Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Πότε χρεοκόπησε τελικά η οικονομία; - Η καταστροφική πενταετία 2004-2009


Σε νέο πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η υπόθεση της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια που ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η πρόταση που κατατέθηκε χθες βάζει στο στόχαστρο τρεις πρώην πρωθυπουργούς, τους κ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά καθώς και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εξαιρώντας τεχνηέντως την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Καραμανλή.
Η κίνηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι προφανής: Μεταφέρουν το πεδίο της αντιπαράθεσης σε ένα θέμα που «καίει» και απασχολεί τον κόσμο που παραμένει ακόμη οργισμένος. Ωστόσο, είναι φανερό ότι πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν από συγκεκριμένες κυβερνήσεις και είναι αδύνατο να προκύψουν άλλες ευθύνες πέραν των πολιτικών.
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να προκαλέσει τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία. Θα στηρίξει ο Αντ. Σαμαράς την περίοδο διακυβέρνησης από τον Κ. Καραμανλή; Θα θέσει θέμα ευθυνών και για περιόδους πέραν του 2004; Είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν σε ιδιαίτερα «θερμές» συνεδριάσεις στη Βουλή.Ηδη οι αντιδράσεις είναι σφοδρές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τον Γ. Παπανδρέου ενώ διαφοροποιήσεις υπάρχουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Δ. Παπαδημούλη να συστήνει αναζήτηση ευθυνών και της περιόδου 2000-2009, δηλαδή των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, τα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα δείχνουν την αλήθεια για το πώς η οικονομία εκτροχιάστηκε και μπήκε σε μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, μέσα σε μια πενταετία η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει το δημόσιο χρέος της παραπάνω από 120 δισ. ευρώ. Το 2004 το χρέος ήταν στο 99,8% του ΑΕΠ (με την ανάπτυξη στα φόρε της) ή 183,2 δισ. ευρώ.
Πέντε χρόνια αργότερα άγγιξε τα 301 δισ. ή το 126,8 του ΑΕΠ, με τη χώρα να έχει μπει για τα καλά σε ένα σπιράλ ύφεσης ήδη από το 2008 όπως μάθαμε αργότερα.
Στο ίδιο διάστημα το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε και από 7,6% του ΑΕΠ το 2004 χτύπησε κόκκινο φτάνοντας το 15,2% (15,6% είχαν δείξει τα αρχικά στοιχεία που αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια με την Eurostat).
Από το 2009 ήταν δεδομένη λοιπόν η προσφυγή στο ΔΝΤ και η διαδικασία ουσιαστικής χρεοκοπίας της χώρας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου