Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΜΟΝΟ ΦΑΚΙΡΗΔΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

Του Μιχάλη Καρχιμάκη πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης - Στελέχους του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών - Υποψηφίου στη Β' Αθήνας με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Πολεμήθηκε όσο λίγοι και έμεινε πιστός στον Γιώργο Παπανδρέου ακόμα και τη στιγμή που τον εγκατέλειπαν ακόμα και οι πιο σκληροί υποστηρικτές του. Μέχρι και σήμερα θεωρεί υπαίτιο των μνημονίων τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνησή του και χαρακτηρίζει μυθεύματα ότι το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τη χώρα μέσα σε τέσσερις μήνες. Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο εξ απορρήτων της Χαριλάου Τρικούπη, μιλάει στην «Α» για όλους και για όλα…

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη

Πώς γίνεται ένας από τους πλέον σκληροπυρηνικούς του ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται εκτός ΠΑΣΟΚ;

«Δεν είμαι εκτός χώρου, είμαι εντός, με βάση τις αρχές, τις αξίες και τις πολιτικές, την προσφορά που μας έκαναν υπερήφανους αλλά και τη διαρκή μου σύγκρουση επί πάρα πολλά χρόνια με συντηρητικές αντιλήψεις.»

Η συνείδηση, η ψυχή μου, αλλά και οι αρχές μου δεν έφυγαν ποτέ. Η συμμετοχή δε του κινήματος με την οργανωτική και πολιτική του αυτονομία στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μας δίνει τη δυναμική μιας προσπάθειας, για την ανασύσταση του χώρου και την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Ακολουθήσατε τον Γιώργο Παπανδρέου. Θεωρείτε ότι αποτελεί κεφάλαιο για την πολιτική ζωή του τόπου;

«Βεβαίως θεωρώ ότι αποτελεί κεφάλαιο για την πολιτική ζωή, γιατί συγκρούστηκε με φαύλες και πελατειακές αντιλήψεις που κανένας άλλος πολιτικός δεν αποτόλμησε και πολεμήθηκε γι’ αυτό αλλά και γιατί το διεθνές του εκτόπισμα και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τού δίνει πραγματικά τη δυνατότητα μέσα σε ένα ανταγωνιστικό κόσμο να δρα υπέρ των συμφερόντων της χώρας.»

Σχετικά και με το πρώτο αναγκαστικό δάνειο των 110 δισ. (αυτό είναι το μνημόνιο που λέτε) που προήλθε από τη φαύλη διαχείριση του Καραμανλή, του ελλείματος των 36 δισ., και του χρέους των 320 δισ., γιατί δεν μας δάνειζαν οι αγορές για να λειτουργήσουμε ως κράτος, για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και άλλες ανάγκες ήταν μονόδρομος.»

Άλλωστε μπορεί να πιστέψει κανείς λογικός άνθρωπος ότι ο Παπανδρέου μπορεί να κατέστρεψε τη χώρα σε τρεις ή τέσσερις μήνες; Αυτοί που επακολούθησαν μετά τον αναγκαστικό του εξοβελισμό, οι οποίοι δεν συναισθάνθηκαν την εθνική τους ευθύνη για την απαιτούμενη εθνική συνεννόηση που οι ίδιοι ζητούσαν στη συνέχεια, γνωρίζουν πλέον οι πάντες ότι χειροτέρεψαν τα πράγματα».

Από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Γ. Παπανδρέου μέχρι την ημέρα που ανακοίνωσε το μνημόνιο πέρασαν πάνω από έξι μήνες. Δεν μπορούσε να αποφευχθεί;

«Υπάρχει κανείς που δρα και να μην έχει αστοχίες, αδυναμίες, προβλήματα;»

Όμως τα λάθη στο ισοζύγιο ήταν πολύ ελάχιστα σε σχέση, με την προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, προκειμένου να διασωθεί η χώρα.

Μπορούσε λοιπόν σε διάστημα μερικών μηνών, όταν δεν σε δάνειζαν οι αγορές, να αποτρέψεις χρέος 320 δισ. και έλλειμμα 36 δισ.; Προφανώς όχι! Μόνο φακίρηδες στην εποχή των μύθων θα μπορούσαν σε μερικούς μήνες να αναχαιτίσουν το πρόβλημα της διακυβέρνησης Καραμανλή που κληρονόμησε η κυβέρνηση Παπανδρέου, που κανείς σήμερα δεν μιλά».

Τι σημαίνει η συνεργασία του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

«Συμπράττουμε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου – Γεννηματά, διατηρώντας την αυτονομία μας, πολιτική και οργανωτική, με πολιτική αξιοπρέπεια και πολιτικό πλαίσιο, με ρήξεις και μεταρρυθμιστικές συγκρούσεις, για την ανάταξη και τη διαφοροποίηση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, από συντηρητική δεξιά και τον αριστερό λαϊκισμό, με τελικό στόχο πάντα την έξοδο της χώρας από την κρίση και την αναχαίτηση του κατήφορου και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που επλήγησαν περισσότερο στην κρίση».

Με ποιον από τους ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ. θα μπορούσατε να συγκυβερνήσετε;

«Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών έχει σαφή διαχωριστική γραμμή και από τη δεξιά συντήρηση και από τον αριστερό λαϊκισμό. Η διακυβέρνηση εστιάζεται σε αρχές και προγράμματα με βάση τις αρχές και τις αξίες μας. Και γιατί πρέπει ντε και καλά να συμμετέχεις σε κυβερνήσεις, για να προωθήσεις τις θέσεις σου και τα προγραμματικά σου πλαίσια;»

Όμως η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μετά και τη συνεργασία με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τον Γιώργο Παπανδρέου, αποκτά μια δυναμική επαναφοράς πολλών πολιτών που είτε επέλεξαν την αποχή από τις εκλογές, είτε θεωρούν ότι διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες τους κάνοντας μια αποτίμηση της διαδρομής μέσα στα χρόνια της κρίσης και βλέποντας μετά την κατάρρευση των μύθων πιο καθαρά τα πράγματα, που θα την καταστήσει τον κεντρικό πόλο των πολιτικών εξελίξεων».

Σας ταλαιπώρησαν με την υπόθεση με την ΕΥΠ. Εκείνες τις ημέρες μιλήσατε για πολιτική δίωξή σας.

Ποιους υπονοούσατε και γιατί θέλουν να σας «εξοντώσουν»;

«Πρώτον, η υπόθεση που δολίως κατηγορήθηκα δεν έχει σχέση ούτε με υποκλοπές , ούτε με σχέδια ΠΥΘΙΑ. Είναι μία υπόθεση, που στήθηκε πολυαφετηριακά από υπόδικο υπάλληλο της ΕΥΠ που φέρεται να υπηρετούσε διαφόρων μορφών συμφέροντα. Ούτε έγγραφα λοιπόν της ΕΥΠ βρέθηκαν στην έρευνα που έγινε, ούτε κανένα στοιχείο που να με βαρύνει»

Αποτελεί προσβολή της λειτουργίας του βουλευτή, βάσει και του Συντάγματος, που τον διασφαλίζει στην άσκηση των καθηκόντων του να εφευρίσκονται με την ποινικοποίηση της κοινοβουλευτικής δράσης τρόποι εξευτελισμού τής θεσμικά και συνταγματικά κατοχυρωμένης κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί τα έχω καταθέσει πάρα πολλές φορές εκτεταμένα.»

Ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη στη φάση που βρίσκεται η υπόθεση να εντρυφήσει προσεχτικά για να διαπιστώσει και την αλήθεια και τις σκοπιμότητες που υπηρέτησαν πολλοί και διάφοροι. Όσοι γνωρίζουν αντιλαμβάνονται τι εννοώ.»

Όλοι γνωρίζουν τη διαδρομή μου, την ηθική μου και τον αγώνα μου ενάντια στη διαφθορά. Έφτασαν στο σημείο να μου θέσουν εγγύηση ενός εκατομμυρίου ευρώ που αποσύρθηκε άμεσα μετά τη δημόσια κατακραυγή, όταν σε εμπόρους όπλων, μεγιστάνες, παιδεραστές, δολοφόνους και λοιπούς προκλητικά έκνομους οι εγγυήσεις ήταν σε ποσά των 20 έως 500 περ

ίπου χιλιάδων ευρώ. Και όταν είναι γνωστό στους πάντες η οικονομική μου αδυναμία. Και όταν επίσης η υπό αμφισβήτηση κατηγορία μου δεν ήταν οικονομικού χαρακτήρα. Όλα αυτά δεν προάγουν την εμπιστοσύνη των θεσμών αλλά την υπονομεύουν».

Μπορεί ο μεσαίος χώρος μέσω του ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει μεγάλος;

«Η Δημοκρατική Παράταξη και το έργο που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, επί 40 χρόνια, παρά τα λάθη και τις αστοχίες, και παρά την ανακοπή της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η άμεση εφαρμογή προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις δημιουργίας νέου πλούτου αλλά και ύπαρξης κανόνων στην οικονομία, στην κοινωνία, στην αγορά, στις τράπεζες, στη δικαιοσύνη, έχει τα εχέγγυα και τη δυνατότητα να ξαναγίνει ο κεντρικός πόλος για την προσπάθεια εξόδου της χώρας από τη δύσκολη κατάσταση, που την οδήγησε η κυβέρνηση Καραμανλή, για την οποία σήμερα δεν μιλάει κανείς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου