Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Καρχιμάκης: Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμιστικές τομές της κυβέρνησης Παπανδρέου



Την ανάγκη αλλαγής ρότας στην οικονομία επισημαίνει σε άρθρο του ο Μιχ. Καρχιμάκης ζητώντας να εφαρμοστούν επιτέλους οι μεταρρυθμιστικές τομές της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Διαβάστε το άρθρο του κ. Καρχιμάκη:


Στην οικονομία όπως και σε οποιονδήποτε άλλον τομέα δεν μπορείς να είσαι με όλους και με όλα. Κάποιους πρέπει να υπερασπιστείς και με άλλους να συγκρουστείς. Εμείς επιλέγουμε την σύγκρουση με όλους εκείνους, οι οποίοι λειτουργούν ως «τροχοπέδη» για τη δημιουργία νέου πλούτου στην χώρα, όλους εκείνους που παρασιτούν εις βάρος των ευρύτερων λαϊκών μαζών. Αντίθετα επιλέγουμε να γίνουμε η «ασπίδα» του μη προνομιούχου, αυτού που επλήγη άδικα από την κρίση.
Δεν είναι δυνατόν να την πληρώνουν πάντα τα μόνιμα θύματα της κρίσης
Δεν είναι δυνατόν να πλήττονται μονάχα οι αδύναμοι, τα μόνιμα θύματα της κρίσης. Η συγκυβέρνηση με νόμο, αποφάσισε πρακτικά την απαλλαγή των φοροφυγάδων που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό μέχρι το 2012. Αντίθετα με αυτούς που θεώρησαν σημαντικότερη την προστασία ορισμένων «εταίρων» από την άντληση τουλάχιστον 30 δις ευρώ. Εμείς επιζητούμε τον αναδρομικό έλεγχο των εμβασμάτων του εξωτερικού από το 2000 και μετά.
Έτσι θα δώσουμε νέα πνοή στην οικονομία μας μεταφέροντας το βάρος της κρίσης από τον μη προνομιούχο στους κακώς έχοντες και κατέχοντες.
Ας ανοίξουμε έναν εθνικό διάλογο με τη Δικαιοσύνη
Η δικαιοσύνη είναι μια δύναμη που μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν ένα εκατομμύριο ανεκδίκαστες φορολογικές και αναπτυξιακές υποθέσεις. Οφείλουμε να ανοίξουμε έναν εθνικό διάλογο με τη δικαιοσύνη βασιζόμενο σε 3 πυλώνες:
1) Την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εκδίκαση των εκκρεμουσών υποθέσεων
2) Την άμεση δημοσίευση όλων των υποθέσεων οικονομικού ενδιαφέροντος που έχουν εκδικαστεί.
3) Την καλύτερη μηχανοργάνωση για τη γρήγορη ολοκλήρωση των δικών με αναπτυξιακό χαρακτήρα
Αλλιώς, πώς μπορούμε να μιλάμε για εργασία, πώς μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη;
Στη δύσκολη αυτή περίοδο για την χώρα απαιτείται συστράτευση και συντονισμένη προσπάθεια πρώτα και κύρια από τους θεσμούς.
Να εφαρμοστούν επιτέλους οι μεταρρυθμιστικές τομές της Κυβέρνησης Παπανδρέου
Να εφαρμοστεί επιτέλους πληθώρα νόμων της κυβέρνησης Παπανδρέου που θα συγκρούονταν με τις πρακτικές του εγχώριου οικονομικού κατεστημένου. Έτσι τα έσοδα από τις νομοθετικές αυτές τομές θα επέτρεπαν την ορθολογική φορολογία των πολιτών, αντί των εφαρμοζόμενων φορομπηχτικών πολιτικών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο νόμος για τις τριγωνικές συναλλαγές τον οποίο με συνοπτικές διαδικασίες κατήργησε η δεξιά ή ο ακόμα ανενεργός νόμος για το λαθρεμπόριο πετρελαίου.
Να Δεσμευτούμε για την θέσπιση θεσμών ενάντια στην διαφθορά.
Ένα από τα βασικά αίτια της κρίσης, και της μη έγκαιρης αντιμετώπισης της ήταν η αδιαφάνεια σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας του κράτους.
Εμείς δεσμευόμαστε για τη θέσπιση θεσμών που θα εγγυώνται τη διαφάνεια. Όλα στο φως για να μην υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των παραπάνω νοσηρών φαινομένων.
Είμαστε έτοιμοι με ένα δικό μας Ελληνικό Σχέδιο να δεσμευτούμε ότι σε ένα συγκεκριμένο διάστημα όλες οι επαφές του πολίτη με το Δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά και με διαφάνεια, ώστε να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες συναλλαγής, διαφθοράς και εκβιασμών
Είμαστε έτοιμοι με ένα δικό μας Ελληνικό Σχέδιο να δεσμευτούμε ότι όλα τα «πόθεν έσχες», όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και όλων των υπόχρεων δημοσίων λειτουργών, δικαστών, δημοσιογράφων θα δημοσιοποιούνται σε ηλεκτρονική βάση, ανοιχτά στο δημόσιο έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου