις μεγάλες τομές: ΑΣΕΠ, ανάρτηση αποφάσεων στο διαδίκτυο και Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία. Και δεν περιοριζόμαστε σ” αυτές. Ήδη, συγκροτήθηκε ειδική Υποεπιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ώστε στις αμυντικές μας δαπάνες – είναι και αυτές που χρειάζεται η χώρα – να παίρνονται αποφάσεις με διαφάνεια, μέσα από ανοικτές διαδικασίες.

Συστήθηκαν Εξεταστικές Επιτροπές, το γνωρίζετε. Και ξεκαθαρίζω ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές δεν είναι ρεβανσισμός, δεν είναι τακτικισμός, δεν είναι επικοινωνιακό κόλπο, όπως αυτά στα οποία μας συνήθισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ζωτική ανάγκη να δούμε κατάματα την αλήθεια, να πούμε κατάματα την αλήθεια που χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες. Το χρωστάμε και στους νέους της χώρας.

Πέρσι, μετά τα γεγονότα της βίας στο κέντρο της Αθήνας, όταν με κάλεσε ο κ. Καραμανλής, μου ζήτησε να καταδικάσω τη βία. Το είχα ήδη κάνει και δεν είχα κανένα πρόβλημα, διότι δεν θεωρώ ότι η βία χωράει σε μια δημοκρατική χώρα.

Μάλιστα, πήραμε και πρωτοβουλίες ως ΠΑΣΟΚ ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Όμως, του είπα κάτι πολύ απλό, όχι για να δικαιολογήσω τη βία, ότι πρέπει να κατανοήσουμε την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, που έχει εκθρέψει αυτή την αποξένωση των νέων απέναντι σε μας και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Ότι βλέπει ο νέος σήμερα ένα αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα, με τη συστημική διαφθορά, τη συστημική αδικία.

Η νεολαία ζητά να δει μια κοινωνία δικαίου και διαφάνειας. Είναι σύμμαχός μας στη μεγάλη ανατροπή που χρειάζεται η χώρα. Η αδιαφάνεια είναι η αιτία για την απαξίωση των θεσμών μας και του ίδιου του πολιτικού συστήματος.

Είναι και η πιο σημαντική αιτία για την καχυποψία των πολιτών απέναντι στο κράτος και, τελικά, είναι ο λόγος που τους οδηγεί να μην πιστεύουν σε τίποτα. Να χάνουν την αίσθηση της συλλογικότητας, να αποθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε κοινές προσπάθειες.

Τα όσα κάναμε μέχρι τώρα, ήταν μόνο η αρχή. Αναφέρω επιγραμματικά τα επόμενα βήματα. Το νομοσχέδιο που θα φέρουμε άμεσα στη Βουλή, για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης και την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων.

Η Βουλή πλέον θα έχει καθοριστικό λόγο στην επιλογή της διοίκησης της Δικαιοσύνης, γιατί θέλουμε τη Δικαιοσύνη πραγματικά ανεξάρτητη, για να κόψουμε οριστικά τον πειρασμό της χειραγώγησης εκ μέρους της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας.

Την αλλαγή του πόθεν έσχες, με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, η ύπαρξη των οποίων ενσυνείδητα αποκρύβεται.

Τη θεσμοθέτηση ποινής έκπτωσης των μελών της Κυβέρνησης, Υφυπουργών, βουλευτών, γενικών και ειδικών γραμματέων των Υπουργείων από το αξίωμά τους, εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε off shore εταιρείες. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους επικεφαλής των Αυτοδιοικήσεων πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Το νομοσχέδιο που θα φέρουμε πολύ σύντομα για την επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποκαλυφθούν πράξεις διαφθοράς.

Τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα, με την αλλαγή στο νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, του μαύρου χρήματος και, βέβαια, του οικονομικού εγκλήματος.

Τη ριζική αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του κράτους, με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», για περισσότερη διαφάνεια, καλύτερες και αποκεντρωμένες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Αναφορικά με την ίδια τη Βουλή, όπως έχω δεσμευτεί και προσωπικά, θα αποκτήσει γενικότερο και ισχυρότερο ρόλο, αυτόν που της αρμόζει σε μια σύγχρονη Δημοκρατία.

Η διαφάνεια χρειάζεται ισορροπία μεταξύ των εξουσιών και χρειάζεται ισχυρή Βουλή, με ισχυρούς και αδέσμευτους βουλευτές, με ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Γι” αυτό, καθιερώνουμε τη διπλή ανάγνωση των σχεδίων νόμου ενώπιον των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, τον έλεγχο των μεγάλων δημόσιων συμβάσεων από τις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής, τη θεσμοθέτηση ειδικών διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους. Και εδώ, να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην πρότασή σας κ. Σαμαρά, για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τα θέματα της διαφάνειας. Έχουμε ήδη απαντήσει, επί της ουσίας συμφωνούμε, αλλά γιατί να δημιουργήσουμε μια νέα Επιτροπή, όταν έχουμε ήδη θεσμοθετημένη, διακομματικής σύνθεσης Επιτροπή για τη διαφάνεια, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής; Ελάτε εκεί να συζητήσουμε.

Αναβαθμίζουμε τους υπάρχοντες θεσμούς του Κοινοβουλίου και αν θέλετε, ας ορίσουμε έναν χρονικό ορίζοντα για την τελική κατάθεση των προτάσεών τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι Έλληνες απαιτούν και δικαιούνται ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα, που διασφαλίζει την ανεξαρτησία των πολιτικών από κάθε είδους συμφέροντα. Γι΄ αυτό, το επιστέγασμα της διαφάνειας οφείλει να είναι και η αλλαγή στον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο εκλέγουμε τους αντιπροσώπους μας.

Ο νέος εκλογικός νόμος που φέρνουμε, και για τον οποίο έχουμε εδώ και χρόνια δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες, έρχεται να εξασφαλίσει ακριβώς αυτό, την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, την ανεξαρτησία του βουλευτή μέσα από τις μονοεδρικές περιφέρειες, τη δραματική μείωση του κόστους της προεκλογικής εκστρατείας, την καθημερινή λογοδοσία στο σώμα που μας εκλέγει, αλλά και τον αυστηρότατο έλεγχο στη διαδικασία χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Και σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιο πολύ από ποτέ, χρειαζόμαστε την κοινή προσπάθεια όλων. Κοινή προσπάθεια της Πολιτείας, των πολιτών, των παραγωγικών και υγιών δυνάμεων. Αν δεν αναλάβει σήμερα ο καθένας μας την ευθύνη που του αναλογεί, πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για τη χώρα.

Σε αυτό τον αγώνα, δίνουμε και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Εμείς δεσμευόμαστε, ως Κυβέρνηση και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να οδηγήσουμε ξανά την Ελλάδα σε ήρεμα νερά, να ξαναδώσουμε ασφάλεια και προοπτική στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

Δυστυχώς, η Ελλάδα και το 2004 και σήμερα, βρέθηκε δύο φορές υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία. Ναι, για πρώτη φορά μετά το 1974, με την επιτήρηση, φτάσαμε να χάνουμε σημαντικά περιθώρια της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Αλλά έχουμε και τις διεθνείς αγορές να παίζουν με τη μοίρα μας. Να γίνονται καθοριστικοί παράγοντες του σήμερα και του μέλλοντός μας.

Η προσπάθειά μας δεν είναι απλά να βάλουμε τάξη στη χώρα. Αυτή είναι η προϋπόθεση, για να απαλλαγούμε από την κηδεμονία. Ο αγώνας μας είναι για να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από το βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας.

Είναι εθνικό μας χρέος, ένα χρέος που πληρώνουμε όλοι, έστω και αν οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και εγκληματικές. Αλλά αυτό το χρέος προς την πατρίδα, θα το εκπληρώσουμε, για να μπορούμε και πάλι να ορίζουμε εμείς την τύχη μας. Και ξέρουμε ότι μπορούμε. Ότι η απελευθέρωσή μας από τη θηλιά που σήμερα μας βάζουν, θα σημάνει και το ξεπέταγμα μιας άλλης Ελλάδας, δημιουργικής, μιας Ελλάδας της διαφάνειας και της Δημοκρατίας, μιας Ελλάδας της ανάπτυξης, ιδιαίτερα της πράσινης και της περιφερειακής ανάπτυξης, μιας Ελλάδας της δικαιοσύνης, της κοινωνικής προστασίας, της παιδείας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας.

Καλώ λοιπόν όλους σε κοινή συσστράτευση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, δεν έχουμε τα περιθώρια για μικροδιευθετήσεις και διεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια σήμερα ως έθνος, ως λαός, ως Ελληνισμός, να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις.

Είναι ώρα όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και το αίσθημα αδικίας, που δικαιολογημένα νιώθουμε, να το κάνουμε δύναμη αλλαγής και ανασυγκρότησης της χώρας, της πατρίδας μας.

Ξέρουμε ότι μπορούμε. Ξέρουμε ότι μπορούμε, και αυτό κάνουμε από τις 4 του Οκτώβρη. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για την Ελλάδα της αξιοπιστίας, της διαφάνειας, για την Ελλάδα της ευνομίας και της ταύτισης λόγων και έργων.

Να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των εταίρων της, των ίδιων των πολιτών. Να ξεπεράσει την κρίση και να χαράξει το δρόμο τής αισιοδοξίας. Να πατήσει γερά στα πόδια της και πάλι.

Ελάτε λοιπόν να αποτινάξουμε τις αλυσίδες της επιτήρησης και της κηδεμονίας, που σήμερα μας αιχμαλωτίζουν.

Ελάτε να αποτινάξουμε τις αλυσίδες των πρακτικών και των αντιλήψεων που μας έφεραν ως εδώ, να απελευθερωθούμε από τον εγκλωβισμό στη φαυλότητα, στην αδικία, στο σκοτάδι, στην αδιαφάνεια. Και όλοι θα κριθούμε στην πράξη.

Σας ευχαριστώ.»

Δευτερολογία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς και την επιβολή συνθηκών Διαφάνειας στη δημόσια ζωή

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή τους αρχηγούς των κομμάτων. Πρώτα απ” όλα, βλέπω ότι υπάρχει μια ευρύτατη συμφωνία και συναίνεση, να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεγάλες αλλαγές για τη διαφάνεια στον τόπο.

Τώρα, πώς θα προχωρήσουμε, με ποιες Επιτροπές, νομίζω ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είναι η ενδεδειγμένη και μάλιστα όταν, απ” ό,τι γνωρίζω, υπάρχει και άλλο κόμμα που θέλει να λειτουργήσει αυτή η Επιτροπή και να μη φτιάξουμε μια νέα. Μπορώ να συμφωνήσω όμως κ. Σαμαρά, να βάλουμε ένα χρονικό όριο τον Ιούνιο, ώστε να μπορέσει η Πολιτεία να προχωρήσει σε ό,τι δεν θα έχουμε συμπεριλάβει στα νομοσχέδια τα οποία ήδη προγραμματίζουμε, για να συμπληρωθούν και με νέες προτάσεις και διατάξεις. Νομίζω αυτό είναι ένα θετικό που προέκυψε από αυτή τη συζήτηση.

Δεύτερον, θέλω να διευκρινίσω, το είπε και ο κ. Καστανίδης, όποτε ετέθη από τον κ. Καραμανλή το ζήτημα – γιατί το χρησιμοποιούσε τακτικά ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, όταν μιλούσαμε για διαφθορά, «βομβάρδιζε» το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας για το Χρηματιστήριο – του απαντούσα επιμόνως: «Εμείς είμαστε εκείνοι που θα ψηφίσουμε για την Εξεταστική για το Χρηματιστήριο, αλλά εσείς έχετε την πλειοψηφία. Γιατί δεν φέρνετε στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση για Εξεταστική για το Χρηματιστήριο». Δεν το κάνατε ποτέ.

Και το κάνουμε τώρα εμείς, η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στην Ελληνική Βουλή. Αυτή είναι η αξιοπιστία μας.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, δεν ζήτησα να κάνουν μπλόκα οι αγρότες. Πήγα να συναντήσω εγκλωβισμένους αγρότες στο λιμάνι του Πειραιά, που μετά από 5 χρόνια ελλιπούς και απαράδεκτης πολιτικής και σπατάλης μιας νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πολλών ευκαιριών, είχαν φτάσει πια στην απόγνωση. Πήγα για να τους συναντήσω, να τους μιλήσω, να μιλήσω για τις δικές μας σκέψεις και το πρόγραμμά μας και, βεβαίως, αντιμετωπίστηκαν, και αυτοί και εγώ, με δακρυγόνα.

Και σήμερα, κατανοώ τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες και συμπάσχω, αλλά αν νομίζετε ότι σε 100 μέρες θ” ανατρέψουμε την αγροτική πολιτική, νομίζω όχι απλώς ότι είναι μη ρεαλιστικό, αλλά είναι βεβαίως απλώς αντιπολιτευτικό. Διότι εμείς τηρήσαμε αυτά που έχουμε πει προεκλογικά σε ό,τι αφορά τους αγρότες.

Πρώτα απ” όλα, μιλάμε για μεγάλες αλλαγές. Όχι μερεμέτια. Και αυτό που δεν θα κάνω, αυτό που δεν κάνει η Κυβέρνηση, είναι να κάνει δεκτά συντεχνιακά αιτήματα και μάλιστα σε περίοδο έκτακτης ανάγκης για τη χώρα. Αυτό που δεν θα κάνει, είναι να υποκύψει, με τον τρόπο που υπέκυψε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη συναλλαγή, την πελατειακή διαχείριση των πόρων, σε μερεμέτια χωρίς προοπτική, χωρίς αύριο.

Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στον αγροτικό τομέα. Και είμαστε έτοιμοι, πράγματι, αυτές να τις κάνουμε. Μέσα από το διάλογο, μέσα από τη συμμετοχή, μαζί με τους αγρότες. Γι” αυτό, τους έχουμε καλέσει, αυτή την οργή, αυτή τη διαμαρτυρία τους, να τη μετατρέψουν σε δύναμη αλλαγών και ανατροπών. Και είμαστε κοντά τους.

Έχουμε όμως δείξει και έμπρακτα τη στήριξή μας, όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά, για τις άμεσες ανάγκες, με ρυθμίσεις χρεών, ληξιπρόθεσμων και ενήμερων, που περιλαμβάνουν τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.

Με το ΤΕΜΠΜΕ εντάσσουμε τους αγρότες στη ρύθμιση αυτή, ώστε πράγματι, ναι, να δοθούν χρήματα, αλλά χρήματα για συγκεκριμένο σκοπό, για τις αγροτικές επιχειρήσεις, και για να ρυθμιστούν σημαντικά τους δάνεια, και για να βοηθηθούν επιχειρηματικά.

Επιστροφή ΦΠΑ από το 7% στο 11%.

Αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ.

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ναι, ήταν μέσα στα μέτρα τα οποία πήραμε για την ενίσχυση των συμπολιτών μας.

Χρονοδιάγραμμα για να νομοθετήσουμε ρυθμίσεις για την αγορά των αγροτικών και διατροφικών προϊόντων του ΕΛΓΑ, του αγροτοσυνδικαλιστικού και συνεταιριστικού Κινήματος.

Εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια επίσης στις κοινοτικές επιδοτήσεις. Δεν είχε υπάρξει παρά – νομίζω – 30% της ψηφιοποίησης αυτών των δικαιωμάτων, εδώ και τόσα χρόνια. Και φτάσαμε, σε 100 ημέρες, στο 98% της ψηφιοποίησης. Και στις αρχές Μαρτίου, θα παίρνουν το σύνολο των επιδοτήσεών τους οι αγρότες.

Για την κυρία Παπαρήγα, απλώς να πω ότι δεν έχει υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ αγροτών κατά κύριο επάγγελμα, και μη. Βεβαίως, εκεί πρέπει να φθάσουμε, μέσα από έναν εξορθολογισμό. Προέχει σήμερα η διασφάλιση των κοινοτικών επιδοτήσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Το μητρώο των αγροτών θα αξιοποιηθεί, σε συνδυασμό με το αγροτικό Κτηματολόγιο, αυτό που θα προκύψει από την ψηφιοποίηση, για την εφαρμογή και συμπληρωματικών εθνικών πολιτικών και εθνικών μέτρων στήριξης. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη στήριξη όμως από τους ετεροεπαγγελματίες.

Βεβαίως, χρειάζεται να πάμε και σε μια ανακατανομή υπέρ των νέων αγροτών, που τελικά είναι και η ελπίδα για τις μεγάλες αλλαγές, για ποιοτικά και διατροφικά προϊόντα, γιατί αυτός είναι ο στόχος, να πάμε σε μια ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία, για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική, αλλά και να συνάδει επιτέλους με τον πολιτισμό μας και με τις ανάγκες και του τουρισμού μας.

Μιλήσατε για αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ σε 100 μέρες, όταν η Νέα Δημοκρατία, μέσα σε 6 χρόνια κατάφερε δύο φορές να μας βάλει σε επιτήρηση. Μας είπατε ότι ξέραμε την κατάσταση. Είχα ρωτήσει δημοσίως τον κ. Καραμανλή για την κατάσταση της οικονομίας και ο ίδιος αρνήθηκε να μου απαντήσει.

Ακούσαμε έκκληση για μέτρα. Ακούσαμε έκκληση για μέτρα προεκλογικά από τον κ. Καραμανλή. Ακούσαμε έκκληση για μέτρα από τον κ. Σαμαρά σήμερα. Δεν ακούσαμε, γιατί 6 χρόνια αυτή η παράταξη δεν προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές σε αυτή τη χώρα, που ήταν απαραίτητες για τον τόπο.

Το μόνο που είδαμε ήταν να ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία και βεβαίως να πηγαίνει σε άγνωστους προορισμούς. Και αν σήμερα δεν υπάρχει αξιοπιστία, δεν είναι λόγω της νέας Κυβέρνησης, που με ανακούφιση μας είδαν οι εταίροι μας, αλλά λόγω της διγλωσσίας 6 ετών. Άλλα λέγατε, άλλα κάνατε.

Απουσία της Ελλάδας διεθνώς, απουσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παρουσία με χλιδή. Κι όταν τα βρήκατε σκούρα, τραπήκατε σε άτακτη φυγή. Και αναλάβαμε εμείς.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αναλάβαμε την κυβέρνηση, όχι για να στρογγυλοκαθίσουμε στις καρέκλες της εξουσίας, αλλά για να λάβουμε την ευθύνη να βγάλουμε τον τόπο από το αδιέξοδο, στο οποίο εσείς φέρατε αυτή την οικονομία και αυτή την κοινωνία.

Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας πλήρως. Κι αν υπάρχουν φωνές, δεν είναι διαφορετικές γραμμές. Είναι η κοινή αγωνία και η ενότητα αυτού του Κινήματος, για να προχωρήσουμε με ευθύνη και να βγάλουμε τον τόπο απ” αυτή την περιπέτεια.

Μιλήσατε για αξιοπιστία. Μπορούσα να σας φέρω πολλά παραδείγματα, δεν είναι ίσως η στιγμή ν” αναφερθούμε στο παρελθόν -σωστά είπε ο κ. Καρατζαφέρης, να μην αναφερόμαστε στο παρελθόν.

Ναι, αλλά από την άλλη μεριά κ. Καρατζαφέρη, πρέπει να λέγονται μερικά πράγματα, όχι για αντιπολιτευτικούς λόγους, όχι για να μεταφέρουμε ευθύνες από τον έναν στον άλλον, αλλά για να καταλάβουμε ποια είναι τα αίτια. Και επιτέλους, να δει ο Ελληνικός λαός ότι αυτά εμείς τα αλλάζουμε και παίρνουμε αποφάσεις για να πηγαίνουμε προς τα εμπρός.

Διότι πώς να μιλάμε για αξιοπιστία, όταν είχαμε ένα πλήρως εκτροχιασμένο έλλειμμα, με διαδοχικές αναθεωρήσεις; Το 2009, θυμάστε, ψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό με έλλειμμα 2%. Έφτασε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αυτό το οποίο εσείς καταθέσατε, το δικό σας, το περσινό, 3,7%, τον Ιούνιο 6%, στο τέλος του έτους 12,7%.

Ασφαλιστικά Ταμεία: Από 850 εκατομμύρια το 2008, χρειαστήκαμε 2,47 δις ευρώ έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή τα τριπλάσια, για να δώσουμε τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου και το δώρο των εορτών.

Μιλήσατε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Πολύ σημαντικό. Ξέρετε όμως ότι άλλα προγράμματα έχει το Υπουργείο Οικονομικών, άλλα το Υπουργείο Εσωτερικών; Τα νοσοκομεία έχουν διαφορετικά προγράμματα και βεβαίως δεν εφαρμόζονται και δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ξέρετε ότι το πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ, που είναι ακριβώς για τη Δημόσια Διοίκηση, το βρήκαμε να κλείνει, διότι δεν είχε γίνει ο διεθνής διαγωνισμός και έπρεπε να επεκτείνουμε τη σύμβαση; Θα έμενε το Δημόσιο δηλαδή, στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς δημόσιο σύστημα πληροφοριακής διαχείρισης.

Στο ΕΣΠΑ, διοικητική μεταρρύθμιση. Απορρόφηση μόνο 0,46% του συνολικού ποσού.

Επενδύσεις: Βρήκαμε 2.700 αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου, χωρίς απάντηση.

ΕΟΤ: Μηδενικός έλεγχος.

Συνολικά χρέη οφειλών προς τρίτους: 10 εκατομμύρια ευρώ.

Υποδομές: Χρέη και δάνεια ύψους 4,5 δις ευρώ.

Ο ΟΣΕ από 2,9 δις ευρώ έλλειμμα, 9,2 δις ευρώ έλλειμμα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έκανε τίποτα για τα δικαιώματα. Βρήκαμε όμως εκτός πλαισίου διαδικασία προσλήψεων 1.270 ατόμων, συνολικής δαπάνης 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαφημιστικές καμπάνιες για τον τουρισμό: Συστηματική κατασπατάληση, που μας οδήγησε σε χρέη πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικές καμπάνιες που όμως δεν πληρώθηκαν, «φεσώνοντας» κυριολεκτικά ξένους Οργανισμούς και, βεβαίως, κάνοντας αντί για διαφήμιση της Ελλάδας, αυτή την εποχή, δυσφήμιση της Ελλάδας και του τουρισμού μας.

Και βέβαια, υπάρχουν και τα τραγελαφικά. Μερικά μικρά, αλλά που δείχνουν μια αντίληψη: 70.000 ευρώ ένας Γενικός Γραμματέας για ν” αποκτήσει πόρτα υψίστης ασφαλείας. Συνεργάτες Υπουργού να μοιράζουν 80 κινητά τηλέφωνα. Υπουργός προηγούμενης Κυβέρνησης, που διέθεσε 10 ημέρες πριν τις εκλογές υπηρεσιακά αυτοκίνητα σε Δήμους της εκλογικής του περιφέρειας.

Θα περίμενα λοιπόν να υπάρχει ένας λόγος αυτοκριτικής γι” αυτή την κατάσταση στην Ελλάδα, που το 2004 είχε κύρος, ισχύ, σταθερότητα και ανάπτυξη, ενώ κατέρρευσε πλήρως η εικόνα μας, μαζί με την οικονομία, το 2009. Και φταίνε οι 100 μέρες του ΠΑΣΟΚ, που έχουμε κάνει περισσότερα απ” ό,τι κάνατε εσείς σε 6 χρόνια;

Θέλω επίσης, κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο της οικονομίας, να προσθέσω ότι ο Υπουργός Οικονομικών έστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής την έκθεση της Ανεξάρτητης -το τονίζω, Ανεξάρτητης- Επιτροπής που συστήθηκε για την εξέταση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας. Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, με τη λεγόμενη και ψευδεπίγραφη δημοσιονομική απογραφή του 2004, όπου τότε είχα ζητήσει να υπάρξει διαφάνεια, να γίνει μέσα από διαδικασίες θεσμοθετημένες, αλλά εσείς σε 15 ημέρες στείλατε το λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς προχωρήσαμε σε σύσταση αυτής της Ανεξάρτητης Επιτροπής, με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας και κοινωνικών φορέων, για να έχουμε μία πραγματικά αντικειμενική αποτίμηση του τι συνέβη. Το πόρισμα, σαφές: Τα στοιχεία που είχε στείλει η προηγούμενη Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά στοιχεία, δεν ενσωμάτωναν και τη μεγάλη επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών από την αρχή του έτους, την κατάρρευση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και την πελατειακή εκτίναξη της σπατάλης στο Δημόσιο.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να κρύψει την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση. Και αναρωτιόμαστε μετά, γιατί βλέπουν την Ελλάδα ως αναξιόπιστη χώρα. Διότι ξέρετε, στο εξωτερικό, παρ” ότι αλλάζουν οι κυβερνήσεις, δεν υπάρχει η αίσθηση αν είσαι Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Είσαι Έλληνας. Και δυστυχώς, καταφέρατε να φέρετε την Ελλάδα σε μια θέση αναξιοπιστίας «στα μάτια» πολλών θεσμών στο εξωτερικό.

Πολύ γρήγορα, θα αναφερθώ σε 2-3 άλλα θέματα τα οποία θίχτηκαν. Όχι, δεν πολώνουμε τον Ελληνικό λαό για τα θέματα της μετανάστευσης. Εγώ βλέπω περισσότερο εσείς να πολώνεται τον Ελληνικό λαό, διότι εμείς αυτό που και πάλι λέμε είναι και εδώ ευνομία. Διότι σήμερα, η Ελλάδα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι. Γι” αυτό, λέμε από τη μια μεριά να υπάρχει ισχυρή επιτήρηση των συνόρων, αλλά από την άλλη μεριά, να εντάξουμε επιτέλους παιδιά και ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας, και έχουν δικαίωμα να αισθανθούν και αυτοί ότι είναι ισότιμοι με όλους τους πολίτες της χώρας.

Θέλουμε να στηρίξουμε με αυτό τον τρόπο, και θα στηρίξουμε, και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μας. Και μάλιστα, όχι μόνο τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και την επιχειρηματικότητα, ακόμα και τον Ελληνικό Στρατό.

Θέλω επίσης να σας πω, θα έχουμε την ευκαιρία διότι έχετε καταθέσει προ ημερησίας διάταξη κ. Καρατζαφέρη, ότι ο κ. Γκουτιέρες, ο πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, που ήταν εδώ προχθές, επειδή έκανε παρόμοιες ενέργειες στην Πορτογαλία, μου είπε ότι τα γκέτο που υπήρχαν, γιατί υπήρχαν και εκεί γκέτο μεταναστών, εξαφανίστηκαν μετά από τη σοβαρή προσπάθεια ένταξης αυτών των μεταναστών στην Πορτογαλία. Και βεβαίως, κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε.

Μας κατηγορήσατε ότι δεν έχουμε πρόγραμμα. Μα εμείς φέραμε μέσα σε λίγες εβδομάδες ένα ολόκληρο και αναλυτικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης, και το ονομάζουμε και Ανασυγκρότησης, διότι είναι και Ανασυγκρότησης. Γιατί το πρόβλημα, βεβαίως, πολύ σωστά, δεν είναι το ίδιο με την Ιρλανδία, δεν είναι το ίδιο με άλλες χώρες. Εμείς έχουμε σοβαρά θεσμικά ζητήματα.

Γι΄ αυτό, όταν μιλάμε, είναι εύκολο να πούμε ότι κόβουμε τα επιδόματα, και πράγματι κόβουμε από τα επιδόματα, αλλά δεν είναι εκεί τελικά το πρόβλημα. Αυτά είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης, όμως τα προβλήματα είναι βαθύτερα. Και εδώ, θέλω τη στήριξη και αν θέλετε την τόλμη σας να στηρίξετε τις μεγάλες αλλαγές, τις οποίες κάνουμε, οι οποίες είναι και μακροχρόνιες.

Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι μεγάλη αλλαγή, είναι μια αλλαγή του ελληνικού κράτους. Και πρέπει να στηριχθεί, για να σπάσουμε ακριβώς αυτόν τον συγκεντρωτισμό, την πελατειακή αντίληψη και τη γραφειοκρατία που υπάρχει στο ελληνικό κράτος.

Ο εκλογικός νόμος έχει στόχο να φύγουμε από το μαύρο χρήμα. Δεν υπάρχει κανένα ιδανικό σύστημα, υπάρχουν όμως καλύτερα συστήματα, για να τερματίσουμε αυτό τον ανταγωνισμό μεταξύ υποψηφίων του ίδιου κόμματος και να δούμε το θέμα της Δημοκρατίας, βεβαίως, μέσα στο κόμμα. Να υπενθυμίσω ότι η πρότασή μας δεν προέκυψε στα καλά καθούμενα. Είναι μια συζήτηση που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, περί μονοεδρικών περιφερειών και περιφερειακής λίστας, ακριβώς για να χτυπήσουμε την εξάρτηση, τις αθέμιτες πρακτικές, το μαύρο χρήμα, για να μην διαιωνίζουμε την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Και βεβαίως, αυτό θα ξεβολέψει και εμάς. Αλλά αν τελικά, δεν δείξουμε εμείς ότι ξεβολευόμαστε, για να αλλάξει επιτέλους και το πολιτικό σύστημα στη χώρα, πώς θα πείσουμε τον Έλληνα πολίτη ότι χρειάζεται και ο ίδιος να συμβάλει σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές;

Και δεν νομίζω να θέλει κανείς να πάμε και πάλι το 2013 σε εκλογές, με τις τεράστιες περιφέρειες, όπου πάλι τα κόμματα δεν θα ελέγχουν τη χρηματοδότηση και βεβαίως θα είναι αναγκασμένοι οι υποψήφιοι να μπαίνουν σε πελατειακές εξαρτήσεις, είτε από συμφέροντα, είτε από Μέσα Ενημέρωσης, για να μπορέσουν να εκλεγούν.

Κρίνεται η στάση μας και εδώ. Έχουμε σειρά άλλων μεγάλων θεμάτων. Το φορολογικό νομοσχέδιο, η εισοδηματική πολιτική, είναι θέματα μεγάλων αλλαγών, τα οποία ξεδιπλώνονται με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και βεβαίως, και εδώ χρειάζεται ευρύτατη συναίνεση, ώστε να διαμορφώσουμε ένα σύστημα δίκαιο, είτε είναι η εισοδηματική πολιτική, είτε είναι το φορολογικό σύστημα, για να αισθάνεται επιτέλους αυτή την ευνομία και το αίσθημα δικαίου ο Έλληνας πολίτης.

Θέλω, πριν κλείσω, να πω πως σε ό,τι αφορά την Τουρκία, έχω ζητήσει από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δρούτσα, να είναι σε επαφή – νομίζω ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή – με τα γραφεία σας και είναι έτοιμος να έρθει με την επιστολή, για να τη δείτε την επιστολή. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Και βεβαίως, να υπενθυμίσω ότι επί ημερών μου δημιουργήσαμε, διαμορφώσαμε και ψηφίσαμε τη διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση των μεταναστών, κάτι το οποίο είχε ξεχάσει βεβαίως έξι χρόνια η Νέα Δημοκρατία, έως ότου χρειάστηκε και σας το υπενθυμίσαμε. Αυτό θα είναι πράγματι ένα από τα μεγάλα θέματα συζήτησης με τη γείτονα χώρα.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι, πολύ σωστά ειπώθηκε, ότι η οικονομική κρίση, που είναι και θεσμική κρίση, οπωσδήποτε δημιουργεί στη χώρα μας την αίσθηση μιας μεγαλύτερης – αν θέλετε – αδυναμίας και σε θέματα που είναι εθνικής σημασίας.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά οπωσδήποτε, το να κλείσουμε το κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης, της επίθεσης απέναντι στην Ελλάδα, είναι εθνικό χρέος και γι” αυτό τον λόγο. Για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε και πάλι τη χώρα μας, για να είμαστε αξιόπιστοι διεθνώς και για να μην έχουμε περιπέτειες άλλου είδους.

Θέλω, παρά την κριτική που έγινε, να πω ότι εκτιμώ τη διάθεσή σας κ. Σαμαρά, και των άλλων, για συναίνεση. Φωνάζετε για μέτρα, «μέτρα τώρα». Περιμένω λοιπόν, καθώς ξεδιπλώνεται το Πρόγραμμά μας, ένα Πρόγραμμα ριζοσπαστικό, ένα Πρόγραμμα που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα και δυσκολίες αυτού του τόπου, το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, να στηρίξετε τις μεγάλες αυτές αλλαγές.

Μεγάλες αλλαγές, που δεν είναι προσωρινές, που βάζουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο, για να μπορέσουμε επιτέλους να απελευθερώσουμε τη χώρα από δουλείες, πρακτικές και αντιλήψεις και να διαμορφώσουμε θεσμούς ευνομίας, Δημοκρατίας και ανάπτυξης.

Σας ευχαριστώ.»

Τριτολογία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς και την επιβολή συνθηκών Διαφάνειας στη δημόσια ζωή

«Καταλαβαίνω τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Σαμαρά, να υπερασπίσει με ακροβατισμούς τη δημοσιονομική πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης. Θέλω, απλώς για την ιστορία, να πω πολύ απλά, για τα χρέη των νοσοκομείων, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν τα έγραψε καν στον Προϋπολογισμό. Και μάλιστα, ενώ στη Βουλή παραδεχόταν ότι ήταν 5,2 δις, τις ίδιες μέρες, έστειλε επίσημη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι ήταν 2,2 δις ευρώ. Τόση ήταν η αξιοπιστία της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», συμφωνούμε. Και αρμοδιότητες, και πόρους. Αυτός είναι ο στόχος μας, για να έχουμε πραγματικά μια Αυτοδιοίκηση και μια Περιφερειακή Διοίκηση, η οποία θα είναι και δημοκρατική, και ισχυρή, και με δυνατότητες. Ελάτε λοιπόν με τις προτάσεις σας, για να δούμε την τελική διαμόρφωση αυτού του νέου χάρτη της διοίκησης στη χώρα μας.

Για την Τουρκία: Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθώ, που θα συναντηθούμε με την Τουρκία. Εγώ πέρασα 8 χρόνια από το Υπουργείο Εξωτερικών, και 8 χρόνια είχα πολλές επαφές και συναντήσεις. Και θέλω να πω το εξής: Η λογική, η αντίληψη ότι δεν συναντιέσαι, δεν κάνεις συνομιλίες, επειδή αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι υποκύπτεις, είναι μια λογική φοβική. Επειδή αυτό υπάρχει ως υπονοούμενο, «τι συζητάτε με τους Τούρκους».

Μα, με συγχωρείτε, εμείς όταν συζητάμε με τους Τούρκους, συζητάμε για το δίκιο της Ελλάδας. Αυτό υπερασπιζόμαστε και αυτό θα υπερασπιζόμαστε. Και δεν έχουμε κανένα φόβο να συναντηθούμε με τον οποιονδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Θέλω να ξέρετε ότι προϊόν της πολιτικής μας ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της μεταπολίτευσης, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κύριε Τσίπρα, επιβεβαιώσατε ότι δεν βρήκατε στο διαδίκτυο την ομιλία μου, το επιβεβαιώσατε με τη δευτερολογία σας, ή βεβαίως, απλά δεν ακούσατε τι είπα εκεί για τα ευρωομόλογα. Αν ακούσετε την ομιλία μου, θα δείτε ότι και εκεί, δημοσίως, ενώπιον όλων, μίλησα και εγώ για τα ευρωομόλογα. Να άλλη μία δυνατότητα συμπόρευσης των δύο κομμάτων μας, που βεβαίως εσείς, αυτή τη στιγμή, φοβόσαστε να κάνετε σε πολλά θέματα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αγροτών: Νέοι αγρότες, 2004-2009, πάνω από 1.100 επενδυτικά σχέδια, πάνω από 2.500 νέοι, πρόγραμμα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είχε καταβληθεί η 2η δόση. Ούτε οι επενδύσεις για τα προγράμματά τους. Ακριβώς αυτό δημιουργούσε αυτή την πελατειακή λεία, που χρησιμοποιούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση για ν” αποσπά, να εκβιάζει ψήφους, σε πάρα πολλούς τομείς.

Εμείς, αμέσως αντιμετωπίσαμε αυτό το πρόβλημα και δώσαμε τα χρήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Πληρώσαμε το σύνολο των υποχρεώσεων που είχε η Πολιτεία απέναντί τους.

Γι” αυτό θέλω και από εδώ, από το βήμα της Βουλής, και πάλι να απευθυνθώ σε όλους τους αγρότες, ιδιαιτέρως στη νέα γενιά, για να ξέρουν ότι προσωπικά εγγυώμαι ότι θα είμαι κοντά τους στη μάχη να φτιάξουμε μια νέα αγροτική οικονομία.

Θα είμαι κοντά τους. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά να ξέρουν ότι είμαι κοντά τους. Και τους καλώ και πάλι, αυτή τη δύναμη διαμαρτυρίας, να τη μετατρέψουν σε μια δύναμη ανατροπής. Μια δύναμη ανατροπής, που θα αξιοποιήσει η χώρα σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή.

Τέλος, για να μην υπάρχουν ανακρίβειες, σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, θα ήθελα να πω πολύ απλά: υπάρχει μια πολύ εύκολη ρητορεία και ένας λαϊκισμός, που μπερδεύει τα πράγματα και πάνω σ” αυτό χτίζεται και ο φόβος. Δεν μιλήσαμε για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Μιλήσαμε για το δικαίωμα των μεταναστών, που είναι νόμιμοι στη χώρα, να διεκδικήσουν να είναι Έλληνες πολίτες.

Έχουμε νέα παιδιά, τα οποία δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα. Η πατρίδα τους είναι η Ελλάδα. Και τους έχουμε κάνει πολίτες β” κατηγορίας, δημιουργώντας ένα κοινωνικό πρόβλημα και μια πιθανή κοινωνική έκρηξη. Αυτά τα παιδιά θέλουν θαλπωρή. Πρέπει να τους κάνουμε να αισθανθούν πραγματικά Έλληνες. Και είμαι σίγουρος ότι θα είναι από τους καλύτερους πολίτες αυτής της χώρας.

Για την ταυτότητά μας, μη φοβόμαστε τους μετανάστες. Αλλά τις δικές μας επιλογές. Θα είναι η ταυτότητα της χώρας μας ταυτισμένη με την κομπίνα, τη δήθεν καπατσοσύνη, τη μαγκιά, την αδιαφάνεια, τον παρασιτισμό; Ή θα είναι η ταυτότητά μας, ταυτότητα δημιουργίας, καινοτομίας, παραγωγής, δικαιοσύνης, πρωτοβουλίας και ανθρωπιάς, και τελικά διαφάνειας και αξιοπιστίας; Μια Ελλάδα των αξιών;

Στη μάχη της διαφάνειας κρίνεται, ναι, η ελληνική ταυτότητα. Και χαίρομαι που απόψε υπήρξε, παρά τις αντεγκλίσεις, μια ουσιαστική πολιτική βούληση όλων των κομμάτων, να προχωρήσουν επιτέλους, για να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στο θέμα της διαφάνειας.

Μακάρι και στις άλλες μεγάλες αλλαγές που θα φέρουμε εδώ, σ” αυτό το Κοινοβούλιο, στον οίκο της Δημοκρατίας, να υπάρξει τέτοια συναίνεση.

Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου